Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Skendi122 wrote: 11 Nov 2024, 22:54 Kada vidis kakvu dividendu daje cementara, i koliko dugo vremena, onda ni ne cudi ovakav rast i potencijal za nesto vise. Interesantno je da vec preko 10 godina dionica elektroprivrede nije prebacila 30km, mislim ni 25km cak.A mi opet vjerujemo i nadamo se da ce uskoro doci taj trenutak. Da li smo realni ili preoptimisticni?
Nažalost, sve nacrtano, sve objašnjeno, svi dokumenti poslani u tužilaštvo i opet većina ljudi misli da neka nevidljiva ruka pomjera cijenu dionica prema dole i prema gore.
Kao neka prirodna pojava.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Zar ne mislis panzer da je elektroprivreda podijelila zadnjih 5 godina dividendu u prosjeku 2km po dionici ili cak i manje da ne bi bila do sada preko 50km.
panzer

Post by panzer »

I to je pogrešna percepcija otpočetka.
Možda smo dijelom i mi krivi jer smo je očekivali ali realno gledajući tako su se mogli tumačiti zvanični dokumenti , finansijski izvještaji i trogodišnji planovi. I tako smo javno i tumačili.

Ja nisam kupio ove dionice radi dividende nego zbog nerealno niske cijene u odnosu na knjigovodstvenu.

Kolika je cijena dionica Sarajevo osiguranja u odnosu na knjigovodstvenu. A nikad , za ovih dvadeset godina ne podijeliše dividendu.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ako se samo uzme u obzir činjenica da ova dionica i sa iskazanim gubitkom od preko 300 mio KM lagano raste i ide prema gore, jasno je koliko je potcijenjena i koliko su je vještački srozali značajno (nekoliko puta) ispod njene stvarne vrijednosti. Ja sam i dalje ubijeđen da bi danas pričali o njenoj cijeni između 20-25 KM da nije bilo promjene menadžmenta ili da je ta promjena napravljena sa drugim kompetentnim ljudima koji bi bar donekle ispunili poslovni plan za 2023. i napravili pozitivan rezultat. Ovako se trakavica samo dodatno razvukla i nadati se da ovi sadašnji neće nastaviti praviti golemu štetu kao dosad što su je napravili. Uglavnom, što bude manje onih koji su spremni prodavati ovu dionicu po trenutnoj cijeni, to će cijena prije otići prema gore. Najvažnije je da ljudi shvate šta drže u portfoliju...
Skendi122

Post by Skendi122 »

Ja zaista nisam dugo na ovom forumu kao neki i isto tako puno toga ne znam. Ali ono sto sa sigurnoscu mogu da kazem je da tamo gdje je Federacija bih vecinski vlasnik bilo koje dionice, skoronuvijek je tu mrka kapa. Barem se do sada tako pokazalo.
brzi

Post by brzi »

Sad kad smo toliko čekali vrijedi biti strpljiv.
Da je cijena struje za domaćinstva viša nego u Crnoj Gori ili S. Makedoniji ili Srbiji a poslovanje negativno ja bi rekao, batali.
Ali nije, tu je još 20% prostora.
A iz EU su jasmo rekli da cijene treba mijenjti.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Svakako da treba jos malo sacekati i biti strpljiv. Nekada mi nisu jasni ni dionicari elekrroprivrede. Toliko je bilo prostora da se kupi i po 9km, po 10, i onda opet neko prodaje po 12km ili cak prije par mjeseci po 10km. Nikako da odgonetnem sta je cilj onima koji obaraju konstantno cijenu. Zar nemamo svi isti cilj.Dosta od mene. Izvinite ako sam vas malo upeglao sa ucestalim komentarima.
montypython

Post by montypython »

Rekosmo davno JPESR je dionica gdje se ide na povraćanje cijene a ne na dividendu. Ne dijele je ni Amazon, Google, Facebook, Tesla imnogi drugi-nikad. Realno kako je EP mogla dijeliti dividendu ako nije imala dobit? A kako ćeš imati dobit ako prodaješ ispod cijene? Treba neko vrijeme za promjenu trenda. Dugo se cijena macolom zabijala u zemlju i ljudi su jednostavno izgubili povjerenje. Jeste problem je što je vlasnik Federacija ali šta je tu je. Ko nije svjestan da po koliko god je ovo kupio ispod 30 džaba je kupio, neka slobodno proda čim naraste za 10%, međutim, a već je rečeno, nije baš mudro prodavati na početku pozitivnog trenda (ako je) jer tad je rast najsporiji. Ova dionica jednostavno treba vremena nisu pitanju sedmice nego možda mjeseci ili čak i godina ili dvije ali s obzirom na potencijal rasta od više puta vjerovatno se isplati, šta su dobili oni koji pare drže na banci po 1,5 do 2 % godišnje npr zadnjih 5 godina. Neću reći da bi umjesto čekanja da se proda što prije trebalo da se dokupljuje kad god se može prije nego počne ozbiljan rast, prognoze su nezahvalne, neka svako razmisli šta je logično. Ali imamo mnogo primjera u prošlosti kad su ljudi nakon dugih perioda hibernacije neke dionice prodavali u ranoj fazi rasta. Ja sam npr Hidrogradnju koju sam ako me pamćenje ne vara kupio oko 3 KM, nakon nekoliko godina mrcvarenja na nivou 3-5 prodao na oko 9 KM misleći da je super zarada da bi ne dugo kasnije otišla preko 30. Ili npr Telecom koji sam kupovao po mislim 7-11 prodao po 40-50 da bi ovaj u kasnoj fazi manije otišao preko 100. Međutim drugi su pravili mnogo veće greške pa bi nakon godina čekanja na prvi znak rasta prodali na samom startu "da vrate uloženo". Iz iskustva bolje je takvu dionicu koja je dugo u hibernacije otpisati kao da tih para i nema I biti strpljiviji. Nikakav finansijski savjet, samo primjeri iz iskustva, mog i mnogih drugih. I pritom uopšte ne tvrdim da će JPESR porasti ove sedmice ili za mjesec ili dva. Niti da neće. Samo savjetujem oprez i zdravorazumsko razmišljanje.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

A problem može biti ako je neko sve pare ili veliku većinu para vezao za Elektroprivredu. Onda se perspektiva čekanja nekog velikog i očekivanog rasta u neodređenom roku značajno mijenja...
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote: 12 Nov 2024, 01:05 A problem može biti ako je neko sve pare ili veliku većinu para vezao za Elektroprivredu. Onda se perspektiva čekanja nekog velikog i očekivanog rasta u neodređenom roku značajno mijenja...
Taj sam. :lol:
Imao skoro sve uloženo u Elektroprivredu.
Prodao sam u posljednjih godinu dana 2000 dionica na 12,50 do 13,00 i kupio dionica Asa Banke.
Na prvim sam ostao u plusu 10 do 15% a na Asi sam već u plusu 60%.
Tako da u ovom trenutku ispada kao da sam prodao dionice Elektroprivrede po cca 20 KM
Jednostavno bolje se osjećam sad kad ne sjedimvsamo na dionicama Elektroprivrede.
Post Reply