Energoinvest

SSenseiSS

Re: Energoinvest

Post by SSenseiSS »

Pa ispravno mu je poređenje rasta EI sa Bitcoinom - cijena i jednog i drugog je porasla zahvaljujući čistoj špekulaciji :lol:
panzer

Post by panzer »

Ja ću reći da su dionice bile podcijenjenje. Koliko god da su imali problema, firma ipak radi i već izvjesno vrijeme rade uz dobit.
Tako da ta situacija nikako nije opravdavala trgovine ispod 1 KM.
montypython

Post by montypython »

E to je već drugi par rukava. Sigurno je bio potcjenjen na 1 KM I ispod. Nominala mu je mislim 12.5 KM. I knjigovodstvena je sigurno viša od 2.5. Bio je dakle potcjenjen I prije ali niko nije kupovao ni po 1 KM a, sad se kupuje po 2,5 pri istom poslovanju. Najavljeno je novo zapošljavanje ali to jedino znači nove troškove dok se ne pokaže da je to novo zapošljavanje profitabilno. Poenta je da je katalizator rasta dionice bio ne objektivna potcjenjenost i značajno bolje poslovanje nego par pozitivnih intervjua. To je ono što više puta ponovih, sentiment je glavni za cijenu, puno važniji od poslovanja. Musk je nabio cijenu Tesle višestruko iznad realne stalno najavljujući dramatični rast prodaje i zarade u budućnosti koja nikako da dođe i neće nikad doći. Slično je sa Nvidiom. To ne znači da ENISR ne vrijedi 2.5 KM nego samo da je sentiment glavni. Zato me čudi kako se nekad na temi Elektroprivreda nadmećemo u smišljajnju mogućih negativnosti i katastrofa u budućnosti i onda se čudimo da je sad cijena svega 10 ak% knjigovodstvene, kao da je u stečaju.
shaldzia

Post by shaldzia »

Situacija ne opravdava ni da se na osnovu prometa od 100 hiljada za dva mjeseca vrijednost firme procjenjuje na milione, da ne spominjem dobit od 600 hiljada iz 2023.
Realno, šta imamo konkretno? Najave da će se aplicirati na neke poslove? Veće plate (čitaj troškove)? Propisanu maržu na plinu?
Prosvijetlite me, zaista ne kontam
aid

Post by aid »

Slažem se da nije logično da im je market.cap. bila ispod cca 10 mil. KM .Ako ostavimo po strani obećanja ,i tekući bilansi pokazuju da im kapital vrijedi puno više od navedenih desetak miliona KM.Oni koji znaju čitati bilanse I poznaju računovodstvene standarde znaju da mnoge naše firme koje su postojale prije 1990. Imaju vrlo često potcjenjene neke stavke imovine .Razloga za to je mnogo: imale su mnogo drugih problema a realna valorizacija im nije značila ništa u određenim periodima iako su je mogli, I čak po MRS trebali provoditi.Tu mislim na podcjenjeno zemljište pa I građevinske objekte,ali I npr. Brend koji nigdje uglavnom I nefigurira kao dio imovine ( ili I druga imovina na kontu gudvila )Ovo je kod ENIS-a dosta izraženo, a koliko sam upratio nisu redovno vršili revalorizaciju.Mislim da se, ne samo ovdje bilansi moraju čitati malo kreativnije, a još od kako su keš flou stabilizirali prodajom zgrade I smanjenjem broja radnika sa cca 600 na 240, uz najave novih poslova dosadašnji rast cijene dionice ima pokriće. Publicitet koji mediji daju rastu vrijednosti ove dionice dobar je za pozitivnu percepciju berze od strane šire javnosti I mislim da mi s ovog foruma najbolje znamo koliko je to važno, bez obzira koje dionice imali ,jer će plima pozitivnog raspoloženja dovesti do općeg rasta.
A što se tiče manipulacija I prevara slijedeći članak govori kako je na berzi prošao Isak Njutn:

https://bankar.me/debakl-isaka-njutna-n ... o-pohlepu/
panzer

Post by panzer »

Osnovni problem je nepovjerenje potencijalnih ulagača. I onda su cijene dionica otišle prenisko.

A ovo sada je pokazatelj da treba malo optimizma da bi cijena vratila na neki normalniji nivo. I zašto bi onda mi koji bar nešto pratimo rekli da nije u redu da se cijena vrati na normalni nivo.

Eto i taj primjer EPBIH , jel sad svi smatraju da cijela firma vrijedi 350 milona KM? Da li bi rast samo na 20 KM smatrali manipulacijom?
brzi

Post by brzi »

Energoinvest se može uporediti sa FDS-om.
Poslovanje je upitno ali vrijednost imovine je neupitna.
Te dvije zgrade sa zemljištem vrijede bar 5 KM po dionici. Koliko vrijedi poslovanje to je u ovom trenutku teško procijeniti.
montypython

Post by montypython »

Mislim da, se ovo sa Njutnom I južnim morem komotno može primjeniti na glavne dionice na američkoj berzi danas prije svega one sa Nasdaqa. Plus bitcoin. Balon je blizu pucanja, hoće li izdržati još mjesec dva ili pola godine veliko je pitanje
panzer

Post by panzer »

brzi wrote: 22 Feb 2025, 18:33 Energoinvest se može uporediti sa FDS-om.
Poslovanje je upitno ali vrijednost imovine je neupitna.
Te dvije zgrade sa zemljištem vrijede bar 5 KM po dionici. Koliko vrijedi poslovanje to je u ovom trenutku teško procijeniti.
Mislim da je obratno.

Imaju ime, imaju ljude i imaju plinski biznis. Imovina je tu manje bitna.
Muzafer

Post by Muzafer »

Naravno svi znaju da je sentiment glavni. Da je bilo više kupovine ispod 1 KM, cijena ne bi ni bila godinama na tom nivou.

Mislim glupo je, ali ispada kao da se postavlja pitanje tipa - smije li direktor bilo kojeg preduzeća izaći u javnost sa planovima širenja poslovanja i iznositi rečenicu tipa: “I evo jedna najava. Ne mogu sve podatke otkrit, ali već imamo jedan veliki američki fond koji je zainteresovan da se pojavi da investira u Energoinvest.”
Mirza Ustamujić: Energoinvest povećava plate za 23 posto i otvara dvije nove fabrike - youtube

Naravno, planovi su planovi i riječ plan ne znači realizacija.
Isto kao i kad bilo koja druga firma izbaci plan poslovanja za određeni period sa očekivanim milionskim profitima, a na kraju realizacija tog plana za taj period bude u milionskim gubicima.

Ispade onda kao da bi se u termin “obmanjivanje javnosti” mogli staviti i svi poslovni planovi koji propadnu i dovedu do gubitka.

Onda niko ne bi ni objavljivao poslovne planove, niti davao izjave o stanju i širenju biznisa...

I da, ovo što neko reče, da EP ode na 20 KM, teško da bi se to smatralo čudnim.
Post Reply