Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

Postao/la montypython » 17 pro 2014, 10:30

proleter je napisao/la:
Znači, čitav mandat prođe u pripremi tendera za Vranduk....
Znači, od vjetroparka Velež još ništa....
Znači, Tuzla 7 će biti za jedno 10 godina.....

Ponekad požalim što Lagumdžija zaista nije postavio čistačicu za direktora JP EP Sarajevo :lol:

I plus svega toga ništa nije odrađeno na restrukturiranju ni EP ni rudnika. U rudnike samo trpaju pare kao u bunar a da nisu ni pokušali smanjiti troškove, vidjeti koliko stvarno treba radne snage, koje kopove i rudnike treba zatvoriti jer su nerentabilni i nikada neće ni biti.
A potrošiti 4 godine a ne staviti lopatu u zemlju, da ne kažem završiti nešto od gore navedenih elektrana je sramotno, da ne upotrebljavam kakvu težu riječ.
Da ne govorimo šire o poslovanju. Nakon što mu je cijena izlaznog proizvoda-struje, povećana za 15 % u odnosu na prethodnike što mu daje 100-150 miliona prihoda više GODIŠNJE, g Grabovici je uspjelo da mu ni dobit ni dividenda, ne za 1 godinu, nego ni ZBIRNO za 4 godine, ne bude ni blizu one koju su neki prije njega imali za godinu. Koliko nesposoban trebaš biti da ti to uspije u zemlji koja je regionalni lider u energetskim resursima i potencijalima.
Ustvari mislim da nisam ni potraživao dividendu jer bi moje vrijeme, pisanje zahtjeva za isplatu i slanje bilo skuplje nego što dividenda vrijedi.
Eto tako to ide kad se umjesto interesa zemlje ili firme, ili dioničara, samo gleda da se uhljebi "mali od kužine".
Da je u EP bio direktor kakvog ova firma zaslužuje, I Vranduk i vjetropark bi bili odavno gotovi, termoelektrana pri kraju, rudnici bi poslovali pozitivno (sa upola manje zaposlenih nego sad), dobit bi za 4 godine bila iznad 500 miliona a dionica bi bila iznad 80. Bačene u vjetar 4 godine.
PostPostao/la montypython » 12 vel 2015, 19:49

Nažalost na ključnom mjestu u državi instaliran je katastrofalan menadžment a firma kao i čitava energetika tretira se kao polje za treniranje socijalne osjetljivosti kako danas zovu jeftino prikupljanje poena i glasova. Prije nekih 5 godina imao je tadašnji direktor 70 i nešto miliona dobiti uz istu ili manju proizvodnju. Nakon toga je cijena struje porasla za 15 % ali je došao i Grabovica. Povećanje od 15 %,uz promet od milijardu nosi cca 150 miliona dobiti više, ali uzmemo li da nije sve prodato po toj cijeni jer je bilo i nešto izvoza, neka bude recimo 120 miliona po osnovu poskupljenja, trebala je dobit biti od tada tih 70 miliona plus 120 miliona što iznosi190 miliona. Godišnje. Eto i neka je cijena struje za izvoz pala neka bude još manje, recimo 170 miliona govorim ugrubo. Da nije ama baš ništa uradio Grabovica je trebao imati dakle 170 miliona dobiti. Godišnje. I to je još konzervativna procjena. Za 4 godine to je 680 miliona dobiti. A koliko je imao. Da ne gledam sad, ne znam je li 50 zbirno. Evo i neka je ulagao u rudnike trebalo se je to vratiti u vidu povećane profitabilnosti i onda niže ulazne cijene uglja. Dakle i ta priča otpada. Ali evo neka je i u rudnike uloženo 100 miliona. 680-50-100 jeste 530 miliona. Gdje je isparilo 500 miliona KM?
montypython,
svaka ti cast na postovima!
Da se nadovezem na post proletera i dodam da cistacica nije na celu JP EP Sarajevo jer, iako bi bilo mnogo bolje za drzavu, kompaniju, sve uposlene i dionicare to bi ipak moglo predstavljati veliki problem i rizik za Lagumdziju obzirom da je vecina cistacica postena, radina, sposobna, iskrena, savjesna za razliku od Grabovice. Iako cistacice ponekad i ciste hale i wc solje iza drugih nikada nijedna ne bi lizala necije dupe kao sto to doticni zna odlicno raditi svome Lagumdziji, Trhulju i Niksicu...i ostalima po potrebi.

