BH Telecom

Sabur2

Re: BH Telecom

Post by Sabur2 »

Da ce ga prodati, to nikad nije bilo u pitanju, samo je bilo pitanje kad ce se to desiti. Za ovu vlast bi to bilo idealno krajem 2013. jer je dovoljno daleko prije izbora da se efekti prodaje mogu osjetiti na privredi (pod uslovom da neko zna sta treba uraditi sa tolikim novcima), i da se zaboravi prica o rasprodaji obiteljskog srebra.
Medjutim to nije realno u ovom odnosu snaga u parlamentu. Jednostavno se nece desiti prije nego se uspostavi vlast koja ima solidnu vecinu u federaciji.
Realnije mi je da ce se solidna sredstva navuci iz prodaje FDS, Bosnalijeka, Sarajevo osiguranja, i HT Mostar. Tu bi moglo da se dodje do par stotina miliona, da se dobiju izbori. Medjutim i ovdje je pitanje koliko ce SDA uspjeti da blokira te prodaje.
Investitor

Post by Investitor »

Sabur2 wrote:Realnije mi je da ce se solidna sredstva navuci iz prodaje FDS, Bosnalijeka, Sarajevo osiguranja, i HT Mostar. Tu bi moglo da se dodje do par stotina miliona, da se dobiju izbori. Medjutim i ovdje je pitanje koliko ce SDA uspjeti da blokira te prodaje.
Sumnjam da će se ići u prodaju HT Mostar prije BHT, to ne bi bio dobar potez
proleter

Post by proleter »

Izgleda da Slovenci definitivno prodaju telekom, cijena dionice skočila skoro 30% za 10-ak dana.
Novca treba i Janši, a izgleda da je EU pritisla, pa im je najlakše prodati telekom. Sličan scenarij očekujem i ovdje uskoro.
insider

Post by insider »

sta mislite o trenutnoj cijeni Telecoma od 19 KM?

Dobra za kupiti?

Predvidjanja?
Sabur2

Post by Sabur2 »

Kako ja kontam, u ovom odnosu snaga u parlamentu, nema sanse da Vlada dobije saglasnost za prodaju. Tako da o privatizaciji ne bi trebalo biti rijeci bez obzira koliko ocajno trebali svjez novac.
Na ovoj cijeni je sasvim OK za kupiti, jer ima solidan povrat, ali ne vjerujem da ce se kurs kretati izvan standardnih okvira u toku godine. U slucaju da krene bull market, onda moze izaci i vise. Bull bi mogao krenuti ako se negdje u susjedstvu pojavi veca kolicina kesa u opticaju nakon neke jace privatizacije.
Investitor

Post by Investitor »

insider wrote:sta mislite o trenutnoj cijeni Telecoma od 19 KM?

Dobra za kupiti?

Predvidjanja?
Ima u ranijim postovima o ovom tvom pitanju, i panzer je mislim postavljao grafikone sa kretanjem cijene u toku godine. Ako je vjerovati dosadašnjim, višegodišnjim, kretanjima cijene predstoji nam period blagog rasta BHT-a kako se bude približavala dividenda.
Sabur2 wrote:Kako ja kontam, u ovom odnosu snaga u parlamentu, nema sanse da Vlada dobije saglasnost za prodaju. Tako da o privatizaciji ne bi trebalo biti rijeci bez obzira koliko ocajno trebali svjez novac.
Na ovoj cijeni je sasvim OK za kupiti, jer ima solidan povrat, ali ne vjerujem da ce se kurs kretati izvan standardnih okvira u toku godine. U slucaju da krene bull market, onda moze izaci i vise. Bull bi mogao krenuti ako se negdje u susjedstvu pojavi veca kolicina kesa u opticaju nakon neke jace privatizacije.
Nisi u pravu, jer za prodaju BHT ne treba dvotrećinska većina već samo prosta, a to SDP, SBB i HDZ-ovi imaju. Mislim da će poslije ovih lokalnih izbora situacija biti puno jasnija. Ali kako god bude mislim da će BHT na bubanj, a evo zašto. Ukoliko SDP i SBB dobiju veću podršku na predstojećim izborima to će im dati krila da od prodaje namaknu još 8-12 godina vladavine kao Dodik, a ukoliko izgube povjerenje građana ići će u prodaju BHT jer imaju dovoljan broj ruku u federalnom parlamentu, te će pokušati sa tim parama da kupe socijalni mir, medije, strance ... i ostalo što je bitno za ostanak na vlasti
Sabur2

Post by Sabur2 »

Mozda si u pravu. Ali ako ce to raditi onda ce to biti vec 2013. dovoljno rano da se osjete efekti novaca od prodaje i da se spin opozicije ispere u dovoljno voda da nikom do izbora ne bude zanimljiv.

Medjutim tu je i Vlada koja treba da podnese prijedlog parlamentu, a Vlada je u tehnickom mandatu fakticki jer se tu vise ne zna koja opcija ima vecinu i koji ministri su v.d. tako da ce to ipak malo potrajati. Nece SDA dati da se SDP i SBB docepaju tog novca. Oko toga bi moglo biti mnogo bure i ne vjerujem da ce lako i brzo proci. Pogotov sto ce SDA i SzBiH mediji da ospu maksimalnu paljbu po njima pa ce se i neki poslanici premisljati, kao sto je bilo u dosta prilika do sad kad se glasalo o osjetljivim stvarima.
Ne vjerujem da ce do prodaje doci dok se ne porazi jedna strana, u ovom slucaju SDA.
Investitor

Post by Investitor »

sve zavisi kakvu će odluku donijeti Ustavni sud po pitanju Radivojevića. Ukoliko sud presudi da ostavka ne postoji, stvari će se, po mom mišljenju, odvijati veoma brzo jer će imati većinu i u vladi.
Loto

Post by Loto »

Dok slovenci prodaju svoj dio za sto vecu cjenu tu se radi o uvali borova, nemoj te biti ovce nego probaj te vi njima da prodate za tu cjenu pa da vidimo reakciju.
proleter

Post by proleter »

Idemo naprijed...mada za Rešidbegovića baš nisam siguran u srednjoročnom periodu :D

http://www.klix.ba/biznis/news/moja-tv- ... /121023103
Post Reply