Zato se Draganu Čoviću silno žuri da makar i putem "događanja naroda", ulicom i lažima što prije domogne javnih preduzeća koja, pazi ovo, "pripadaju Hrvatima"?! U njegovom viđenju to znači HDZ-u.
Što je najžalosnije, niko se ne pita šta će oznake JEDNOG naroda u prostorijama JAVNIH PREDUZEĆA ENTITETA, nego se još moraju izvinjavati i objašnjavati da ih niko nije uklanjao (odnosno da Čović laže)!
Sa druge strane, kompanije sa sjedištem u Sarajevu obavezno u nadzornim i upravnim odborima imaju po nekoliko članova iz reda hrvatskog i srpskog naroda i nikome ne pada na pamet da stavlja nacionalne oznake i zastave JEDNOG naroda u te prostorije.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Teško je ne složiti se s tim ali moram se kratko osvrnuti i na taj rezultat-40 miliona dobiti za 3 mjeseca. Na godišnjem nivou to bi bila dobit od 160 miliona (ne kažem da će biti). S druge strane imamo EP BiH, tri puta veću firmu, koja posluje približno na pozitivnoj nuli a sa istim cijenama i u istoj državi. Da na pominjem stanje u rudnicima. Jasno je onda da je menadžment katastrofalan.
I onda imamo DF koji se mjesecima bori i rukama i nogama da dobije energetiku (ja mislio da ima neke grandiozne planove) da bi sad isti ti govorili da nisu za smjenu uprave prije roka tj oni su za to da Grabovica i slični ostanu do kraja mandata koji, za neke od njih, ističe i 2016 i 2017. WTF? Ko je ovdje lud a ko zbunjen. Kad su se fotelje zauzele sad i nema neke žurbe. Sad najednom umjesto spektakularnih pomaka u energetici dobar i Grabovica koji za 4 godine nije sagradio ama baš ništa, muzao Titinu infrastrukturu, a dobit koja je prije njega bila 70 miliona oborio na nulu i to sa 15% višom cijenom struje. Je li to ono pobratimstvo stranaka SDP-DF pretočeno u praksu na najgori zamislivi način?
A kad se već javljam ne mogu da ne pomenem onaj smiješni oglas EP u novinama koji se stalno ponavlja na pola strane, gdje je prikazana i pominje se TE, HE Vranduk i vjetroelektrane kao nekakva dika i ponos EPBiH, (kao da su već sagrađene i u upotrebi), pa ispada kao da je g direktor nešto i uradio za svog mandata a u stvari ništa od toga nije ni početo. Nevjerovatna drskost, i to prolazi a niko da ih pita na šta se bacaju pare poreznih obveznika Za sada ovo što radi (mada bi ispravnije bilo reći što ne radi jer ja ne vidim da išta radi) g Bajrović je možda i najveće razočarenje ovih novih vlasti.
Osim naravno g Novalića koji je bučno najavljeno smanjenje opterećenja na plate započeo najavom povećanja poreza na dohodak. Znam da im treba dati 100 dana ali ovo mi ne sluti na dobro.
I onda imamo DF koji se mjesecima bori i rukama i nogama da dobije energetiku (ja mislio da ima neke grandiozne planove) da bi sad isti ti govorili da nisu za smjenu uprave prije roka tj oni su za to da Grabovica i slični ostanu do kraja mandata koji, za neke od njih, ističe i 2016 i 2017. WTF? Ko je ovdje lud a ko zbunjen. Kad su se fotelje zauzele sad i nema neke žurbe. Sad najednom umjesto spektakularnih pomaka u energetici dobar i Grabovica koji za 4 godine nije sagradio ama baš ništa, muzao Titinu infrastrukturu, a dobit koja je prije njega bila 70 miliona oborio na nulu i to sa 15% višom cijenom struje. Je li to ono pobratimstvo stranaka SDP-DF pretočeno u praksu na najgori zamislivi način?
A kad se već javljam ne mogu da ne pomenem onaj smiješni oglas EP u novinama koji se stalno ponavlja na pola strane, gdje je prikazana i pominje se TE, HE Vranduk i vjetroelektrane kao nekakva dika i ponos EPBiH, (kao da su već sagrađene i u upotrebi), pa ispada kao da je g direktor nešto i uradio za svog mandata a u stvari ništa od toga nije ni početo. Nevjerovatna drskost, i to prolazi a niko da ih pita na šta se bacaju pare poreznih obveznika Za sada ovo što radi (mada bi ispravnije bilo reći što ne radi jer ja ne vidim da išta radi) g Bajrović je možda i najveće razočarenje ovih novih vlasti.