Pored toga Grabovica je jedan nepismeni, bezobrazni i bezobzirni, primitivni i podli licemjer koji terorise sve zaposlene kako u administraciji tako i u rudnicima, a zna biti manji od makovog zrna, obzirom da je jedan isfrustrirani slabicak i kompleksas kojega bi se njegova djeca i sva rodbina trebale stidjeti narednih 1000 godina.
Bezobziran tokmak kojemu data rijec i obraz nista ne znace, koji krade i razbacuje tudze pare, koji ne postuje odluke i planove, obecanja i programe.
Bilmez koji sklapa tajne ugovore sa sebi slicnima a na stetu drzave i kompanije, kupuje dampere kao da su igracke, uvodi neki jebeni informatizirani sistem i naku sigurnosnu firmu za obezbjedjenje naplate (kradje od naroda) dok jadni rudari ulaze u crnu i duboke jame bez osnovne sigurnosne opreme da se vise nikada ne vrate.. pa cak i tacan broj u smjenama im se ne zna.
To je nitkov koji pljacka i unistava sve oko sebe, za kojeg pojam postenja, casti i odgovornosti ne postoje i koji samo u ovakvom krajnje bolesnom sistemu sa korumpiranim tuzilastvom i sudstvom, umjesto iza resetaka jos uvijek sjedi na najvisoj poziciji najvece i najznacajnije BH kompanije...
proleter

Post by proleter »

Polako veliki dedo, mogla bi te kap strefiti :lol:
Kada sam to napisao bio sam prije svega isfrustriran što za 4 godine nije započet niti jedan projekat od gore navedenih, ali pošteno govoreći i drugi su za to zaslužni, prije svega oni koji su opstruirali sve od 2011. godine.
A što se tiče rešetaka, ima poduži red koji je zaslužio mnogo prije i mnogo više da budu iza njih, da ne nabrajam, pogledaj cijene dionica kompanija sa većim ili manjim dijelom državnog vlasništva' pa ćeš shvatiti na koga mislim (mnoge si mogao vidjeti u prva dva safa na sjednici glavnog odbora SDA u subotu).
Evo mašala Energoinvest na 1,76 KM, prava prilika za dokup, ko ima povjerenja u onog brkicu što se hvali sve u šesnaest. :D
A što se Grabovice tiče, o njemu nemam nimalo pozitivno mišljenje kao menadžeru, dapače.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Po mome misljenju, Elektroprivrede su kompanije sa najvise potencijala i sa najvecem perspektivom na ovim prostorima.
Mi nismo svjesni da sa strujom mozemo imati bolju i sigurniju buducnost od mnogih sada bogatih "naftaskih" zemalja a trenutna iskoristenost BH (hidro) potencijala je izmedju 15 i 20%.
Rezerve nafte opadaju vrtoglavom brzinom i po najautoritativnijim prognozama imamo zaliha za manje od 40 godina (rezerve uglja su 10 puta vece).
Niko nije mogao vjerovati prije 10-tak godina da ce se automobilske kompanije tako lako orijentirati za proizvodnji ekoloskih, 100% elektricnih ili hibridnih vozila
Za narednih 10 godina bice normalno punita auta strujom na samoj "benziskoj" pumpi.
Veliko zagadjivanje planete koje je u toku i porast stanovnistva (sada smo skoro 7.3 milijarde) ubrzace i povecace upotrebe struje ponajvise iz hidro i obnovljivih izvora energije.
Mi imamo nesposobne i korumpirane vlade, rukovodioce i manadzere koje pojma nemaju i ne zele da znaju koja je nasa strateske prednost i dobrobit ove zemlje (struja i ekologija).
A kada bi tim istim vladama i pojedincima, koje smo cak mi izabrali da nas vode u boljitak i prosperitet, predstavio, ukazao i nacrtao sve one dobre, korisne i ispravne stvari koje bi se mogle i morale uraditi oni jednostavne sve to ne zele jer svoj uspjeh i licno uzdizanje vide u tlacenju, maltretiranju i gusenju drugih onih ispravnih i sposobnih. Jer svoj opstanak vide u nenormalosti i bolesti ovoga drustva tako da tu bolest ne treba nikada izlijeciti. I posto nemaju svojih kvaliteta sprijecavaju i unistavaju tudze da bi oni mogli i dalje ostati tu gdje jesu...
Sama TE Kakanj bi mogla grijati citav kanton Sarajevo od neiskoristene energije koja se trenutno gubi a taj projekat je bio osmisljen jos prije rata.
Ali eto treba stranacke foteljase uhljebiti u nase kompanije da bi se one zajedno sa svim gradjanima mogli i dalje pljackati i iskoristavati za njihove licne i sitne interese.
Pa sada se postavlja pitanje o naplati 30 miliona sto Sarajevo Gas duguje BH Gasu jer tih novaca nema (pokradeni) te se prijeti svima iskljucenjem gasa, cak i onima sto su redovno placali... Vecina potrosnje gasa je iz grijanja pa zar se ne bi bilo super da se moze grijati mnogo jeftinije iz TE Kakanj, sto bi bilo odlicno i za potrosace i za JPESR...a uz to bi manje zavisili o drugima (ruskog gasa)?
Imamo toliko mogucnosti za razvoj pa nista, sve jse samo placka i koci.
Medjutim, ovo sada vise nije neka silazna putanja u nasoj privredi i ekonomiija, i da ne govorim o moralu, vrijednostima, postenju i td., ovo sada je slobadan pad - pad kojemu dno, iako se ne nazire - se sve vise blizi!
JPESR ce se morati promijeniti i privatizirati jer ce najvjerovatnije biti trazene garancije za dodatna zaduzivanja.
Ove vlade mogu uciniti tri stvari: prvo, da hitno optimiziraju poslovanje elektroprivreda i ostalih drzavnih kompanija, uvodjenjem strucnog kadra, smanjenjem troskova, povecanjem produktivnosti, iz cijih povecanih prihoda ce se vise puniti drzavni budzet (a ne stranacki i licni dzepovi) tako bi se mogle i dati neke garancije i vracati dugovi; drugo: prodati jedan dio kompanije onome ko bi je znao mnogo bolje voditi i mnogo vecu dobit ostvarivati - i time opet puniti svoj budzet sigurno bolje nego sada; trece: da nastave ovako cijedzenjem kompanija za stranku te smanjujuci vrijednost tih kompanija i biti prisiljen prodati ih poslije po mnogo, mnogo manjoj cijeni... bukvalno za kikiriki.
montypython

