Nikada ne potcjenjuj našu nesposobnost iliti sposobnost da čak i ono nešto što je izvrsno i prelijepo a što nam je još i poklonjeno ili što smo naslijedili, do srži uništimo i obezvrijedimo...
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Prihvatio sam sve rizike i značajno mi se isplatilo. A pošto mi je već značajno profitabilno ja ću čekati bar djelimično približavanje fer valuaciji.
Pričamo o milijardama KM ne stotinama.
Pričamo o milijardama KM ne stotinama.
-
I još nešto.
Postoji li mogućnost da se desi neki kvar ili da pukne brana pa da vodena bujica potopi cijeli sliv Neretve, sve do Ploča i prouzrokuje žrtve i štete mnogo veće od te 3 milijarde?
Malo vjerovatno ali ako nam poslovanje firme nije primarni faktor onda nam ovakve situacije i mogućnosti itekako postaju bitne.
Postoji li mogućnost da se desi neki kvar ili da pukne brana pa da vodena bujica potopi cijeli sliv Neretve, sve do Ploča i prouzrokuje žrtve i štete mnogo veće od te 3 milijarde?
Malo vjerovatno ali ako nam poslovanje firme nije primarni faktor onda nam ovakve situacije i mogućnosti itekako postaju bitne.
Mene više brine hoće li me udariti auto kad prelazim cestu. Ali opet izlazim iz kuće.
-
Ali svakako prvo poštuješ saobraćajna pravila, ponašaš se savjesno i propisno pa tek onda, možda, računaš da će ti u slučaju nanesene štete ili povrede biti isplaćena odšteta od tuđeg ili eventualno tvoga osiguranja.
Opet je daleko veća vjerovatnoća da će se meni nešto desiti nego tim hidroelektranama. Tako da je pesimizam bespotreban. Posebno kada je cijena dionica skoro pa besplatno.
Što se tiče tih 10-15.000 dionica i brige da će se teško rasprodati , dovoljno je da se spuste na 12,5 ili još bolje 12 KM i svi će prodati. Ima zainteresovanih kupaca ali im nije žurba kada osjete ovakav pesimizam jednog broja dioničara.
Što se tiče tih 10-15.000 dionica i brige da će se teško rasprodati , dovoljno je da se spuste na 12,5 ili još bolje 12 KM i svi će prodati. Ima zainteresovanih kupaca ali im nije žurba kada osjete ovakav pesimizam jednog broja dioničara.
-
Ovo slobodno možete zaboraviti. Nekakvo pucanje brane i slični katastrofični scenariji nisu nikad prije pominjani a priče su puštene u pogon nakon ove zadnje kiše i situacije u Jablanici koja nije imala nikakve veze sa akumulacijom, branama a ni Neretvom. Glavni izvor takvih priča su pojedine "zelene" NVO koje su iskoristile tragediju u Jablanici da puste u promet takve priče jer imaju taj zadatak i usput forsiraju "obnovljive", toplotne pumpe i sl. NVO-ima voda na mlin a medijima lijep izvor za clickbait naslove. HE na Neretvi postoje decenijama (npr HE Jablanica 70ak godina) i nikad nikakvih problema tog tipa. To su masivni objekti, pred sobom imaju veliku akumulaciju a pri projektovanju se sve uzima u obzir, uključivo uticaj mislim hiljadugodišnje visoke vode i slično. Dakle koeficijenti sigurnosti su veliki a od hiljada brana u Evropi ne sjećam se da se ikad desilo nešto tipa pucanja brane.veliki dedo wrote: ↑03 Dec 2024, 22:29 I još nešto.
A ova sadašnja cijena dionice je na nivou kao da brane i HE ni sada ne postoje.
-
Kao dugogodišnji dioničar vjerujem u značaj i potencijal sektora električne energije ali protiv mojih uvjerenja, protiv logike i zdravog razuma, evo već otprilike nekih 20-tak godina, grčevito se bore i prkose vodeći vlasnik, politika, podobne i nesposobne uprave koje se bez imalo odgovornosti i stida smjenjuju pljačkajući kompaniju, nanoseći joj ogromnu štetu i nazadak umjesto pozitivnih rezultata, dobiti, razvoja i dobrobiti za cijelo društvo a ne samo za nas dioničare.
A pričati o imovini kompanije, kao o potvrdi i garanciji njene privlačnosti za dioničare može imati smisla samo u slučaju stečaja.
A pričati o imovini kompanije, kao o potvrdi i garanciji njene privlačnosti za dioničare može imati smisla samo u slučaju stečaja.
Ja znam samo da ovdje nema mjesta pesimizmu jer ova firma proizvodi i prodaje energiju.
Kad tad će morati početi raditi sa profitom uprkos svemu.
Kad tad će morati početi raditi sa profitom uprkos svemu.
-
Zar misliš da je moje razmišljanje uslovljeno nekom propagandom, bilo kojom, bilo kakvom?montypython wrote: ↑04 Dec 2024, 10:16Ovo slobodno možete zaboraviti. Nekakvo pucanje brane i slični katastrofični scenariji nisu nikad prije pominjani a priče su puštene u pogon nakon ove zadnje kiše i situacije u Jablanici koja nije imala nikakve veze sa akumulacijom, branama a ni Neretvom. Glavni izvor takvih priča su pojedine "zelene" NVO koje su iskoristile tragediju u Jablanici da puste u promet takve priče jer imaju taj zadatak i usput forsiraju "obnovljive", toplotne pumpe i sl. NVO-ima voda na mlin a medijima lijep izvor za clickbait naslove. HE na Neretvi postoje decenijama (npr HE Jablanica 70ak godina) i nikad nikakvih problema tog tipa. To su masivni objekti, pred sobom imaju veliku akumulaciju a pri projektovanju se sve uzima u obzir, uključivo uticaj mislim hiljadugodišnje visoke vode i slično. Dakle koeficijenti sigurnosti su veliki a od hiljada brana u Evropi ne sjećam se da se ikad desilo nešto tipa pucanja brane.veliki dedo wrote: ↑03 Dec 2024, 22:29 I još nešto.
A ova sadašnja cijena dionice je na nivou kao da brane i HE ni sada ne postoje.
Što se tiče dešavanja ili mogućnosti da se nešto desi ili ne desi, zaboravite vi da je nešto nemoguće ili da nešto možete garantovati.
Da ne otvaramo knjigu o nekim globalnim dešavanjima samo ću vas podsjetiti za neka nama bliska a to su: Blok 7 - ništa se ne zna osim da je potrošeno brdo para, HE Vranduk - ništa se ne zna - osim da je potrošeno brdo para, VE Podveležje - kvar na turbinama - ništa se ne zna osim da je izgubljeno brdo para i td...
A za sve smo imali i dalje imamo garancije!
I sve je moralo biti drugačije!
Ne trebaju nama neke NVO organizacije da nas spriječe u nečemu mi sami sebe itekako dobro uništavamo iznutra.