Osim naravno g Novalića koji je bučno najavljeno smanjenje opterećenja na plate započeo najavom povećanja poreza na dohodak. Znam da im treba dati 100 dana ali ovo mi ne sluti na dobro.
Elektroprivreda Mostar uvjek ima prva 3-4 mjeseca ekstremnu dobit, zbog dobre hidrološke situacije u Hercegovini, ali se zato može desiti da sljedećih 6-7 mjeseci fedraju gubitke ako zasuši, pa se nikada ne zna šta će biti na kraju.
A koliko sam pratio, slabe fajde su imali dioničari od njihove dobiti, ne znam kada su neku dobru dividendu podijelili, sve završava južno od Salakovca, u nekim finansijskim kanalima...
A 5 miliona KM im je propalo u Bobar banci...
A koliko sam pratio, slabe fajde su imali dioničari od njihove dobiti, ne znam kada su neku dobru dividendu podijelili, sve završava južno od Salakovca, u nekim finansijskim kanalima...
A 5 miliona KM im je propalo u Bobar banci...
Evo monty, ovi su odlučili da nam još malo pritisak dignu :
http://www.ekapija.ba/bs/Vijest/investi ... dine/51406
http://www.ekapija.ba/bs/Vijest/investi ... dine/51406
Što bi narod rekao "biće,biće.."
Strane investicije u našoj zemlji mnogo su niže nego u ostalim zemljama regije, čije se ekonomije brže razvijaju. Hoće li, kako je najavljeno, do 2018. godine biti izgrađeni novi termoenergetski objekti u Tuzli i Banovićima, koji bi doveli do otvaranja novih radnih mjesta u sektoru energetike?
Izgradnja Bloka 7 u TE "Tuzla" i termoelektrane u Banovićima trebala bi koštati oko 2 mlrd KM. Iz "Elektroprivrede BiH" (EP BiH) uvjeravaju da su pregovori sa kineskim partnerom o Bloku 7 u završnoj fazi, dok će postupak pripreme projektne dokumentacije za termolektranu Banovići morati biti revidiran, zbog promjene odluke Vlade FBiH o povećanju kapaciteta tog bloka sa 300 na 350 megavata.
- Čekamo ponudu China exim banke koja će se objediniti sa cjelokupnom ponudom koju već imamo. Nakon čega bi to trebalo ponovo da ide Vladi i Parlamentu - kazao je Elvedin Grabovica, direktor EP BiH.
Reuf Bajrović, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH, naglašava da je ključna stvar ko će to finansirati, izražavajući nadu da će se to znati do kraja ove godine.
Ovo nisu nikakve investicije nego krediti za koji se zadužuje Federacija. Tenderi za Blok 7 su propali jer niti jedan ozbiljan investitor nije želio da investira novac, samo su Kinezi ponudili jedan klasični trgovački aranžman, gdje prodaju svoju opremu koja će se finansirati kineskim kreditom za koji će garant biti Federacija BiH. Dakle država ponavlja grešku zbog koje je propao komunizam, zadužuje se radi političkih i promašenih investicija. Situacija u Elektroprivredi je katastrofalna, rudnici su u kolapsu, a cijena električne energije iz termoelektrana nije konkurentna. Čitav sistem opstaje na dvije hidroelektrane, zbog toga na 2,5 milijardi kapitala imamju 3 miliona maraka dobiti. Sve moderne elektroprivrede na svijetu gase konvencionalne elektrane, samo EP BiH planira investicioni ciklus kako bi zadržao dominantnu proizvodnju iz termoelektrana koje nisu samoodržive.
