Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

veliki dedo wrote: 11 Sep 2024, 07:27
Sitna buranija wrote: 10 Sep 2024, 22:14 A u koštac sa visokom korupcijom i organizovanim kriminalom će se uhvatiti čovjek koji je hapšen zbog sumnje da ima veze sa narko kartelom (i čiju suspenziju su zbog toga čak i stranci zahtijevali) i čovjek koji zaštitarsku agenciju nije mogao registrovati na svoje ime zbog krivičnih djela koja je imao zbog čega nije mogao dobiti saglasnost MUP-a pa je istu registrovao na ženu (a u međuvremenu postao ministar koji takve saglasnosti potpisuje)? Mislim da bi trebali biti ozbiljni ovdje. Ili da se onda svi počnemo zajebavati? :roll:[/b]
Previše si opterećen predrasudama: moji - tvoji, naši - vaši, oni - ovi, bivši - sadašnji, dobri - loši...

Ja nisam vidio da su oni prijašnji, vjerovatno po tebi "dobri" nešto "dobro" i uradili ali zato se vidi da ovi, pa čak i da su najgori, pak nešto dobro rade. Meni nije bitno koji su već kakav pozitivan efekat mogu napraviti za našu jpesr.
I još nešto, možda će ti biti jasnije.
Loše mi bude kada pomislim na svo zlo, nazadak i propast koju je dinastija Izetbegović donijela ovoj zemlji. Sve laži, obmane, pljačke i korupcije (pored svega drugoga) ali isto tako ne bih bio korektan kada ne bih priznao da je Sebija I. napravila strašno dobar posao na kcus - što bi bilo jako teško, možda nemoguće za nekoga drugoga.
Zavela je red, rad, disciplinu, iskorijenila koverte i korupciju doktora, uvela odgovornost, poštovanje prema pacijentima i među kolegama, izvukla kcus iz ogromnih gubitaka i dugova - pa čak iako je ona "loša" sa lažnom diplomom.

Zbog toga, možda i ovi drugi, za tebe "loši" ipak nešto dobro urade pa ih ne bi trebalo prijevremeno osuđivati već dati im šansu. Pogotovo kada već znamo da oni, za tebe "dobri" ipak nisu ništa dobro uradili za svoje vrijeme...
Iz boldiranog je jasno da si žrtva predrasuda i ustrajne medijske propagande, i da emocijama daješ prednost ispred zdravog rezonovanja. Jer, prvo govoriš o propasti, nazatku i zlu koju je donijela "dinastija" Izetbegović, a onda hvališ Sebiju za posao koji je napravila u KCUS-u i evidentan napredak koji je postigla gore, da bi potom sve zaključio "lažnom diplomom" iako je u međuvremenu postalo bjelodano jasno da ima regularnu diplomu, ali da su joj zvanje dr. sci. administrativno poništili kako bi je smijenili s mjesta direktora tog istog KCUS-a kojeg je unaprijedila i dovela u red i to 2 mjeseca prije isteka mandata, a sve kako bi Konaković pokazao da ima veću kitu od Riđobradog. I u konačnici, doveli opet do opšteg haosa i nerada gore na KCUS-u. Ko je bio gore, zna o čemu pričam.

Međutim, kakve direktne veze ima dinastija Izetbegović sa rezultatom EPBiH?

Ja sam govorio o prethodnoj upravi i vladi u pozitivnom smislu u odnosu na novu upravu i vladu, jer je prethodna uprava ostavila 176 mio KM akumulirane dobiti, 276 mio KM keša na računima koji je na kraju 2022. godine zapravo iznosio 366 mio KM i smanjen je za 90 mio KM zbog nabavke zaliha koje su na pola godine 2023. iznosile rekordnih 160 mio KM i sve je bilo spremno da se napravi odličan rezultat, a onda dođu ovi novi kod kojih ti vidiš pozitivne stvari koje su uradili, a ja za razliku od tebe vidim gubitak koji su napravili od 331 mio KM, potpuno brisanje akumulirane dobiti, smanjenje i keša i zaliha za gotovo 40 mio KM uz taj negativni rezultat, ponovno uvođenje loše prakse davanja pozajmica i avansa rudnicima i generalno značajno lošiju situaciju i perspektivu u odnosu na samo godinu i po prije toga. A ista je firma, slične su okolnosti, samo su drugi ljudi na pozicijama sa kojih se upravlja i rukovodi.

Sada, hoće li neko ovdje pomisliti da sam ja neko iz SDA pa da zato ovako pričam, kao što su neki svojevremeno mislili da iza mog nicka možda stoji sam Andelija jer sam ga "branio" :roll: to me zaboli neka stvar. Poenta je da se vrijednost moje imovine kao dioničara u EPBiH ne uvećava kao što je trebalo, nego se nažalost smanjuje.

