Ja i ne govorim o tvom (ne)zadovoljstvu ulaganjem nego o vezi cijene struje i dobiti i posljedično cijene dionice ili dividende. Ti možda nisi dobio dividendu otkad si uložio (godina-dvije) ali razlog nije to što je struja poskupila nego upravo to što 9 godina NIJE poskupila. Evo npr prije nekoliko dana Nvidia je izgubila na vrijednosti 279 miljardi dolara u jednom danu (9,5%) samo zato što kvartalna dobit (koja je čak bila solidna) nije bila na očekivanom nivou. Tamo gdje su ljudi upućeni u temu dobit pa onda i cijena je ključna.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
od januara 2023 traje moja agonija
-
Evo da te malo utješim. (Ne)zadovoljstvo ulaganjem često zavisi samo od perspektive iz koje gledaš. Evo npr JPESR dionica koja ti je "kolosalni promašaj" u zadnjih 6 mjeseci je uz loše upravljanje i poslovanje čak i bez ovog poskupljenja (koje će itekako dati ploda) porasla je za 22 %, sa 10 na 12.2. Da si te pare držao na banci dobio bi možda 1%. Da si iste pare imao uložene u npr Bitcoin izgubio bi u istom periodu 17%. BMW je u minusu 30% Mercedes minus 22%, VW minus 24%, Siemens minus 11%, Microsoft minus 2% Boeing minus 22%, McDonald's minus 3% itd. A pad u njih tek počinje. Iz čega slijedi očigledna stvar a ipak mnogima teško shvatljiva, koju 99 % nikad ne nauči. Bolje je kupiti drastično potcjenjenu, dakle jeftino kupiti, čak i osrednju i loše vođenu dionicu (pogotovo ako ima perspektivu i mogućnost poboljšanja poslovanja u budućnosti), nego dionice najboljih svjetskih kompanija ako su u trenutku kupovine precijenjene tj skupe. Tako da si prošao bolje nego bar 80% planete.
Od svih Elektroprivreda u okruzenju na berzi je moguce kupiti samo dionice EP u BiH ili jis bolje EP preduzeca u sistemu ERS gdje mozes da biras izmedju pojedinih elektrana ili eleektrodistribucija.
HEP ne mozes kupiti a i kad izadje na berzu nece biti podcijenjen isto je i sa EPS - om .
U CG mislim da mozes nesto neki dio je na berzi.
HEP ne mozes kupiti a i kad izadje na berzu nece biti podcijenjen isto je i sa EPS - om .
U CG mislim da mozes nesto neki dio je na berzi.
Truba, mislim da ti je rečeno da je ulog u JPES na rok od 5 godina.
Dakle 2028 u januaru podvuci crtu i reci jesi li se zajebao.
Dakle 2028 u januaru podvuci crtu i reci jesi li se zajebao.
Jesam
Ali to ne znaci da nije agonija
Ali to ne znaci da nije agonija
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/37 ... breza.html
Jos jedan rudnik pred kolapsom
NA IVICI PROPASTI: Revizija otkrila finansijsko rasulo u Rudniku mrkog uglja “Breza”
Federalni revizori rade reviziju.
Jos jedan rudnik pred kolapsom
NA IVICI PROPASTI: Revizija otkrila finansijsko rasulo u Rudniku mrkog uglja “Breza”
Federalni revizori rade reviziju.