[quote][/Najveća njemačka energetska tvrtka E.ON planira napustiti proizvodnju energije iz konvencionalnih izvora i prijeći samo na proizvodnju iz obnovljivih izvora. Nadzorni odbor tvrtke je odobrio takvu strategiju i novu politiku isplate dividendi. Tvrtka će početi prodaju svojih konvencionalnih elektrana i otpis dijela elektrana. To je za sada najradikalniji odgovor njemačkih energetskih tvrtki na deklariranu državnu politiku prelaska na obnovljive izvore. Do sada su se njemačke energetske tvrtke već pomirile s gašenjem svojih nuklearnih elektrana zbog odluke Savezne vlade i zbog snižavanja cijena energije zbog čega su izgubile značajan dio profitabilnosti, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
quote]
[quote][/Najveća njemačka energetska tvrtka E.ON planira napustiti proizvodnju energije iz konvencionalnih izvora i prijeći samo na proizvodnju iz obnovljivih izvora. Nadzorni odbor tvrtke je odobrio takvu strategiju i novu politiku isplate dividendi. Tvrtka će početi prodaju svojih konvencionalnih elektrana i otpis dijela elektrana. To je za sada najradikalniji odgovor njemačkih energetskih tvrtki na deklariranu državnu politiku prelaska na obnovljive izvore. Do sada su se njemačke energetske tvrtke već pomirile s gašenjem svojih nuklearnih elektrana zbog odluke Savezne vlade i zbog snižavanja cijena energije zbog čega su izgubile značajan dio profitabilnosti, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
quote]
Prije par dana, u onom superskupom business magazinu, pročitah izjavu nekog energetičara kako će biti teško otvoriti tržište električnom energijom jer su trenutne cijene struje vrlo niske.
Ne bi me iznenadilo da iz EU dođe direktiva da se postepeno krene sa povećanjima cijene struje kao sa duhanskim akcizama kako bi se otvorio prostor da privatne firme uđu na tržište i ponude jeftiniju struju koja će ustvari biti skuplja od trenutne cijene koju imamo. Elektroprivredama ta direktiva ne bi bila mrska.
Što se tiče ovih projekata, ja ih ne vidim kao nužno loše. Dobri su to projekti ali je problem što oni zavise od ostalih faktora tj povoljnog snabdijevanja ugljem a to je isto tako projekat za sebe. Tek na njemu ne rade ništa a za to im ne treba kineski kredit nego bosanski cohones. Potrebna je žestoka reforma rudarskog sektora i to odmah,jer čak i da od B7 uskoro ne bude ništa reformisano i profitabilno rudarenje je od primarnog interesa prvo elektroprivrede a onda i svih ostalih.
E sad, može biti da je taj ugalj iz Kreke loš tj lošiji od onog iz Banovića ali ne može biti lošiji od onog iz Stanara odakle isporuke redovno dolaze. Normalno ima tu parametara koje treba uporediti ali tuzlanski rudarski bazen ne može ostati neiskorišten.
http://www.mvteo.gov.ba/izvjestaji_publ ... gTag=bs-BA
Studija jeste starija ali je detaljna.
Njemačka i obnovljivi izvori su opet priča za sebe, od jake države koja je godinama subvencionirala ta ulaganja, pa količina vjetra u sjevernom dijelu države i sama maloprodajna cijena struje su sigurno puno drugačiji od ovoga što mi u BIH imamo.
Ne bi me iznenadilo da iz EU dođe direktiva da se postepeno krene sa povećanjima cijene struje kao sa duhanskim akcizama kako bi se otvorio prostor da privatne firme uđu na tržište i ponude jeftiniju struju koja će ustvari biti skuplja od trenutne cijene koju imamo. Elektroprivredama ta direktiva ne bi bila mrska.
Što se tiče ovih projekata, ja ih ne vidim kao nužno loše. Dobri su to projekti ali je problem što oni zavise od ostalih faktora tj povoljnog snabdijevanja ugljem a to je isto tako projekat za sebe. Tek na njemu ne rade ništa a za to im ne treba kineski kredit nego bosanski cohones. Potrebna je žestoka reforma rudarskog sektora i to odmah,jer čak i da od B7 uskoro ne bude ništa reformisano i profitabilno rudarenje je od primarnog interesa prvo elektroprivrede a onda i svih ostalih.
E sad, može biti da je taj ugalj iz Kreke loš tj lošiji od onog iz Banovića ali ne može biti lošiji od onog iz Stanara odakle isporuke redovno dolaze. Normalno ima tu parametara koje treba uporediti ali tuzlanski rudarski bazen ne može ostati neiskorišten.
http://www.mvteo.gov.ba/izvjestaji_publ ... gTag=bs-BA
Studija jeste starija ali je detaljna.
Njemačka i obnovljivi izvori su opet priča za sebe, od jake države koja je godinama subvencionirala ta ulaganja, pa količina vjetra u sjevernom dijelu države i sama maloprodajna cijena struje su sigurno puno drugačiji od ovoga što mi u BIH imamo.