Post by montypython »

Svaku kompaniju treba voditi na isti način, sa ciljem da dobro posluje i maksimizira dobit. Ako je već državna, dobit ide državi a onda neka država kroz budžet rješava socijalna pitanja, putem odgovarajuće socijalne politike, ali samo kome je stvarno potreba. Ovako, čitava je firma socijalna ustanova od politike zapošljavanja do izlaznog proizvoda, cijene struje. Tako se dovelo da se najnižom cijenom struje u Evropi stimulišu građani da se griju na struju što nema nigdje na svijetu. Znam ljude koji upale po dvije kvarcne grijalice a istovremeno otvore prozor jer im je vruće u sobi. Eto koliko je stuja "skupa". Istovremeno ispada sramota da firma ima dobit.
Rudnici su nerentabilni, broj zaposlenih je enorman interesuje me podatak npr o iskopanim tonama po zaposlenom i sl u poređenju sa evropskim ili svjetskim. Nigdje više nema rudara "žuljevitih ruku" osim kod nas, posao obavljaju mašine i njihovi rukovaoci. Ne može se zaposlenost dizati trpanjem viškova radne snage u firme koje "imaju para". Da bi onda oni glasali za tebe na izborima zajedno sa članovima porodice. Svaka firma mora poslovati sa maximalnom mogućom dobiti uključivo bolnice. Da bi se stanje popravilo i optimiziralo prvo treba konstatovati da sada ne valja. Nažalost g Novalić nije ni počeo a kaže da je EP zdrava i da donosi dobit mada nije tačno ni jedno ni drugo. I kao da nije dovoljno što je sve u startu postavljeno naopako stave na čelo nekoga kao Grabovicu a na mjesto Premijera pravnika (rekao bih seoskog ali Konjic mi je drag) umjesto prekaljenog menadžera. A evo sada i Novalić nije ni počeo a prosipa se. Tako da bih stvarno volio da DFu pripadne ministarstvo energije i industrije da vidim šta su to naumili, je li šuplja ili je nešto zasnovano na zdravom razumu.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Postao/la montypython » 20 vel 2015, 16:02