Ali ko zna, možda i neki u trenutnom propadanju KCUS-a vide pozitivne stvari, a u Sebijinom uvođenju reda gore vide da se nije dobro radilo, kao što ti u gubitku ove uprave vidiš neke dobre stvari, a u pozitivnim rezultatima prethodnih (koji su se iskazivali u skromnim iznosima, ali su ipak bili pozitivni) vidiš loš rad. Znaš kako kažu "Sto ljudi, sto čudi - sto žena, dvjesto sisa" :lol:
Last edited by Sitna buranija on 11 Sep 2024, 19:42, edited 2 times in total.
brzi

Post by brzi »

A rjesenje je jednostavno.
Prodati Rudnik Kreka Vuku Hamoviću ili nekom drugom za 1 KM uz uslov da u narednih 15 godina isporučuje po 1,5 miliona tona uglja po cijeni od 120 KM sa uvećanjem od 2 % godisnje.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa sve ove stvari koje su se radile u rudnicima su prije nekoliko godina utvrdili i u EPBiH u internim istragama koje su pravili, ali kada se izašlo sa prijedlogom za djelomično rješavanje problema (kao npr. stečaj rudnika u Zenici) digla se i kuka i motika (i tadašnja opozicija, a današnja vlast). Imali smo rudare pred vladom i EPBiH, imali smo medijske žalopojke o jadnim rudarima i teško zarađenim hljebom sa ne znam koliko kora, napade na tadašnju vlast i sl. I u tom ambijentu, vlada je išla linijom manjeg otpora ne bi li dobili na vremenu (izbori su uvijek iza ćoška), a Andelija i bivša uprava su bili pod neviđenim pritiskom. I to su stvari zbog kojih i danas imamo iste probleme kao i prije. S tom razlikom što sada nemamo pritisak od strane rudara, blokirane ceste, oštre medije prema vlasti, jer oni koji su iza svega ranije stajali, oni su ti koji su danas vlast. I pored svega toga, imamo gore stanje nego ikad...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Sitna buranija wrote: 11 Sep 2024, 16:10 Iz boldiranog je jasno da si žrtva predrasuda i ustrajne medijske propagande, i da emocijama daješ prednost ispred zdravog rezonovanja.
Boldiran je bio naslov u članku koji sam tako i prenjeo, kao što sam, iz korektnosti, i naznačio u mome postu: fena/klix.
Ja sam govorio o prethodnoj upravi i vladi u pozitivnom smislu u odnosu na novu upravu i vladu...
Ja sam nastavio da govorim o onima koji su bili tema naše diskusije - o onima za koje sam objavio post a na koji si ti dao negativan komentar - a nikako nisam govorio niti mislio na upravu i vladi, novu ili staru...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

veliki dedo wrote: 11 Sep 2024, 19:20
Sitna buranija wrote: 11 Sep 2024, 16:10 Iz boldiranog je jasno da si žrtva predrasuda i ustrajne medijske propagande, i da emocijama daješ prednost ispred zdravog rezonovanja.
Boldiran je bio naslov u članku koji sam tako i prenjeo, kao što sam, iz korektnosti, i naznačio u mome postu: fena/klix.
Ja sam govorio o prethodnoj upravi i vladi u pozitivnom smislu u odnosu na novu upravu i vladu...
Ja sam nastavio da govorim o onima koji su bili tema naše diskusije - o onima za koje sam objavio post a na koji si ti dao negativan komentar - a nikako nisam govorio niti mislio na upravu i vladi, novu ili staru...
Izvini, pod boldiranim sam mislio na ono što sam boldirao u tvom zadnjem komentaru, ali kako forum zajebava u zadnje vrijeme prilikom refrešanja stranice se to izgubilo. Sada sam to editovao i popravio u postu gore.

Inače, jasno je da si ti samo prenio članak. Ali ja sam onaj svoj komentar dao na tvoje izražavanje nade da će kriminalci koji su sada nažalost čelni ljudi u FUP-u i MUP-u biti ljudi koji će se uhvatiti u koštac sa kriminalom, pa i ovim koji nas ovdje žulja. Ne može se očekivati da se rakom izliječi leukemija... Bar bi se oko toga trebali složiti...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Sitna buranija wrote: 11 Sep 2024, 19:41
veliki dedo wrote: 11 Sep 2024, 19:20
Izvini, pod boldiranim sam mislio na ono što sam boldirao u tvom zadnjem komentaru, ali kako forum zajebava u zadnje vrijeme prilikom refrešanja stranice se to izgubilo. Sada sam to editovao i popravio u postu gore.

Inače, jasno je da si ti samo prenio članak. Ali ja sam onaj svoj komentar dao na tvoje izražavanje nade da će kriminalci koji su sada nažalost čelni ljudi u FUP-u i MUP-u biti ljudi koji će se uhvatiti u koštac sa kriminalom, pa i ovim koji nas ovdje žulja. Ne može se očekivati da se rakom izliječi leukemija... Bar bi se oko toga trebali složiti...
Nema problema.

