Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ja sam se nervirao i oko cijene i oko poslovanja. Sad sam otpustio. Jednostavno ulaganje u Elektroprivredu gledam kao novac u jastuku. Kad mi zatreba novca prodat ću 100 ili 200 dionica po cijeni kakva jeste i ići dalje. Kakva god da bude cijena i poslovanje veći su izgledi za kapitalnu dobit nego na novac u jastuku.
Ne postoji briga, samo realno razmisljam. Ako je ovaj forum mjerilo nekome da taktizira oko kupovine dionica elektroprivrede onda ne znam. Lijepo je razmijeniti misljenje, saznati nesto novo, ali definitivno u ovih 6 godina koliko sam na forumu isfulali ste se samo tako oko elektroprivrede i rasta cijene dionica. Ja bas ne mislim da neko sad spusti i na 12 cijenu da bi se samo tako lako rasprodale dionice.Ponavljam, nisam pesimista samo realno razmisljam. A za veliki optimizam u vezi bilo cega treba imati pokrice.panzer wrote: ↑04 Dec 2024, 08:12 Opet je daleko veća vjerovatnoća da će se meni nešto desiti nego tim hidroelektranama. Tako da je pesimizam bespotreban. Posebno kada je cijena dionica skoro pa besplatno.
Što se tiče tih 10-15.000 dionica i brige da će se teško rasprodati , dovoljno je da se spuste na 12,5 ili još bolje 12 KM i svi će prodati. Ima zainteresovanih kupaca ali im nije žurba kada osjete ovakav pesimizam jednog broja dioničara.
Ne trebaju nama velike nesreće,već ih imamo dovoljno.Onaj odozgo nije nas baš štedio kada ih je dijelio.Dao nam je predpotopni društveni sistem i još gore protagoniste.I svi su u pet deka.Ja ih dovoljno poznajem da to mogu reći sa punom odgovornošću.
Lako se da izračunati da je ova vlast nakon ove poplave u Jablanici,napravila više štete nego poplava sama!I tako nam je od završetka rata.O ratu da i ne govorimo.
Oni su i za Elektroprivredu veće opasnost od tih imaginarnih nesreća!
I zato vas molim da ih ne prizivate!
Lako se da izračunati da je ova vlast nakon ove poplave u Jablanici,napravila više štete nego poplava sama!I tako nam je od završetka rata.O ratu da i ne govorimo.
Oni su i za Elektroprivredu veće opasnost od tih imaginarnih nesreća!
I zato vas molim da ih ne prizivate!
-
Ovaj forum posjećuju i ljudi koji su željni informacija i dobrih savjeta da bi uložili svoja sredstva jer ih ni oni ne žele držati u jastuku.
Pa prema njima bi trebali biti realni i dobronamjerni bez obzira da li smo mi u ovim dionicama ili ne.
Svako koje na osnovu našeg optimizma, pisanja i savjeta, u zadnjih otprilike 20 godina dugoročno uložio u ovu dionicu je pogriješio, do sada.
I nemojte molim vas primjere kako je neko kupio neke dionice za 9/10 KM a sada je eto 12/13. Daleko je više onih koji su kupovali dionice iznad trenutne cijene i koji imaju prosjeke nekoliko puta veće - moj je trenutno oko 20 samo zato što sam puno dokupljivao na otprilike 11/12.
U periodu kojeg spominjem, u zadnjih 5-10-15-20 godina, da je taj neko kupio neke druge dionice ili čak oročio novac u banci imao bi mnogo više.
Pa prema njima bi trebali biti realni i dobronamjerni bez obzira da li smo mi u ovim dionicama ili ne.
Svako koje na osnovu našeg optimizma, pisanja i savjeta, u zadnjih otprilike 20 godina dugoročno uložio u ovu dionicu je pogriješio, do sada.
I nemojte molim vas primjere kako je neko kupio neke dionice za 9/10 KM a sada je eto 12/13. Daleko je više onih koji su kupovali dionice iznad trenutne cijene i koji imaju prosjeke nekoliko puta veće - moj je trenutno oko 20 samo zato što sam puno dokupljivao na otprilike 11/12.
U periodu kojeg spominjem, u zadnjih 5-10-15-20 godina, da je taj neko kupio neke druge dionice ili čak oročio novac u banci imao bi mnogo više.
