Elektroprivreda BIH

Sabur2

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Moje ulaganje ovdje je bilo sa ciljem da najranije u 2026/2027 ostvarim zeljeni cilj ulaganja.
To je prodaja bliska bar knjigovodstvenoj vrijednosti.
Rok se moze prolongirati koju godinu ako se pokaze da postoji povoljan trend.
brzi

Post by brzi »

Sutra od 15 do 16h na Cropexu 490 eura a na HUPX-u čak 713 eura MWh. Dakle i prije sumraka mrak,...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 12 Nov 2024, 11:43 Da naprave dobitak.
Nisam pitao šta željeti, nego šta očekivati, naravno uvažavajući sve objektivne i subjektivne okolnosti :roll: :) ;)
panzer

Post by panzer »

Sitna buranija wrote: 12 Nov 2024, 14:22
Nisam pitao šta željeti, nego šta očekivati, naravno uvažavajući sve objektivne i subjektivne okolnosti :roll: :) ;)
Za to je zadužen Nevad Ikanović
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 12 Nov 2024, 14:04 Sutra od 15 do 16h na Cropexu 490 eura a na HUPX-u čak 713 eura MWh. Dakle i prije sumraka mrak,...
Prošao jučer pored jablaničkog jezera i prizor izgleda apokaliptično, ni u sred ljeta nisam viđao potpuno suho dno jezera osim mikroskopskog potočiča u sredini. Pitam se kako ove hidrološke (ne)prilike i 40 ak dana bez kiše podnosi mostarska EP, naš lider u obnovljivim, predvodnik zelene tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena, kako si vole tepati. Da li je moguće prebroditi to bez kiše i bez termoelektrana te podmiriti domaću potrošnju bez značajnijeg uvoza a znamo o kojim se cijenama na berzi radi ovih dana u slučaju da su prinuđeni na uvoz.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 12 Nov 2024, 14:23
Sitna buranija wrote: 12 Nov 2024, 14:22
Za to je zadužen Nevad Ikanović
Mislim da je on više za subjektivne okolnosti zadužen :roll: ;)
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Nadajte se da završe godinu u minusu!
Jedino tako će imati opravdanje za novo podizanje cijene struje.

Ako budu u plusu, barem malom, pojeo vuk magarca. Ništa od poskupljenja, agonija se nastavlja, motaj kablove i gasi svjetlo...

Osnove ekonomije, zdrav razum i logika o tome da ne možeš prodavati nešto po nižoj cijeni nego što proizvodiš kod ovakvih, kao i kod drugih uhljeba i nesposobnjakovića prije njih, ništa ne znače...
panzer

Post by panzer »

Svaki pozitivan rezultat dobro dođe.
A ako bi uspjeli imati pozitivan rezultat bez izvoza ili sa blagim izvozom onda je to znak da sa ovogodišnjim poskupljenjima lokalnom tržištu mogu balansirati bez minusa. A onda bi im trebao neki jasan plan i realizacija proizvodnje za izvoz gdje bi zaradili dosta više.
Ako bude minus to je opet znak da moraju raditi dalje na ekonomizaciji na domaćem tržištu tj opet planirati poskupljenje.

Mi, kao suvlasnici, nismo nastavili inicijativu sastanaka sa odgovornim licima. I dalje mislim da bi nam trebao jedan sastanak sa članovima FERKa.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Svaki pozitivan ili negativan rezultat, sam po sebi, nije apsolutan već bi se trebao interpretirati u nekoj široj slici.
Mora se izaći iz zablude da se gubitak na domaćem tržištu mora, može i treba nadoknađivati, balansirati, sa izvozom.
To je druga najveća greška i problem.
Prvi problem i greška je prihvatanje i tretiranje Jpesr kao dobrotvorne ustanove ili NON profit organizacije a ne kao dioničarske kompanije, da ne kažem društva.

Vjerovatno nasljeđe socijalizma, kada je i izgrađena Elektroprivreda i zahvaljujući kojemu ona i postoji, a od kojeg ne možemo da se odvojimo.
Ako se tako nastavi propašće jpesr kao što je propao i socijalizam i Jugoslavija.
panzer

Post by panzer »

Ja sam juče nešto razmišljao o ovim firmama gdje je entitet većinski vlasnik nakon što sam vidio instrukciju da BH Telecom kupuju obveznice, a ovdje smo to spominjali hiljadu puta. Sa jedne strane ovo su dionička društva gdje bi valjda svaki suvlasnik trebao zahtijevati da se poštuje Zakon o privrednim društvima i njihova prava, a sa druge strane većinski vlasnik kasapi taj zakon po željama populističke politike. Onda se postavlja pitanje koja je svrha dioničkog društva jer je ovo ovako besmisleno.
Generalno je ok, ipak su dioničari BH Telecoma bili izuzetno dobro nagrađeni učestvovanjem u vlasništvo, dioničari elektroprivrede nešto manje jer je bilo nešto manje dividende ali to nije ono što bi dioničko društvo koje kotira na berzi trebalo biti.

Možda dijelom i ima uticaja pasivnost suvlasnika pomenutih firmi jer bi se konstatno trebao vršiti pritisak da se ili radi sa ciljem maksimizacije dobiti ili da se ide na pretvaranje iz d.d. u d.o.o Pa ako neće direktno entitet iz budžeta da to uradi, onda neka firme otkupljuju svoje dionice dok tačke gdje se entitet može smatrati 100%tnim vlasnkom. Pa onda neka rade šta hoće.

A prirodan je slijed da se državna firma pretvori u privatnu tako da je pitanje koliko će EPBIH u ovom obliku trajati. EPBIH kao organizacija može nestati ali stalna sredstva sigurno neće. Hidroelektrane na Neretvi ne mogu nestati a one same vrijede ko zna koliko milijardi KM.
Post Reply