Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

investitor_ba wrote: 10 Sep 2024, 14:47
Sitna buranija wrote: 10 Sep 2024, 12:49 Pa da je ostala stara vlast i uprava, ubijeđen sam da bi sada priča bila potpuno drugačija. Ali, ko je mogao i pomisliti da će doći budale i neznalice na čelo ovakve kompanije...
Nisam se najbolje izrazio, mislio sam na Vladu FBiH kao vecinskog vlasnika, ne na proslu ili sadasnju vlast.
Nisi se ti ništa pogrešno izrazio, nego sam samo ja dao svoje viđenje i objašnjenje na to što si ti napisao.

Dakle, da je ostala uprava sa Andelijom na čelu i ljudi u vladi koji se razumiju u energetiku i biznis (a ovo su fakti bez obzira na političke afinitete pojedinih na ovom forumu), ubijeđen sam da bi EPBiH poslovala pozitivno (ali vjerovatno ne u obimu koji su poslovnim planom predvidjeli) što bi sigurno imalo pozitivan utjecaj na ovu dionicu i njenu cijenu, uz sav ovaj opšti entuzijazam na berzi i generalni rast cijena skoro svih dionica. A nije isto kada je cijena 12,5 KM i kada bi bila oko 20 KM (a vjerujem da bi bila najmanje toliko u prethodno postavljenom hipotetskom slučaju).

Ovako, i pored rasta cijena svih dionica na berzi, i pored veće količine novca u opticaju, gubitak koji su ovi napravili, nekompetencija koju pokazuju svakim svojim potezom i sumorne procjene budućih problema i stanja koje će ostaviti, jednostavno ne daju ovoj dionici da se oporavi.

A maštanje o nekom čudu i preokretu nije nikom zabranjeno. Ali izgleda naivno.

P.S. Naravno da ova dionica vrijedi više od ovog koliko je sada plaćaju, ali nije isto kada je potcijenjena 7-8 puta i kada je potcijenjena recimo 4 puta. Još uvijek je potcijenjena, ali ovi se baš trude da ne bude potcijenjena. Ali ne na način da joj povećaju cijenu dionice, nego da svedu stvarnu vrijednost firme na sadašnju cijenu dionice. A to je ogromna razlika za nas dioničare :roll:
Elkombar

Post by Elkombar »

beka26 wrote: 10 Sep 2024, 12:33 Uloži u vw ili bmw oni su perspektivni,
a sad ce da propadnu, a EP neće.
Morace stamparija raditi da se spasu i fauve i beemve i mnoge druge firme jer narod u Njemackoj je smanjio potrosnju, a to se vidi po poreznim prihodima koju su u julu ove godine manji za 7.9% u odnosu na juli 2023. godine. Dok u BiH prihodi rastu po 7-8%, u Dojclandu su se smanjili u julu, a rjesenje za taj problem nije prostrijeti jorgan koliko je dugacak, skresati potrosnju, otpustiti visak agencija, pustiti da firme koje ne mogu opstati propadnu, nego nastampati nove eure i pokrenuti novi val inflacije i time obezvrijediti ( dodatno ) ovaj lazni novac.
Profesor70

Post by Profesor70 »

Ovo je super narativ. Sada izuzetno aktuelan i prima se kod ljudi. Od izdaje pa sve ostalo.
Dođe mu ga da je sve do sada bilo dobro, skoro pa super, ali su eto ovi novi uspjeli sve pokvariti za godinu dana.
Pa da je ostala stara vlast i uprava, ubijeđen sam da bi sada priča bila potpuno drugačija. Ali, ko je mogao i pomisliti da će doći budale i neznalice na čelo ovakve kompanije...

Nisam se najbolje izrazio, mislio sam na Vladu FBiH kao vecinskog vlasnika, ne na proslu ili sadasnju vlast.

Nisi se ti ništa pogrešno izrazio, nego sam samo ja dao svoje viđenje i objašnjenje na to što si ti napisao.

