Bosnalijek

Custos

Re: Bosnalijek

Post by Custos »

pavaroti wrote:Restoran od 01.01.2013. preuzima Bosnalijek to je vec zavrsena stvar.

Radnici ce dobijat bonove ali isti nemogu unovcit niti prenijet u drugi mjesec niti dobit hranu...isto kao i ranije samo sto su sad vrednovali dnevni bon sa 8KM...restoran je pripao sektoru za opste usluge kome je pripadao i prije rata...direktor je izuzetno dobar covjek i radnik Samir i tu nebi trebalo biti malverzacija.

Polic klasicni SDA-ovac zaposlio kao internog revizora rod, nova funkcija u bsnlr kako bi kontrolisao sve troskove...uglavnom je na snagu je rezanje svih troskova,sindikatu nema ni banke itd...

Coban polic rekao da nema zaposljavanja preko stele na sijelu u konjicu a licno znam za kratko vrijeme 5-6 zaposlenih na VSS funkcije nekvalifikovanih.
Neko je pominjao prodaju robe po rusiji navodno kompaniji u stecaju, sto je djelimicno tacno ali zato postoje bankarske garancije koje su obezbijdjene...
Cuo sam i ja ce restoran voditi radnik iz bosnalijeka, ali po imenu jasmin ili jasko, moze biti da je taj samir.Sumnjam da ce moci da se odupre pritiscima mladjeg arslanagica, salake i ostalih koji godinama krcme kompaniju. Desavanja posljednjih mjeseci su pozitivino uticala na neke tokove u bosnalijeku pa su se provizije smanjile na 25-50% sa prijasnjih 100% ali to ne znaci da kriminala i dalje nema. Ukoliko smo mi dionicari i javnost zadovoljni da tako nastave onda neka idu dalje, ja samo znam da svoja primanja u danasnjem vremenu ne mogu povecati ni za 5% osim ako mi ne skoci dionica za taj ili veci iznos pa sto se mene tice to i dalje nije prihvatljivo i mislim da ce se vratit na stare cjenovnike kada se prasina slegne.
Nazivas faktoring bankarskom garancijom? Prodaju dug dobavljaca uz veliku proviziju slovenskoj firmi za faktoring, i dalje mislis da je to pametan poslovni potez i povecat ce nam cijenu dionice i dividendu?
panzer wrote:Zanimljivo, naveo si tri odlične stvari : restoran je unutar firme i nema više curenja sredstava jer je "samir dobar čovjek i neće biti malverzacija", druga stvar je da je "na snazi rezanje svih troškova" a treća da se puno više radi na osiguranju naplate putem bankarskih garancija što znači da će biti manje otpisa potraživanja.
I nakon svega, opet je taj polić negativac.

Da spomenem i pridjev čoban. Već drugi forumaš koji naglašava da neko nije iz Sarajeva i proziva ga čobanom i seljačićem. Jeli to privilegija živjeti u Sarajevu?
Iz sarajeva ili ne, polic nije "coban" kako ga neki nazivaju. Ali isto tako taj covjek nije svjetski covjek za svjetske ambicije i potencijal kakav bosnalijek moze da ima jer ni u ovom trenutku bosnalijek nema potencijal da postane svjetski igrac pa cak ni regionalni. Dolaskom polica taj potencijal je sveden sa bh potencijala na par kantona. Na celo kompanije je dosao covjek kojeg je svjetska zajednica otjerala i sada on treba da kreira viziju za buducnost i da predstavlja bosnalijek u svijetu?!? Jos ga nismo vidjeli u medijima i javnosti ali jedva cekam da se oglasi i pojavi na strucnim skupovima u banja luki, bjeljini, tuzli, mostaru i ostalim gradovima lijepe nase, a da ne govorim o moskvi, kievu, beogradu ili zagrebu.
Potezi koje vuce su tipicni za jednog ekonomistu ali nisu za menadjera kakav kompaniji treba.
brzi wrote:Koliko se sjećam Polić je platio ceh vijernosti SDA, nešto slično kao Bičakčić.
Nisam siguran da će se ponovo žrtvovati i vjerujem da će mu biti cilj da dokaže svoju sposobnost uspješnim vođenjem Bosnalijeka.
Naravno nema boljeg dokaza za to od visokog prometa i dobre dobiti.
Polic i bicakcic su dva svijeta razlicita, nikako ne idu u isti kos. Bicakcic nije neki govornik ali je izuzetno sposoban covjek i za nase prilike strucnjak u oblasti elektro energetike.
Polica je medjunarodna zajednica otjerala zbog malverizacija sa krivajinim stanom (nezakonito koristio, nezakonito privatizirao i nezakonito prodao) i nezakonitog raspustanja upravnog odbora kantonalne bolnice, nema to veze sa odanoscu sda. Sigurno je i da je bilo malverizacija oko sda-ovog hifa oila koje su prosle nezapazeno pa je nagradjen sa mjestom savjetnika u toj kompaniji, dobri stari uhodani sistem uhljebljavanja zasluznih kadrova.
Pricekajmo pres konferenciju za par sedmica da cujemo rezultate pa cu vam reci par informacija koje imam.
panzer

