Bosnalijek

crveni

Re: Bosnalijek

Post by crveni »

Sada naglas razmisljam... Nakon svih ovih informacija gdje je ocito da firma ima beskonacno mnogo rupa proizaslih iz friziranja finansijskih izvjestaja godinama pa i u 2012 red je da se covjek zapita... Ma ko kontrolisao Bosnalijek dok pokrpi sve te rupe i poslozi stvari potrosit ce desetine miliona u svakoj valuti. To znaci da, ekonomskom logikom koja je jedina relevantna u biznisu, nece isplacivati godinama dividendu sve i da zeli, a ne znamo ni da li zeli.
Sve to me tjera na razmisljanje o opciji prodaje dionica... Nisam zadovoljan cijenom, ali opet objektivnije je da je sada period kada se trguje pa neka je to i KM 14. Sta kada stane trgovina??? Ocitio je realno da se desi da trgovina stane, a da nema dividende. I sta onda??? Ponovo sve ovo prolaziti?
Definitivno treba razmisliti i o prodaji!!! Na kraju krajeva cijena je 40 % veca od nominalne. A onda kad dalje razmisljam, ovaj stres i sekiracija ne vrijede bilo kojih para... na sve opcije treba misliti!
sarajevo2012

Post by sarajevo2012 »

by Custos » 10 Jan 2013, 01:06
Ovdje je Custos pogodio samu srž i ovo što je napisao je istina 100%.
Strepim zbog ovih istina, ali to je to, nema sumnje ni sekunde.
montypython

Post by montypython »

Crveni rupe o kojima govoris ocigledne su samo tebi. Osim toga jako me cudi da ti koji nam vec mjesecima pricas o rupama i dubiozama kazes da ces prodati. Pa zar nisi vec odavno? Nije valjda da ljudima savjetujes jedno a sam radis drugo?
zuti

Post by zuti »

cjena nece ici ispod 14KM prije preuzimanja,sve ostale price su nebuloze i spinovi....
crveni

Post by crveni »

Cini mi se monty da ti uopste ne vidis probleme ili neces da ih vidis???! Vidis sta pisu custos, zeleni.2012, sabur2, sarajevo2012 i jos mnogi drugi. Znaci "rupe" izgleda ne vidis samo ti... Nisam prodao, mislio sam da ce Vlada, finansijska policija, tuziteljtsva nesto uciniti nesto. Ocito je to sve presporo. Udruzenje se nekada javljalo, kad sam pozvao na prijavu protiv Polica svi se usutili znaci da od Udruzenja i tog Cengica nema nista osim suplje! Mislio sam nečemo docekati 2013 u ovim okolnostima. Ocito sam pogrijesio! Znaci razmisljam i vjerovatno cu prodati dionice.
Kad sve sagledam cijena od KM 14 mi se cini odlicnom!!!
HANS

Post by HANS »

ti si očigledno špekulant a ne investitor,ako želiš brzo zaraditi novac pištolj u ruke pa u banku.Očigledno si od 2007 spavao pa se sad probudio i misliš preko noći dići šolde...davno su bile te zlatne godine za igrače na berzi.
panzer

Post by panzer »

HADEN, ili onaj ko stoji iza HADEN-a, još se nije predstavio niti su nam poznate njegove namjere u vezi sa značajnim učaskom u strukturu vlasništva u Bosnalijeku, kazao je Nedžad Polić, direktor Bosnalijeka u razgovoru za Oslobođenje.
- Ako je motiv tajnovit zbog eventualnih nekorektnih namjera, tada vjerujem da će ostali dioničari prepoznati i osuje titi pokušaj nečega što se u literaturi naziva neprijateljskim preuzimanjem. Bosnalijek je, ipak, najozbiljnija farmaceutska kompanija u BiH i vjerujem da je svima jasno kakav strateški značaj ima postojanje i daljnji razvoj takvog resursa u BiH. Ako se, pak, radi o investicionom pothvatu, onda mi zaista nije jasno zbog če ga se još nisu pojavili u Bosnalijeku i predstavili svoje namjere, kaže Polić.
Odgovorarajući na pitanje kada se može očekivati Skupština Bosnalijeka, Polić je kazao najrealnije očekivati da se ona zakaže u redovnom terminu, u junu sa redovnim tačkama dnevnog reda koje se odnose na usvajanje izvještaja, planova i donošenje odluka koje su inače u nadležnosti Skupštine dioničara.
- Sa svoje strane ćemo učiniti sve da skupštine dioničara Bosnalijeka budu adekvatno pripremljene kako ne bi bile mjesto za obračune, jer to dugoročno, nikome korektnom ne ide u prilog. Ipak, značajniji dioničari mogu samostalno
zakazati skupštine dioničara, na to mi ne može mo uticati, ali se zaista nadam da do takvih individualnih postupaka
neće doći, istakao je POlić.
U vezi sa osporavanjnjem legalnosti njegovog izbora za direktora Bosnalijeka, Polić je kazao da je imenovan u proceduri koja je provedena potpuno transparentno, a kojoj je prethodio konkurs na koji se propisno prijavio.
- Nadzorni odbor Bosnalijeka, čije imenovanje nijednim sudskim aktom nije dovedeno u pitanje, jednoglasno je podržao
moj izbor. Činjenica je, međutim, da još traje proces mog upisa kao direktora u sudski registar, zbog čega, nažalost, Bosnalijek trpi određene posljedice. Jednostavno, povremeno nisam u mogućnosti da realiziram određene poslove za koje je nužna ova vrsta autorizacije. Vjerujem da će nadležni sudski organi reagirati ubrzano i staviti tačku bar na posljedice koje su nastale u vezi sa Skupštinom dioničara. Za mene je najvažnije da sam kao direktor prihvaćen u Bosnalijeku, rekao je POlić.
Naglasio je da su u Bosnalijeku zadovoljni poslovnim rezultatom u 2012. godini, uključujući rezultate u Rusiji, koja je za Bosnalijek veoma značajno tržište.
Rezultati će biti saopšteni javnosti sljedeće sedmice na pres-konferenciji povodom 62. godišnjice Bosnalijeka, kada će se i najaviti ozbiljni poslovni i investicijski planovi za naredni period.
crveni