Dakle, da je ostala uprava sa Andelijom na čelu i ljudi u vladi koji se razumiju u energetiku i biznis (a ovo su fakti bez obzira na političke afinitete pojedinih na ovom forumu), ubijeđen sam da bi EPBiH poslovala pozitivno (ali vjerovatno ne u obimu koji su poslovnim planom predvidjeli) što bi sigurno imalo pozitivan utjecaj na ovu dionicu i njenu cijenu, uz sav ovaj opšti entuzijazam na berzi i generalni rast cijena skoro svih dionica. A nije isto kada je cijena 12,5 KM i kada bi bila oko 20 KM (a vjerujem da bi bila najmanje toliko u prethodno postavljenom hipotetskom slučaju).

Ovako, i pored rasta cijena svih dionica na berzi, i pored veće količine novca u opticaju, gubitak koji su ovi napravili, nekompetencija koju pokazuju svakim svojim potezom i sumorne procjene budućih problema i stanja koje će ostaviti, jednostavno ne daju ovoj dionici da se oporavi.

A maštanje o nekom čudu i preokretu nije nikom zabranjeno. Ali izgleda naivno.

P.S. Naravno da ova dionica vrijedi više od ovog koliko je sada plaćaju, ali nije isto kada je potcijenjena 7-8 puta i kada je potcijenjena recimo 4 puta. Još uvijek je potcijenjena, ali ovi se baš trude da ne bude potcijenjena. Ali ne na način da joj povećaju cijenu dionice, nego da svedu stvarnu vrijednost firme na sadašnju cijenu dionice. A to je ogromna razlika za nas dioničare :roll:
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Izdaja je na državnom nivou. I to nije nešto što se prima kod ljudi, nego nešto što je fakat. Možeš sve ljude varati neko vrijeme, neke ljude možeš varati svo vrijeme, ali ne možeš sve ljude varati svo vrijeme. A ako ništa drugo ljudi vide da li im je sada bolje. Ali da sada ne bistrimo politiku ovdje.

Po pitanju imenovanja je ovo propast teška. Ni dosad nije sve bilo najbolje, možda se možemo složiti da nije bilo ni dobro, a svakako je moralo biti bolje. Ali ovo ne da nije bolje, nego je gore nego ikad. Oni prethodni su u dvije stratešške firme (JPESR i BHT),, uz sva sranja koja su pravili, ostavili na računima preko 700 mio KM i stabilan biznis. Ovi dođu i postave nesposobne kadrove, a kao rezultat imamo dubioze. A onda počnu krivicu svaljivati na prethodne. A ako ništa drugo, dioničari vide da li im je sada bolje.

P.S. Meni bi najdraže bilo da mi ovi nisu dali povod, argumente i motiv za ovakav narativ. Nažalost, jesu...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Isak: Razloga za strah trebaju imati svi koji su učestvovali u koruptivnim radnjama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak rekao je da je današnja akcija FUP-a jasan dokaz da neće biti ni minimum tolerancije prema korumpiranim pojedincima i grupama koje svojim nezakonitim djelovanjima nanose neopisiv štetu BiH

"Kada sam preuzeo dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova dao sam obećanje da će se Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije uhvatiti u koštac s visokom korupcijom. Razloga za strah trebaju imati svi nositelji javnih funkcija koji su učestvovali u koruptivnim radnjama jer ovaj predmet nije jedini koruptivni predmet na kojem radi Federalna uprava policije", rekao je Isak.

Kako navodi, direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić formirao je ozbiljan istražni tim koji se bavi istragama u predmetima organiziranog kriminala, privrednog kriminala i visoke korupcije. Upravo te ozbiljne istrage razlog su stalnih napada na Federalnu upravu policije jer očito korumpirani zvaničnici i njihovi sateliti vode se onom da je napad najbolja samoodbrana.

"To im kod nas neće proći. Koliko god da napadali i pokušavali opstruirati istrage - neće vam proći. Za kriminal ćete odgovarati. Dajem punu podršku Federalnoj upravi policije i direktoru Munjiću u daljem intenziviranju rada na predmetima visoke korupcije, a građane Bosne i Hercegovine javno pozivam da Federalnoj upravi policije prijave ukoliko imaju bila kakva saznanja o koruptivnim djelovanjima. Borba protiv korupcije ostaje prioritet Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije", poručio je Isak.

Kako je ranije saopćeno, policijski službenici Federalne uprave policije danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona proveli operativnu akciju pod nazivom "Landfill"vzbog sumnje u izvršenje krivičnih djela "udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne", "pranje novca" i "pomaganje".