Post by panzer »

Činjenica je da dobar dio ljudi koji su bili na nekim pozicijama svih proteklih godina toliko "zagadio okolinu" da građani BIH smatraju da nema čistih i ispravnih. Još neću spominjati averziju prema svemu što je naše počev od "ćore Ive Andrića". Domaća javnost smatra da nema poštene domaće firme i da nema poštenog i ispravnog čovjeka na bilo kojoj poziciji. To je uvijek tako bilo.
U ovom slučaju, sa nekoliko strana dolaze dobre informacije koje govore da se situacija vjerovatno mijenja na bolje ali se i dalje smatra da situacija ništa ne valja. Normalno, trebamo sačekati rezultate i ove i prve polovine iduće godine da vidimo šta se tačno dešava.

Koliko ja vidim, šta god da se desi u firmi više neće imati nikakvog uticaja na cijenu dionica, Haden je taj koji će u narednim mjesecima krojiti cijenu dionica a ne Polić.
Custos

Post by Custos »

panzer wrote:Činjenica je da dobar dio ljudi koji su bili na nekim pozicijama svih proteklih godina toliko "zagadio okolinu" da građani BIH smatraju da nema čistih i ispravnih. Još neću spominjati averziju prema svemu što je naše počev od "ćore Ive Andrića". Domaća javnost smatra da nema poštene domaće firme i da nema poštenog i ispravnog čovjeka na bilo kojoj poziciji. To je uvijek tako bilo.
U ovom slučaju, sa nekoliko strana dolaze dobre informacije koje govore da se situacija vjerovatno mijenja na bolje ali se i dalje smatra da situacija ništa ne valja. Normalno, trebamo sačekati rezultate i ove i prve polovine iduće godine da vidimo šta se tačno dešava.

Koliko ja vidim, šta god da se desi u firmi više neće imati nikakvog uticaja na cijenu dionica, Haden je taj koji će u narednim mjesecima krojiti cijenu dionica a ne Polić.
Kao prvo, smatras me za nekoga iz socijalnog taleza koji galame na sva zvona "svi su lopovi" bez konstruktivnih dokaza i cinjenica. Da si pazljivije procitao moj prethodni post vidio bi da sam "branio" jednog bicakcica koji je na sva zvona proglasen "lopovom" ali ja sam ga nazvao sposobnim covjekom ali losim govornikom. Navodis kao cinjenicu da
je dobar dio ljudi koji su bili na nekim pozicijama svih proteklih godina toliko "zagadio okolinu" da građani BIH smatraju da nema čistih i ispravnih
pa me zanima da mi kazes ko je to jos otisao iz kompanije osim arslanagic edina i hase sepe (restoran)? Cak navedena gospoda nisu skroz otisla vec nominalno jer edin arslanagic se i dalje vodi kao generalni direktor, nominalno obnasa funkciju savjetnika u kompaniji a haso se ugradio u sve moguce nabavke da ih je nemoguce otkriti i boljim strucnjacima od finansijske policije. Svi, bas svi, ostali su i dalje u bosnalijeku, pocevsi od najvecih parazita arslanagic amara i umida salake do novopridoslih bojana kebea i novih slovenaca i hrvata. O kakvoj promjeni mi to pricamo?
Smatras da je jedan od prvih policevih poteza odabir vanjske revizorske kuce reviform dobar potez (oglas u oslobodjenju od 29.12.2012)??? Kakav crni reviform, kompanija je spala sa deloita i kpmga na nekakav reviform, mala porodicna revizorska firma sastavljena od 3 lica. Hocemo li vjerovati njihovom finansijskom izvjestaju za 2013? Ovim tempom mi necemo vidjeti dividende do sljedecih olimpijskih igara u sarajevu.
panzer

