Po takvom principu moglo se na kladionici super zaraditi. Moj skromna seljačka pamet otkrila je da korupcija razara. Jedina nada za ozbiljan rast ove dionice: tržišno poslovanje , dobit, dividenda.Skendi122 wrote: ↑13 Nov 2024, 15:21 Ja ako se dobro sjecam bila je dionica 23km prije 2 godine. Onaj ko je kupio po 9,10km mogao je super zaraditi. Drugi par rukava je sto smo mi umislili da cemo postati bogati kupujuci ove dionice. Ja sam prvi tako razmisljao i u sebi govorio ovo ide na 50km, sto da sad prodam po 20km.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
-
Pa bilo je i skoro prije par mjeseci dionica išla preko 20 KM. Ja generalno u ove dionice ulažem samo novce na koje ne računam u na duži period, jer očekujem veću cijenu. Mogao sam prodati i prije par mjeseci i duplo zaraditi, ali kao što večina ovdje na forumu govori o podcijenjenosti i dionici na duge staze, tako sam i ja razmišljao. Nisam se ni premišljao bi li prodao, jednostavno doći će taj vakat sigurno, ali treba biti spreman zaboraviti na te pare sigurno koju godinu.
Jedna od osnovnih stvari je da svako za sebe mora dobro iskalkulisati, svoj potencijal, svoje potrebe, svoje mogućnosti i alternative. Svako plaća svoje greške. Većina smo ih platili. Neko manje neko više. Ono što je bi svako trebao znati da uglavnom nema lake zarade, nigdje na svijetu. Pogotovu za nekog ko ne zna ništa o tematici.
Isto tako svakom ostaje njegova dobit, ako je ostvari. I tu neko zaradi manje, neko više.
Isto tako svakom ostaje njegova dobit, ako je ostvari. I tu neko zaradi manje, neko više.
Mogao sam kupiti mnogo više, ali sam kupio onoliko koliko sam mogao ostaviti na čekanju bar 5 godina.
U istom sam periodu uzimao i Telekom, Cementaru, a ASA banku malo poslije.
Cementaru sam recimo prodao skoro pola na 34, jer sam mislio da je to to. Profitirao oko 25% na tom prodatom.
Tu sam propustio dodatni profit.
Telekom sam prodao nakon zadnje dividende, tu sam profitirao zajedno sa dividendama oko 65% za 3 godine.
Elektroprivreda mi sa današnjom cijenom daje profit oko 35% za 3 godine, ostatak cementare po zadnjem kursu i skupljenoj dividendi oko 135% na nabavnu cijenu.
ASA banka prva tura dionica donijela mi je oko 140%, druga tura 55%....na nabavnu cijenu u odnosu na današnji kurs i prikupljene dividende.
I sad je pitanje šta da sam bio vidovit pa da sam kupio cementare i ASA banke za sve para što sam imao tad?
Ništa. Imao bih malo više para i nešto manje briga nego danas.
Ali opet se ne bih zvao bogatim radi toga jer stvarno mislim da bogatstvo nije u novcu i materijalnim dobrima.
Ona su samo pomoć i olakšica na tom putu pronalaska svog ličnog bogatstva i sreće.
Da se razumijemo, griješio sam prije mnogo. Slušao ljude koji pojma nemaju. Izgubio sam dosta radi toga.
Ali u svoje današnje pozicije čvrsto vjerujem i ne vidim zašto ste pesimistični po pitanju JPES.
Biće.
U istom sam periodu uzimao i Telekom, Cementaru, a ASA banku malo poslije.
Cementaru sam recimo prodao skoro pola na 34, jer sam mislio da je to to. Profitirao oko 25% na tom prodatom.
Tu sam propustio dodatni profit.
Telekom sam prodao nakon zadnje dividende, tu sam profitirao zajedno sa dividendama oko 65% za 3 godine.
Elektroprivreda mi sa današnjom cijenom daje profit oko 35% za 3 godine, ostatak cementare po zadnjem kursu i skupljenoj dividendi oko 135% na nabavnu cijenu.
ASA banka prva tura dionica donijela mi je oko 140%, druga tura 55%....na nabavnu cijenu u odnosu na današnji kurs i prikupljene dividende.
I sad je pitanje šta da sam bio vidovit pa da sam kupio cementare i ASA banke za sve para što sam imao tad?
Ništa. Imao bih malo više para i nešto manje briga nego danas.
Ali opet se ne bih zvao bogatim radi toga jer stvarno mislim da bogatstvo nije u novcu i materijalnim dobrima.
Ona su samo pomoć i olakšica na tom putu pronalaska svog ličnog bogatstva i sreće.
Da se razumijemo, griješio sam prije mnogo. Slušao ljude koji pojma nemaju. Izgubio sam dosta radi toga.
Ali u svoje današnje pozicije čvrsto vjerujem i ne vidim zašto ste pesimistični po pitanju JPES.
Biće.
Sve u životu ide onako kako mora.
Donosimo odluke na osnovu informacija koje imamo.
Istina i emocije, najčešće strah i euforija imaju utjecaja.
Realno sam ispustio 250 do 300 hiljada u proteklih desetak godina.
Ali to su moje odluke na osnovu informacija koje sam imao. Ništa ne žalim.
Bit će još promašaja ali se nadam i pogodaka.
Kako Buffett reče, bitno je donijeti nekoliko dobrih odluka.
Donosimo odluke na osnovu informacija koje imamo.
Istina i emocije, najčešće strah i euforija imaju utjecaja.
Realno sam ispustio 250 do 300 hiljada u proteklih desetak godina.
Ali to su moje odluke na osnovu informacija koje sam imao. Ništa ne žalim.
Bit će još promašaja ali se nadam i pogodaka.
Kako Buffett reče, bitno je donijeti nekoliko dobrih odluka.
Sinoć u 20 sati TE su proizvodile 1450 MW.
-
https://www.klix.ba/biznis/privreda/dra ... /241114016
Možda su ovi novi neznalice, ali bar nisu pošteni (ovi kao likovi iz Alan Forda)
Možda su ovi novi neznalice, ali bar nisu pošteni (ovi kao likovi iz Alan Forda)