Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ko zna. Možda se od neke njihove muke izrodi hrabriji način poslovanja. Ako se već ne mogu izboriti sa nabavom uglja, da eventualno pokušaj ovu nabavu i trgovinu strujom na regionalnom tržištu. Nešto od čega su ranije bježali.

Ali ne treba ništa očekivati dok ne vidimo rezultate.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

A iznad svega treba nam vanstranačka uprava.
Džaba ti i najveća sposobnost i znanje, kao i najvedriji i najpozitivniji duh kada stranka nalaže svoje = obmanuti kratkovidne i glupe glasače da budu sretni i zadovoljni sve skromnijim kostima i koricama kruha, dok stranka, sve više i jače, komforno otima, krčmi i uživa u izobilju.
montypython

Post by montypython »

Sitna buranija wrote: 20 Nov 2024, 10:52 Kao da nas napušta optimizam u vezi sa dobrim poslovnim rezultatom pod ovom upravom?
Mene nije, rekoh jučer da zavisi da li je smanjenje proizvodnje TE u oktobru posljedica toga što nemaju uglja tj nesposobni su ili su iskoristili ogromne dnevne fluktuacije cijene pa kupovali po ekstremno niskim cijenama (npr 0-40 /MWh) i time uz HE koje su prebacile plan zadovoljili domaću potražnju (možda uz zaradu) a sačuvali ugalj za hladnije dane i 5X više cijene. Ja bih uradio ovo drugo. Samo lud čovjek bi pržio ugalj po proizvodnoj cijeni struje od 90 E/MWh a prodavao je domaćinstvima po nametnutih 80, ako može struju (bar sredinom dana i vikendom) kupiti na tržištu/berzi po 40 i prodavati je po tih 80 i usput sačuvati ugalj da možeš prodavati struju po 300. Iskreno ne znam šta je od ovo dvoje a mislim da ni ostali ovdje ne znaju, tako da je sve nagađanje do godišnjeg FI. Pogotovo jer vidim da niko nema info kakvo je stanje uglja na depou. S druge strane a i to sam prije rekao, polugodišnji je bio mnogo bolji nego se očekivalo i uz povećanu cijenu uglja tj troškove, a povećanje cijene struje je stupilo na snagu tek u 2 polugodištu tako da je logično očekivati mnogo bolji rezultat u 2. nego u 1. polugodištu. Posebno jer ima dodatni faktor mnogo viših cijena na berzi. Nezahvalno je prognozirati ali ako bi morao dati neki "educated guess" za godišnji rezultat rekao bih, blagi plus od 10-20 miliona i to samo zato ako im možda treba još neki postotak poskupljenja u 2025, inače bih rekao bar +40 miliona. Ako s druge strane bude na kraju veći minus tipa -50 m ili lošije, smatraću da sam pogriješio i da je uprava nesposobna, s tim da ni sad ne tvrdim ni da jeste ni da da nije, nego da ne znam jer nemam dovoljno elemenata za zaključak. Godišnji FI će mi reći šta je istina. A pogotovo onaj za 2025.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa ovi su prošle godine nakon polugodišnjeg minusa od 25 mio do kraja godine (dakle u drugom polugodištu) uspjeli dodati još 117 mio minusa. Bez bilo kakvih otpisa. A kada su naknadno dodali i otpise (koje su prethodne uprave gutale uz pozitivan rezultat) izašli su na 331 mio gubitka.

Sada su na polugodištu imali približan gubitak kao i prošle godine, ali uz smanjenje amortizacije i čudne okolnosti sa zalihama. Ali eto vidjećemo.

Ja nisam neodlučan kao ti po pitanju njihovih kompetencija, ja cijelo vrijeme tvrdim da su ovi nesposobni, i to vrlo nesposobni...
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ja mislim da će biti prikazan gubitak za 2024, ali mnogo manji nego očekivani, pa će se tim hvaliti ali tražiti još poskupljenja kako bi izveli sistem u plus.
Međutim sa ovakvim generalnim stavom da je struja socijalna kategorija, nema prevelike nade da će biti prikazana značajna dobit. Tražiće svaki način da je sakriju.
brzi

Post by brzi »

Trenutna terminska cijena za 2025. je 100 do 110 eura.
Tako da će privreda i ove godine imati poskupljenje.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 20 Nov 2024, 15:06 Trenutna terminska cijena za 2025. je 100 do 110 eura.
Tako da će privreda i ove godine imati poskupljenje.
Gdje se može vidjeti ta terminska cijena? Ako možda znaš, da li se to obrazuje od mjeseca do mjeseca, za godinu ili kako?
panzer

Post by panzer »

na istoj je stranici

https://hudex.hu/en/
panzer

Post by panzer »

U oktobru FBIH uvoz 40 miliona KM izvoz 27 mil. Na nivou države uvoz 43 mil KM izvoz 56 mil KM. Možda bi se mogla nabavna cijena uvoza izračunati.
brzi

Post by brzi »

panzer wrote: 20 Nov 2024, 17:20 U oktobru FBIH uvoz 40 miliona KM izvoz 27 mil. Na nivou države uvoz 43 mil KM izvoz 56 mil KM. Možda bi se mogla nabavna cijena uvoza izračunati.
Uvoz 556 GWh, to je oko 77 KM po MWh.
Mnogo jeftinije od uglja.
Ako bi uzeli da EPHZHB nije ni izvozila ni uvozila onda je EPBiH onih 130 GWh platila 13 miliona ili 100 maraka po MWh.
Post Reply