Pa ti "kriminalci" kako ih ti nazivaš se i hvataju u koštac sa kriminalcima i to je činjenica...
Pretpostavka i obećanje je da će i mnogim drugim kriminalom stati u kraj.
Pored toga činjenica je i da oni koji su po tebi "pošteni" ništa nisu uradili protiv kriminala...
Bar bi se oko svega ovoga morali složiti.

A što se tiče raka i leukemije, koje spominješ, trebao bi da znaš da kada su ljudi bolesni ne postoji ništa što ne bi probali samo da ozdrave. Nekada i homeopatija može biti dobar izbor pogotovo ako druge metode liječenja nisu urodile plodom - a postoji i ona stara: klin se klinom izbija.

Što se tiče Sebije, ponavljaš ono što sam ja rekao, ne znam zašto?!
Pa ću ponoviti da joj skidam kapu za uspjehe na kcus-u, a ako i mislim da je njena diploma lažna time je moje priznanje koje joj odajem čak veće i važnije...
E sada, tebi nije jasno kako neko može hvaliti Sebiju za postignuće na kcus-u a kritikovati kompletnu dinastiju Izetbegović.
E pa može..
Ali samo onaj koji misli svojom glavom. Koji je slobodan i neovisan u svome razmišljanju, ko ima svoje mišljenje i svoj stav bez obzira na sve - ali nikada neko ko je " žrtva predrasuda i ustrajne medijske propagande" kao što ti kažeš...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja nikada i nigdje nisam rekao da su neki prije bili pošteni, baš naprotiv. Ali jesam rekao, da nije baš sve bilo crno kao što se želi prikazati i da su oni prije i pored svih svojih sranja znali održavati sistem relativno zdravim. Ovi sada ne da nisu pošteniji, nego su možda i gori, ali je najveći problem što ne znaju. I zato imamo ovo što imamo. Eroziju vrijednosti firme u kojoj smo dioničari.

Ovo da se kriminalac može boriti za poštenje i protiv kriminala se ne slažemo, jer to jednostavno ne ide tako. Ali eto, izgleda da se ti držiš one "čudni su putevi Gospodnji".

A što se tiče Sebije, ne može neko u prvom redu biti onaj koji pripada dinastiji koja je donijela propast, nazadak i zlo, a već u narednom redu neko ko.je uradio odličan posao u KCUS-u i neko ko je napravio napredak gore, i još sve začiniš neistinom predstavljenom neukom svijetu kao činjenica o "lažnoj diplomi". Zato i kažem da si žrtva propagande, jer u prvom redu ponavljaš medijsku mantru o zloj dinastiji, a već u narednom redu iznosiš zaključak do kojeg si ti sam došao, ali i dalje daješ medijskim lažima jednaku važnost kao i svom razmišljanju i zaključku.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... 331/197570

E o ovome ja pričam. Ima li išta da je tačno rekao? Ima li gmaz imalo obraza kada za gubitak koji su napravili njegovi nesposobni gmizavci optuži druge u čijem mandatu je ista ta firma bila profitabilna? Tačno nekad pomislim kako bi dobro bilo da ovi naprave još 300-400 mio KM gubitka i da gledam pojedince ovdje kako im traže opravdanja za to što im ovi obezvrijeđuju imovinu.

Kada je prethodnih godina cijena padala uz pozitivan rezultat, svima je valjda jasno da je to bila posljedica Mujinih bagatelnih rasprodaja i da nije imalo puno veze sa poslovanjem firme. Ali i sada kada se cijena ne može oporaviti, valjda bi svima trebalo biti jasno da je to posljedica ogromnih gubitaka koje su ovi novi napravili i sumornih očekivanja u vezi sa daljim poslovanjem firme koja je do juče izgledala perspektivno. Ali, evo nam Nikšić, inače bivši tržni inspektor i ratni moralista, upravo objasni da je ona zapravo bila propala firma, a da je ovi sada oporavljaju i da nam je sada svima bolje...
Miner

Post by Miner »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zbo ... /240911107
Znaju Kinezi napraviti opremu za nuklearnu elektranu, ali za elektranu na bosanski ugalj, e to je malo teze.
A i ovi Turci se oteli kontroli, nisu rekli mi samo hocemo Siemens...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Jbg, Turci su malo veća i zrelija nacija od nas. Nama su naši "saveznici" sa zapada rekli (naredili) da ugradimo u ugovor koji je parlament usvojio proizvođača ključne opeme za kojeg su oni već tada znali da se povlači iz biznisa sa ugljem i da će tako minirati cijeli projekat, a kao osigurač su im bili ovi iz HDZ-a da eventualne izmjene ugovora u parlamentu neće proći. Vjerovatno su im zbog toga stranci, između ostalog, išli na ruku kasnije u ovim političkim pregovorima i kombinacijama u FBiH i na državnom...
Post Reply