...Da bi se stanje popravilo i optimiziralo prvo treba konstatovati da sada ne valja. Nažalost g Novalić nije ni počeo a kaže da je EP zdrava i da donosi dobit mada nije tačno ni jedno ni drugo. I kao da nije dovoljno što je sve u startu postavljeno naopako stave na čelo nekoga kao Grabovicu a na mjesto Premijera pravnika (rekao bih seoskog ali Konjic mi je drag) umjesto prekaljenog menadžera. A evo sada i Novalić nije ni počeo a prosipa se. Tako da bih stvarno volio da DFu pripadne ministarstvo energije i industrije da vidim šta su to naumili, je li šuplja ili je nešto zasnovano na zdravom razumu.
Monthy, evo ti odgovora o DF-u i o zdravom razumu:

...Kada je čelnik SDP- Nermin Nikšić dao suglasnost za „deblokiranje“ procesa za uspostavu vlasti davanjem nedostajućih potpisa u Klubu Srba Doma naroda Paralementa FBiH, zbog kojih je u konačnici omogućen izbor DF-ovog potpredsjednika Dunovića, javnost je ostala uskraćena za prave razloga tog čina. Nermin Nikšić je takvu odluku pravdao „interesom građana ove zemlje“, no javnost je posumnjala da je posrijedi zapravo politička trgovina.

Da su sumnje bile opravdane, potvrdili su Komšić i Nikšic na FACE TV-u. Naime, nova vlada, ukoliko se uspije formirati, neće dirati SDP-ove direktore javnih poduzeća, koji su prema Komšiću i Nikšiću „dobro radili svoj posao“. Kao primjer naveden je Elvedin Grabovica SDP-ov direktor Elektroprivrede BiH.

DF više i ne krije da ovoj stranci uopće ne bi smetalo da Nikšićeva vlada, koju čine SDA i SDP, a time neizravno i DF, ostane u tehničkom mandatu još četiri godine, što je i potvrdio član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, gostujući u Dnevniku TV1, piše Hrvatski Medijski Servis...

http://www.avaz.ba/clanak/165231/celnic ... s-4-godine
montypython

Post by montypython »

Vidio sam to negdje ali ne samu tu emisiju na Face tv. Tako najvažniji faktor ovdje je da je to objavljeno u ABA3y. Oni posebno u zadnje vrijeme iznose i potpune laži tako da ne mogu to povjerovati na prvu. Interesuje me je li Komšić rekao da je zadovoljan Grabovicom ili je Nikšić. Pokušaću pogledati to negdje. Nema mi nikakve logike da DF traži Energetiku sa najavama velikih reformi i restrukturiranja a da istovremeno izjavi da EP i Grabovica dobro rade iako je suprotno evidentno svakom ko se išta razumije. Uostalom sam sam u prethodnim postovima mislim pokazao da je u zadnje 4 godine isparilo netragom 500 miliona KM. Ne vidim da to neko demantuje a ne znam ni kako bi. Ako Komšić ne zna nešto tako očigledno i stvarno misli da je u EP stanje dobro onda sam jako zabrinut. Doduše nije Željku prvi put da nešto provali i bude naivan i neinformisan, sjećam se da je hvalio Radončića nekad a sad ga isti taj rastura. Ko s đavolom tikve sadi... Ipak iako nekad naivan mislim da je najpošteniji gore.
Druga je mogućnost da ABA3 laže s ciljem da zavadi DF i SDA što pogoduje Čoviću, trenutno Fahrinoj maskoti.
Ima i treća mogućnost, da Komšić svjesno paradira sa SDPom pred medijima samo da amortizira HDZove ucjene pokazujući da postoje i druge opcije ako se SDA i HDZ previše sližu na štetu DFa. U tom smislu je i priča da DFu odgovara da sadašnja Vlada ostane u tehničkom mandatu još 4 godine. Glupost. Svako baca lažne mamce i probne balone. Izvinjavam se ako sam malo off topic, ali mislim daće odnos DFa prema EP biti vrlo važan.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

JPESR bi morala mnogo toga da nauci !!!