Panzer,
Tvoju teoriju demantuje nekoliko činjenica. Prije svega električna energija iz termoelektrana već danas nije profitabilna, a pogotovo neće biti od 2018 kada kreće intervencija EU na tržište emisija Co2 kada će cijena proizvedenog Mwh iz termoelektrana poskupiti za 25 eura. Danas je cijena električne energije na EEX 30-35EUR/Mwh, a na pragu naših termoelektrana je 45-48 EUR/Mwh. Da nije povoljne hidrologije i dvije hidroelektrane na Neretvi, naša EP bi bila totalni gubitaš. Jednostavno paradigma moderne energetike se promjenila i sada kada postoji ogromna energija proizvedena iz no fuel/technology, a taj trend se samo povećava iz mjeseca u mjesec, energija iz termoelektrana nije konkurentna. EP BiH pravi veliku grešku jer pokušava da zadrži strukturu 70% termo-30% hidro i za narednih 30 godina, dok moderne kompanije potpuno gase konvencionalne izvore i fokusiraju se na OIE. Takav je trend u savremenom svijetu, čim prije to shvatimo, bolje za nas. Lično sam uvjeren da je EPHZHB daleko bolja i kvalitetnija elektroprivreda, da ima profitabilnu perspektivu, jer su joj proizvodni kapaciteti 100% no fuel/technology. Ako i kada ne bude dobra hidrologija, uvijek na tržištu mogu kupiti viškove struje iz vjetra i solara po povoljnijim cijenama nego što termoelektrane EPBiH proizvode na svome pragu.
Tvoju teoriju demantuje nekoliko činjenica. Prije svega električna energija iz termoelektrana već danas nije profitabilna, a pogotovo neće biti od 2018 kada kreće intervencija EU na tržište emisija Co2 kada će cijena proizvedenog Mwh iz termoelektrana poskupiti za 25 eura. Danas je cijena električne energije na EEX 30-35EUR/Mwh, a na pragu naših termoelektrana je 45-48 EUR/Mwh. Da nije povoljne hidrologije i dvije hidroelektrane na Neretvi, naša EP bi bila totalni gubitaš. Jednostavno paradigma moderne energetike se promjenila i sada kada postoji ogromna energija proizvedena iz no fuel/technology, a taj trend se samo povećava iz mjeseca u mjesec, energija iz termoelektrana nije konkurentna. EP BiH pravi veliku grešku jer pokušava da zadrži strukturu 70% termo-30% hidro i za narednih 30 godina, dok moderne kompanije potpuno gase konvencionalne izvore i fokusiraju se na OIE. Takav je trend u savremenom svijetu, čim prije to shvatimo, bolje za nas. Lično sam uvjeren da je EPHZHB daleko bolja i kvalitetnija elektroprivreda, da ima profitabilnu perspektivu, jer su joj proizvodni kapaciteti 100% no fuel/technology. Ako i kada ne bude dobra hidrologija, uvijek na tržištu mogu kupiti viškove struje iz vjetra i solara po povoljnijim cijenama nego što termoelektrane EPBiH proizvode na svome pragu.
"Elektrana je u vlasništvu energetske grupacija E.ON i grada Bielefeld, prvi i drugi blok elektrane ne rade više, u pogonu je samo treći blok i plinska turbina. Za sada nema potražnje za ove obje elektrane, ali se nadamo da još uvijek možemo naći nekoga ko će kupiti "dobre stare njemačke mašine."
Posrednik, bolha.com, koji je neka vrsta online energetskog tržišta, zove se RAG Mining Solutions. Na svojoj internetskoj stranici nude cijeli popis korištenih elektrana na ugalj, plin ili naftu. U ponudi su i dva bloka elektrane Veltheim u Bielefeldu. Najviše je na prodaji elektrana na fosilna goriva, uključujući i one koji nastavljaju s radom, ali ne donose velike profite.
Hildegard Müller, voditelj energetskog društva BDEW, kaže da je rad konvencionalnih elektrana sve neprofitabilniji, te ističe da će većina njih uskoro morati prestati s radom. Zbog velike ponude cijena električne energije na berzi je pala. Na popisu federalne agencije za opskrbu električnom energijom je 49 elektrana na fosilna goriva koje planiraju prekid svog rada, uključujući i potpuno nove plinske elektrane.