Post by crveni »

ARSLANAGIC PRIJAVLJEN ZBOG PRANJA NOVCA - DNEVNI AVAZ 11.01.2013

Finansijska policija FBiH podnijela je Državnom tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pranja novca u kompaniji „Bosnalijek", potvrđeno je jučer „Dnevnom avazu" u Tužilaštvu BiH.
Osim ove informacije, od Tužilaštva BiH jučer nismo uspjeli dobiti više detalja, no kako nezvanično saznaje¬mo, u navedenom izvještaju tretirani su sumnjivi ugovori koje je rukovodstvo „Bosnalijeka" sklapalo s različitim firmama u inozemstvu, u periodu od 2006. do 2012. godine.
Ugovori išli na štetu preduzeća

Službenici Finansijske policije FBiHsu, kako saznajemo, češljali obimnu dokumentaciju ugovora „Bosnalijeka" sklopljenim s firmama u Libiji, Ujedinjenim, Arapskim Emiratima, Srbiji, Rusiji, Moldaviji, Kipru, i u drugim zemljama, vrijednih više stotina miliona maraka. Ove ugovore je,
kako se navodi, mahom potpisivao bivši direktor „Bosnalijeka" Edin Arslanagic.
Kako su u svom izvještaju naveli službenici Finansijske policije FBiH, postoji osnov sumnje da je rukovodstvo „Bosnalijeka" sklapalo fiktivne ugovore s firmama u inozemstvu, a da su pojedini ugovori napravljeni bez osnova.
Također, navodi se da neki ugovoreni poslovi uopće nisu postojali, da bi se na direktan način stekla novčana korist, što je išlo na štetu bh. kompanije.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/arslana ... anja-novca
Investitor

Post by Investitor »

crveni wrote:Sada naglas razmisljam... Nakon svih ovih informacija gdje je ocito da firma ima beskonacno mnogo rupa proizaslih iz friziranja finansijskih izvjestaja godinama pa i u 2012 red je da se covjek zapita... Ma ko kontrolisao Bosnalijek dok pokrpi sve te rupe i poslozi stvari potrosit ce desetine miliona u svakoj valuti. To znaci da, ekonomskom logikom koja je jedina relevantna u biznisu, nece isplacivati godinama dividendu sve i da zeli, a ne znamo ni da li zeli.
Sve to me tjera na razmisljanje o opciji prodaje dionica... Nisam zadovoljan cijenom, ali opet objektivnije je da je sada period kada se trguje pa neka je to i KM 14. Sta kada stane trgovina??? Ocitio je realno da se desi da trgovina stane, a da nema dividende. I sta onda??? Ponovo sve ovo prolaziti?
Definitivno treba razmisliti i o prodaji!!! Na kraju krajeva cijena je 40 % veca od nominalne. A onda kad dalje razmisljam, ovaj stres i sekiracija ne vrijede bilo kojih para... na sve opcije treba misliti!
Javi na vrijeme kad budeš prodavao, možda ti neko od forumaša kupi sve dionice.
leon

Post by leon »

Baš sam i ja razmišljao o kupovini tih dionica ako Vam se cijena 14 KM čini odličnom!
Post Reply