Nisi se ti ništa pogrešno izrazio, nego sam samo ja dao svoje viđenje i objašnjenje na to što si ti napisao.investitor_ba wrote: ↑10 Sep 2024, 14:47Nisam se najbolje izrazio, mislio sam na Vladu FBiH kao vecinskog vlasnika, ne na proslu ili sadasnju vlast.Sitna buranija wrote: ↑10 Sep 2024, 12:49 Pa da je ostala stara vlast i uprava, ubijeđen sam da bi sada priča bila potpuno drugačija. Ali, ko je mogao i pomisliti da će doći budale i neznalice na čelo ovakve kompanije...
Dakle, da je ostala uprava sa Andelijom na čelu i ljudi u vladi koji se razumiju u energetiku i biznis (a ovo su fakti bez obzira na političke afinitete pojedinih na ovom forumu), ubijeđen sam da bi EPBiH poslovala pozitivno (ali vjerovatno ne u obimu koji su poslovnim planom predvidjeli) što bi sigurno imalo pozitivan utjecaj na ovu dionicu i njenu cijenu, uz sav ovaj opšti entuzijazam na berzi i generalni rast cijena skoro svih dionica. A nije isto kada je cijena 12,5 KM i kada bi bila oko 20 KM (a vjerujem da bi bila najmanje toliko u prethodno postavljenom hipotetskom slučaju).
Ovako, i pored rasta cijena svih dionica na berzi, i pored veće količine novca u opticaju, gubitak koji su ovi napravili, nekompetencija koju pokazuju svakim svojim potezom i sumorne procjene budućih problema i stanja koje će ostaviti, jednostavno ne daju ovoj dionici da se oporavi.
A maštanje o nekom čudu i preokretu nije nikom zabranjeno. Ali izgleda naivno.
P.S. Naravno da ova dionica vrijedi više od ovog koliko je sada plaćaju, ali nije isto kada je potcijenjena 7-8 puta i kada je potcijenjena recimo 4 puta. Još uvijek je potcijenjena, ali ovi se baš trude da ne bude potcijenjena. Ali ne na način da joj povećaju cijenu dionice, nego da svedu stvarnu vrijednost firme na sadašnju cijenu dionice. A to je ogromna razlika za nas dioničare