Na popisu prodaje tvrtki RAG je trenutno deset elektrana, a uglavnom su one koje koriste ugalj kao gorivo, a neke su i na plin. Među njima su čak i one koji se reklamiraju kao potpuno nove. Koje su to elektrane na web strani posrednika ne objavljuju, a ni novinarima nije uspjelo doći do tih podataka, mada su opisane sve njihove tehničke karakteristike.
Potencijalni kupci dolaze iz Azije, Afrike i istočne Evrope. Međutim, podaci o tome ko su kupci i što oni kupuju, skriveni su od pogleda javnosti. Njemački zeleni ističu da se načelno ne suprotstavljaju tome što se još uvijek korisne i funkcionalne elektrane prodaju, ali u isto vrijeme brine emisija ugljičnog dioksida.
Njihove brige nisu u potpunosti neutemeljene.
U aprilu, Evropska komisija objavila je izvještaj prema kojem njemačke termoelektrane ispuštaju u atmosferu daleko najviše ugljičnog dioksida u Evropi. Web sedmčnik Spiegel, koji je oslonio na pomenuti izvještaj Evropske komisije, izvijestio je da je među deset najprljavijih elektrana u Evropi pet njemačkih i one su odgovorne za oko polovinu od 212 miliona tona ugljičnog dioksida kojeg ispušta u atmosferu deset najvećih zagađivača.
Drago mi je da se Shahab uključio u diskusiju na forumu, ima dosta argumentirane diskusije.
Ipak ima i nekih stvari koje nisu baš tačne.
Prije svega dva puta ponavljaš da JP EP Sarajevo ima dvije HE na Neretvi. n
Na Neretvi u sistemu JP EPS rade tri HE : Jablanica, Grabovica i Salakovac, ukupne instalirane snage oko 510 MW.
Drugo, nelogično mi je da se EP Mostar isplati uvoziti struju iz alternativnih (obnovljivih) izvora kada je loša hidrologija. Rezultati iz 2011. i 2012. kad su imali enormne gubitke zbog velike suše ne govore tome u prilog. Energija iz vjetra, sunca i geotermalna energija je daleko skuplja od proizvedene iz nuklearki i termoelektrana na gas i ugalj.
Dalje, vezano za druge diskusije, stalno se izostavlja činjenica da je Blok 7 u Tuzli predviđen kao zamjenski blok, jer su stari dotrajali, neefikasni i zagađuju preko mjere.
Dakle ne treba nekih novih količina uglja kada se ugase postojeći blokovi, ali je činjenica da je stanje u rudnicima koji snabdjevaju TE Tuzla zapušteno.
I na kraju, ne znam šta znači da je ugalj iz Stanara "nekvalitetan". To je lignit koji ima manju kalorisku vrijednost od mrkog uglja iz Banovića ili Kaknja, ali i najmanji sadržaj sumpora (od 0,2 do 0,4 %) te samim time najmanje zagađuje.
Ipak ima i nekih stvari koje nisu baš tačne.
Prije svega dva puta ponavljaš da JP EP Sarajevo ima dvije HE na Neretvi. n
Na Neretvi u sistemu JP EPS rade tri HE : Jablanica, Grabovica i Salakovac, ukupne instalirane snage oko 510 MW.
Drugo, nelogično mi je da se EP Mostar isplati uvoziti struju iz alternativnih (obnovljivih) izvora kada je loša hidrologija. Rezultati iz 2011. i 2012. kad su imali enormne gubitke zbog velike suše ne govore tome u prilog. Energija iz vjetra, sunca i geotermalna energija je daleko skuplja od proizvedene iz nuklearki i termoelektrana na gas i ugalj.
Dalje, vezano za druge diskusije, stalno se izostavlja činjenica da je Blok 7 u Tuzli predviđen kao zamjenski blok, jer su stari dotrajali, neefikasni i zagađuju preko mjere.
Dakle ne treba nekih novih količina uglja kada se ugase postojeći blokovi, ali je činjenica da je stanje u rudnicima koji snabdjevaju TE Tuzla zapušteno.
I na kraju, ne znam šta znači da je ugalj iz Stanara "nekvalitetan". To je lignit koji ima manju kalorisku vrijednost od mrkog uglja iz Banovića ili Kaknja, ali i najmanji sadržaj sumpora (od 0,2 do 0,4 %) te samim time najmanje zagađuje.