Po naredbi Kantonalnog suda u Zenici, izvršeni su pretresi na devet lokacija u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu i uhapšeno je pet osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa.
(klix/fena)

Da li će doći na red i ova naša izmučena, izmuzena i uništena Elektroprivreda.
Trebalo bi proslijediti Isaku i Munjiću neke naše postove, bilo bi i njima i nama dovoljno.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

A u koštac sa visokom korupcijom i organizovanim kriminalom će se uhvatiti čovjek koji je hapšen zbog sumnje da ima veze sa narko kartelom (i čiju suspenziju su zbog toga čak i stranci zahtijevali) i čovjek koji zaštitarsku agenciju nije mogao registrovati na svoje ime zbog krivičnih djela koja je imao zbog čega nije mogao dobiti saglasnost MUP-a pa je istu registrovao na ženu (a u međuvremenu postao ministar koji takve saglasnosti potpisuje)? Mislim da bi trebali biti ozbiljni ovdje. Ili da se onda svi počnemo zajebavati? :roll:
Pat

Post by Pat »

A ovi što nanose štetu od 2005 godine u zifovima fondovima
Niko ih i nedira rade sto hoce Doklen vidjet ćemo evo fortuna je htjela Likvidaciju pa im ne prođe
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Sitna buranija wrote: 10 Sep 2024, 22:14 A u koštac sa visokom korupcijom i organizovanim kriminalom će se uhvatiti čovjek koji je hapšen zbog sumnje da ima veze sa narko kartelom (i čiju suspenziju su zbog toga čak i stranci zahtijevali) i čovjek koji zaštitarsku agenciju nije mogao registrovati na svoje ime zbog krivičnih djela koja je imao zbog čega nije mogao dobiti saglasnost MUP-a pa je istu registrovao na ženu (a u međuvremenu postao ministar koji takve saglasnosti potpisuje)? Mislim da bi trebali biti ozbiljni ovdje. Ili da se onda svi počnemo zajebavati? :roll:[/b]
Previše si opterećen predrasudama: moji - tvoji, naši - vaši, oni - ovi, bivši - sadašnji, dobri - loši...

Ja nisam vidio da su oni prijašnji, vjerovatno po tebi "dobri" nešto "dobro" i uradili ali zato se vidi da ovi, pa čak i da su najgori, pak nešto dobro rade. Meni nije bitno koji su već kakav pozitivan efekat mogu napraviti za našu jpesr.
I još nešto, možda će ti biti jasnije.
Loše mi bude kada pomislim na svo zlo, nazadak i propast koju je dinastija Izetbegović donijela ovoj zemlji. Sve laži, obmane, pljačke i korupcije (pored svega drugoga) ali isto tako ne bih bio korektan kada ne bih priznao da je Sebija I. napravila strašno dobar posao na kcus - što bi bilo jako teško, možda nemoguće za nekoga drugoga.
Zavela je red, rad, disciplinu, iskorijenila koverte i korupciju doktora, uvela odgovornost, poštovanje prema pacijentima i među kolegama, izvukla kcus iz ogromnih gubitaka i dugova - pa čak iako je ona "loša" sa lažnom diplomom.

Zbog toga, možda i ovi drugi, za tebe "loši" ipak nešto dobro urade pa ih ne bi trebalo prijevremeno osuđivati već dati im šansu. Pogotovo kada već znamo da oni, za tebe "dobri" ipak nisu ništa dobro uradili za svoje vrijeme...
Dejan118

Post by Dejan118 »

Sitna buranija wrote: 10 Sep 2024, 16:36
investitor_ba wrote: 10 Sep 2024, 14:47
Sitna buranija wrote: 10 Sep 2024, 12:49 Pa da je ostala stara vlast i uprava, ubijeđen sam da bi sada priča bila potpuno drugačija. Ali, ko je mogao i pomisliti da će doći budale i neznalice na čelo ovakve kompanije...

Ovo je lose za dugorocno investiranje ali dobro za drzavu. Sa ovom taktikom ce za male novce na kraju isplatiti manjinske dionicare sa malom novcima postati 100% vlasnik.
Vjerovatno je to cilj jer i HEP i EPS u drzavnom 100% vlasnistvu.
brzi

Post by brzi »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... zla/559804

Kad ugovoriš da otkrivku radi treće lice. I realizuje samo 11% ugovorene otkrivke.
Post Reply