Elektroprivreda BIH

one

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

https://pbs.twimg.com/media/GYHvFsEWkAA ... name=large
nije globalno zagrijavanje nego drugi razlozi

istina bi mogla biti gorka i bolna .termoelektrane treba ostaviti ako mislimo imati struje koliko toliko.solare i alternativne izvore treba imati sto prije ne da zamjene termoelektrane nego kao potporu za hidro koje ce biti u sve vecim problemima.
wef ova agenda o nacionalizaciji,kolektivizaciji javnih i privatnih dobara je radikalna zato sto je svijet poprilicno okasnio da reaguje usljed utrke moci korporacija i pohlepe banaka i pojedinaca.postoje neki univerzalni zakoni ovog svemira da sve funcionise savrseno,lose je ako se naruse.davno je trebalo zaustavit betoniranje prirode sad je vec mozda kasno za te nacionalizacije,rusenja i posumnjavanja,rezanja globalnog bogatsva i dr...kompletna digitalizacija drustva i imovine se vrlo moguce kreira kao posljedna sansa da se u nekom vremenu u jednom danu predje sa kapitalizma na komunizam ili slicno...
panzer

Post by panzer »

Zelena energija za čistu budućnost i razvoj održivih energetskih resursa" upriličenom u okviru 9. Regionalnog foruma inovacvija, tehnologija i poduzetništva UNLIMITED

Na panelu je učestvovao i dr. Džemo Borovina, predstavnik Elektroprivrefe BiH. Iz dijela njegovog izlaganja moglo bi se zaključiti da je na pomolu novo poskupljenje električne energije.
Trebalo bi ih malo " ohrabriti" da sigurno dignu cijenu struje prema realnom nivou.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Sva ova desavanja i tolerancija i sutnja drzavnih organa na ove malverzacije sa dionicama EP samo stvara sumnju da se sve odvija po planu da Vlada FBiH u jednom trenutku ponudi cijenu za preuzimanje. Naravno cijena ce biti negdje izmedju 12 i 14 po sevemu sudeci . Nacionalizacija za male pare.
To nije istiskivanje malih dionicara nego brutal o otimanje.

Mozda to i zasluzujemo jer sutili smo u drugim slucajevima u firmama gdje nismo dionicari a onda kad je red dosao na nas bice mo usamljeni.
panzer

Post by panzer »

https://biznis.ba/vijesti/bih/ministar- ... tate/90987

Ostaje nam obaveza da i mi ove ljude "posjetimo" do kraja godine. Ja bih volio da planirate da svi budu u opticaju pa ko bude u mogućnosti na odabrani termin da se odabere par ljudi.
montypython

Post by montypython »

Dejan118 wrote: 26 Sep 2024, 12:30 Sva ova desavanja i tolerancija i sutnja drzavnih organa na ove malverzacije sa dionicama EP samo stvara sumnju da se sve odvija po planu da Vlada FBiH u jednom trenutku ponudi cijenu za preuzimanje. Naravno cijena ce biti negdje izmedju 12 i 14 po sevemu sudeci . Nacionalizacija za male pare.
To nije istiskivanje malih dionicara nego brutal o otimanje.
Mozda to i zasluzujemo jer sutili smo u drugim slucajevima u firmama gdje nismo dionicari a onda kad je red dosao na nas bice mo usamljeni.
Ne vjerujem, Ne liči mi na to. Otkad je njih brinula cijena ičega. Cijenu su oborili uglavnom fondovi a počelo je godinama prije. Mislim da je to rezultat samo njihove manipulacije i pohlepe što je rađeno sa mnogim dionicama, od Pivare, Solane, FDSa, Igmana, DC Sarajevo... Tu su i Enker (tu doduše nisu fondovi) i mnogi drugi, na razne načine i razne ekipe. Treba li pominjati Ozone, Elektrobosne, Unioninvestplasitke i kako se već zovu. Tako da je tim manipulacijama srozan sentiment a cijena ostala tu gdje je bez ikakve veze sa realnošću, zbog nelikvidnosti same berze. Da se pojavi ozbiljniji kupac otišlo bi to nagore munjevito, nema veze sa Vladom osim što je nesposobna.
Ovdje ako bude želje za preuzimanje neće se usuditi po niskoj cijeni, previše će interesa biti ugroženo ipak se radi o 2600 dioničara a ovi ne bi nikad priznali da su nešto što u knjigama vrijedi 100 oborili na 15%, bilo bi previše tužbi i problema. Radi se o svega 3 miliona nedržavnih dionica i da ih otkupe po 100 KM po dionici to je tričavih 300 miliona, toliko mogu imati godišnju dobit ako žele, ili mogu se zadužiti jednom emisijom obveznica. Mislim da su pare za otkup tu najmanji problem.
Pogotovo ako bi to uradili da olakšaju poslije svoju prodaju nekome izvana, tome sigurno cijena ne znači mnogo moglo bi mu se prodati i po 200 po dionici. Svi bi nam komšije a i dalje otkupili svaki energetski objekat koji se može ne pitajući za cijenu ako bi se išlo u to i onda ne bi zvučalo baš dobro da su prethodno oni sami otkupili po npr 15 a prodali nekome za npr 150 KM. Il da firma ili država koja eventualno kupi, kasnije ima godišnju dobit u JPESR od npr 300-400 miliona a prodato po 15 po dionici umjesto po 200. Zato mislim da ako se odluče na takvo što paziće itekako da svi budu zadovoljni uključivo dioničari. Ja lično bi volio da se odluče na to danas, prije će dioničari doći do realne cijene nego da moramo čekati još par finansijskih izvještaja da se sentiment okrene i tržište odradi svoje.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 26 Sep 2024, 12:54 https://biznis.ba/vijesti/bih/ministar- ... tate/90987

Ostaje nam obaveza da i mi ove ljude "posjetimo" do kraja godine. Ja bih volio da planirate da svi budu u opticaju pa ko bude u mogućnosti na odabrani termin da se odabere par ljudi.
Možda im je ukazao da je i njihova obaveza da reaguju ako se uoči da se npr struja domaćinstvima prodaje po cijeni nižoj od proizvodne. I da sami po službenoj dužnosti odrede da se cijena koriguje na više i kad EP to ne traži. U suprotnom ugrožavaju energetski sistem.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

Previse si citao bracu Grimm
montypython

Post by montypython »

Samo pokušavam da razmišljam logično. Znamo da je struja za domaćinstva I dalje ispod proizvodne u TE. Znamo da im međunarodna zajednica uslovljava paket pomoći tj novac i da je jedan od zahtjeva tržišna cijena struje tj povećanje cijene. Znači to MORAJU. Ako Im je mrsko zbog populizma ići na još jedno povećanje u kratkom vremenu idealno rješenje je da ti neki nadležni a stručan organ (npr za par mjeseci), naredi/preporuči korekciju cijene do tržišne. Da bi se ostalo na europskom putu i da se zaštiti stabilnost energetskog sistema. Što bi ovaj inače išao u FERK? Occamova britva
montypython

Post by montypython »

A za ovo iznad, sa eventualnim otkupom dionica od strane većinskog tj države, sjetih se. To bi praktično bio squeeze out od strane većinskog I u tom slučaju pošto se prelazi 95%, po zakonu i ne može ispod knjigovodstvene tj 90ak KM. Dakle možda jeste prisilno ali ne po 15 KM.
Post Reply