Elektroprivreda RS:
Moguće povećanje cijena električne energije

U sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske, Petar Đokić, ministar energetike, industrije i rudarstva danas je razgovarao s rukovodstvom ovog javnog preduzeća.
Nakon sastanka, Branislava Milekić generalna direktorica EPRS kazala je da Termoelektrane u RS nalaze u veoma teškoj situaciji te da neće moći pozitivno poslovati ukoliko zadrže trenutne cijene električne energije.
- Eventualni zahtjevi ovih preduzeća za povećanjem cijene struje Elektroprivredi RS su potpuno realni i opravdani. Ukoliko dođe do poskupljenja to će biti minimalno i neće ugroziti tržišnu poziciju Elektroprivrede kao najjeftinijeg snabdjevača u regionu - kazala je Milekić.
Prema njenim riječima EPRS još razmatra sve svoje unutrašnje mogućnosti za racionalizaciju određenih poslova, kako bi što dalje odgodili povećanje cijena električne energije, odnosno kako bi ih svela na najmanji mogući nivo.
Na novinarsko pitanje da li je otežano poslovanje uzrokovano i dijelom prekomjernog zapošljavanja Milekić je kazala da je Elektroprivreda kao javno preduzeće morala da preuzme dio društvene odgovornosti u okolnostima velike nezaposlenosti, međutim i ako dođe do povećanja cijene električne energije lična primanja će ostati ista.
Ministar Đokić je naveo da će u narednom periodu biti sve učinjeno da smanje troškovi u svim organizacionim jedinicama Elektroprivrede RS, kao i da Vlada ne bježi od pitanja odgovornosti za loše prošlogodišnje rezultate.
- Koje bi povećanje moglo da bude, odlučiće regulator, ali će cijena opet biti znatno niža nego u regionu. I ja sam protiv povećanja cijene električne energije, ukoliko se time bude pokrivalo sve ono što nije dobro u sistemu - istakao je Đokić.
On je nakon sastanka rekao da je tema razgovora s rukovodstvom EPRS bila i pitanje budućih investicija navodeći da za petnestak dana treba da bude potpuno završena projektna dokumentacija za izgrednju HE Dabar te da slijede aktivnosti na iznalaženju modaliteta finansiranja ovog značajnog objekta.

http://www.avaz.ba/clanak/165829/elektr ... e-energije
panzer

Post by panzer »

Evo upucaše nam "predstavnika" ,kojeg nikad nismo ni izabrali:
Podsjećamo, nešto prije 10 sati je došlo do pucnjave u zgradi Elektroprivrede BiH u kojoj je ranjen F. H. (1946.).

Prema nezvaničnim informacijama, ranjen je član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Fejsal Hrustanović, a motiv pucnjave još uvijek nije poznat.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Prevare i mahinacije Fejsala Hrustanovića

Ja, Teufik Mušić, direktor preduzeća “Neckar“ iz Sarajeva, nakon osam godina agonije, borbe i bezuspješnog traženja pravde odlučio sam da na ovaj način obznanim kriminal, prevare i mahinacije Fejsala Hrustanovića, direktora “Triglav BH osiguranja" d.d. Sarajevo.

http://pljackaosiguranika.blogger.ba/
proleter

Post by proleter »

Prema prvim vijestima, ovo nema veze sa radom EP nego se radi o privatnom obračunu.
BTW, evo izašao godišnji obračun, panzer je bio u pravu, ja sam nešto loše izračinao za Januar 2014, proizvodnja JP EPS je bila 7.124 GWh, što čino skoro 50 % ukupne proizvodnje u BiH.
Iznenađujuće dobra proizvodnja obzirom na sve nedaće u 2014. godini, niti 1 % manje od rekordne 2013. godine.
Istovremeno proizvodnja u sistemu EP RS-a manja za 11 %, a JP EP Mostar manja za čak 25 %.
Čekamo finansijske efekte svega ovoga :
http://www.nosbih.ba/docs/Godisnji_izvj ... _BOS_w.pdf
Post Reply