Jednostavno je zaključiti da su moguća samo dva ishoda nakon ovoliko vremena.
Gubitak i poslovanje u minusu, što će voditi ka nužnoj privatizaciji.
Također rahat patnja će voditi do istog ishoda.
Privatizacija donosi vjerovatnost rasta i kapitalne dobiti i dividende.
Ili poslovanje u plusu, kojim bi se pokrenuo investicioni ciklus i stvarala dobit za dioničare, sa naglaskom na najvećeg dioničara kojem pare trebaju više nego ikom.
Dionica je maksimalno potcijenjena i treba samo sačekati da bude ispravno valorizovana, jer da je bez perspektive začas bi se ona spustila ispod 10 pa i niže.
Ili poslovanje u plusu, kojim bi se pokrenuo investicioni ciklus i stvarala dobit za dioničare, sa naglaskom na najvećeg dioničara kojem pare trebaju više nego ikom.
Dionica je maksimalno potcijenjena i treba samo sačekati da bude ispravno valorizovana, jer da je bez perspektive začas bi se ona spustila ispod 10 pa i niže.
izgleda da smo sve blize dolasku crnog labuda na sve markete globalno.uz malo vise strpljenja mozda budu i po par puta nize cijena
-
Sase nikad nije bila osjetljiva na dešavanja na berzama vani, ustvari obrnuto je (kako je brzi gore i napisao), ako dođe do većeg pada na američkoj berzi što je očekivano jer je većina tamošnjih dionica enormno precijenjena, dug i deficit ogromni, lako može doći do prelijevanja likvidnosti na druge lokacije u svijetu, tamo gdje oni ocjene da je potcjenjeno. E sad, ne kažem da će svi koji u panici budu bježali iz zapadnih dionica doći baš ovdje ali vidljivo je već neko vrijeme da npr njemačke firme traže dobre prilike ovdje, kupuju zemlju, fabrike i sl jer je za njihova mjerila sve kod nas bagatela. Pogotovo im je privlačna enormno niska cijena energije ali i radne snage.
Mnoge stvari mogu biti okidač, ne mora biti nikakav specijalni black swan događaj ali neki misle da bi kriza mogla početi recimo u tamošnjem bankarskom sektoru. Takođe ima dosta firmi sa enormnim P/E koeficijentima koje su dakle ekstremno precijenjene (govorim o SAD, mnoge zapadnoevropske su već pale), gdje se već vide znakovi zasićenja i samo je pitanje vremena kad će se sentiment promjeniti i kada će FOMO preći u paniku. Teško je jedino procijeniti hoće li do toga doći za dan dva ili za nekoliko mjeseci. Ne bi me čudilo ni da snage koje su protiv Trumpa naprave nešto prije nego on i stupi na vlast ili neposredno nakon toga, dakle u sljedećih mjesec dva.
Mnoge stvari mogu biti okidač, ne mora biti nikakav specijalni black swan događaj ali neki misle da bi kriza mogla početi recimo u tamošnjem bankarskom sektoru. Takođe ima dosta firmi sa enormnim P/E koeficijentima koje su dakle ekstremno precijenjene (govorim o SAD, mnoge zapadnoevropske su već pale), gdje se već vide znakovi zasićenja i samo je pitanje vremena kad će se sentiment promjeniti i kada će FOMO preći u paniku. Teško je jedino procijeniti hoće li do toga doći za dan dva ili za nekoliko mjeseci. Ne bi me čudilo ni da snage koje su protiv Trumpa naprave nešto prije nego on i stupi na vlast ili neposredno nakon toga, dakle u sljedećih mjesec dva.
''one'' prodaj sve sto imas sto prije uzmi kes i onda snjim..... ( e stavrno ne znam sta: kupi njivu jer bice glad, kupi stan jer bice skuplji, kupi garazu jer puno je auta, kupi bitcoin jer to je moderno .... i naravno prati njemacku i francusku berzu to ima uticaja na nas kao i kisa u Jablanici)
Samo da istaknem da je i moje mišljenje blizu ovoga,Naravno,bez namjere da sugerišem kupovinu ili prodaju dionicaa.Odluku o tome donosi svak pojedinačno!Sabur2 wrote: ↑04 Dec 2024, 11:57 Jednostavno je zaključiti da su moguća samo dva ishoda nakon ovoliko vremena.