Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

U oktobru se još uvijek moglo kupovati povoljno, posebno vikendom, ali i nekim radnim danima je cijena skroz padala.
Sačuvali su 200.000 tona uglja za zimski period. E sad ako je situacija sa ugljem toliko loša da će morati nastaviti uvoziti onda je katastrofa. Bolje onda da kupe odeređene količine kvartalno jer ove cijene za dan unaprijed bi mogle biti klanje.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Dosadno mi wrote: 15 Nov 2024, 19:18
Truba wrote: 15 Nov 2024, 12:24 jel ovo 5 transakcija znaci 5 ljudi kupilo od 5 ljudi
ili može biti 1 čovjek od svih 5
Ne znam konkretno za ovaj slucaj, ali ja kad sam kupila (bila jedini kupac taj dan) bilo je 3 transakcije, tako da se to odnosi ili na broj ljudi koji prodaju ili na broj koji kupuje
Na BLSE se vide promjene u top 10.
Ko prodaje obicno neki fond.
A na SASE u slucaju EPBiH ne vidimo promjene u top 10.
panzer

Post by panzer »

brzi wrote: 15 Nov 2024, 21:37 U oktobru se još uvijek moglo kupovati povoljno, posebno vikendom, ali i nekim radnim danima je cijena skroz padala.
Sačuvali su 200.000 tona uglja za zimski period. E sad ako je situacija sa ugljem toliko loša da će morati nastaviti uvoziti onda je katastrofa. Bolje onda da kupe odeređene količine kvartalno jer ove cijene za dan unaprijed bi mogle biti klanje.
Oni imaju mogućnosti da budu profitno orjentisana organizacija a da uopšte ne dovedu u pitanje " energetsku stabilnost" o kojoj stalno pričaju. Čak i ovako bez uglja odnosno sa ograničenim količinama uglja mogu napraviti vrlo profitabilne poslove.

Samo se trejding sektor mora aktivirati i napraviti direktnu koordinaciju sa sektorom proizvodnje. Možda su to čak uradili prošli mjesec.

Nadati se da jesu jer ako nisu onda uvozili silom prilika pošto je moguće da hidrolektrane nisu radile radi poplave a termoelektrane nisu bile spremne. Onda je moguće da će ovim trenutnim izvozom pokušati peglati taj potencijalni gubitak iz oktobra.
Post Reply