Post by panzer »

Kazem da smo svi podlozni predrasudama a pogotovo kada je u pitaniu domaci covjek. Ja nemam dobro misljenje o bicakcicu a ti kazes da je dobar. Vjerovatno nemam dovoljno informacija niti sam upoznat sa svim sto je radio i radi. Isto tako i polic ima dosta referenci za koje javnost ne zna ali svi nesto nagadjaju iz par novinskih napisa.
Za revizora nisam nista rekao niti spominjao. To cu tek sada uraditi. Ne znam koja je to revizorska kuca niti znam imaju li reference ali znam da je cuveni delloite godinama obmanjivao dionicare i tek za proslu godinu dao misljenje sa rezervom jer je vidio kako se razvija situacija a godinama je naplacivao dobre pare.

Sto se tice dividende, kao sto sam rekao u predhodnom postu, sve vise mi se cini da ce uskoro Haden odlucivati o svemu a mi cemo ostati raspravljati o nasim ljudima.
Custos

Post by Custos »

panzer wrote:Kazem da smo svi podlozni predrasudama a pogotovo kada je u pitaniu domaci covjek. Ja nemam dobro misljenje o bicakcicu a ti kazes da je dobar. Vjerovatno nemam dovoljno informacija niti sam upoznat sa svim sto je radio i radi. Isto tako i polic ima dosta referenci za koje javnost ne zna ali svi nesto nagadjaju iz par novinskih napisa.
Za revizora nisam nista rekao niti spominjao. To cu tek sada uraditi. Ne znam koja je to revizorska kuca niti znam imaju li reference ali znam da je cuveni delloite godinama obmanjivao dionicare i tei za proslu godinu dao misljenje sa rezervom jer je vidio kako se razvija situacija i da je godinama naplacivao dobre pare.

Sto se tice dividende, kao sto sam rekao u predhodnom postu, sve vise mi se cini da ce uskoro Haden odlucivati o svemu a mi cemo ostati raspravljati o nasim ljudima.
Haden za sada ne odlucuje o bilo cemu osim na cijenu dionice (za to im ide veliko hvala od mene) a za ostalo mozemo samo nagadjati sta ce uraditi sve dok ne budemo znali ko stoji iza tog fonda i sta su mu namjere.
Vjeruj da nemam predrasude o policu zato sto je domaci covjek, ja se nadam da ce vjecno biti bh covjek na celu bosnalijeka a ne neki stranac. Ali imam rezerve prema tom policu zbog nacina na koji je izabran (nelegalni no ga izabrao, jedini kandidat koji je zadovoljio uslove a znalo se da ce biti direktor jos u julu prije nego sto je raspisan konkurs), njegova stranacka pozadina (stranacki covjek u bilo kom slucaju ne treba da bude na celu firme) i njegove mutne radnje dok je radio u krivaji i dok je bio premijer ze do kantona. Zamolio bih te da podijelis njegove reference sa ostatkom foruma pa da mogu zakljuciti bolje misljenje. Ja sam takodjer cuo o njegovim referencama ali negativnim, od ljudi iz zavidovica pa do ljudi koji su imali priliku sa njim saradjivati, novinski natpisi se mogu napraviti kakvim ko hoce ali cinjenice koje ljudi govore su jos gore od onoga sto se pise.
montypython

Post by montypython »

Za mene licno za ubuduce (a tako sam manje vise mislio i dosad) samo je jedan parametar u procjeni da li menadzment dobar ili los. Ako ce prihodi rasti a troskovi se rezati i kao konsekvenca dobit rasti a dividenda se dijeliti meni ce menadzment biti super pa da je u pitanju crni djavo. Ne interesuje me hoce ce li to biti Polic, Vladin ili Hadenov covjek iili neko treci. To da li je Polic nekad negdje nelegalno izabran ne zanima me uopste. Imamo bezbroj legalno izabranih direktora i funkcionera kojima ne bih povjerio ni djeciji vrtic. Kad kazem dobit rasti pod tim mislim da se pocne kretati prema10 miliona a onda i 15 u roku godina dvije. Drugim rijecima valja li Polic vidjece se vec na godisnjem izvjestaju o poslovanju za 2012 a pogotovo u polugodisnjem 2013 (ako se dotada odrzi, sto ce biti tesko).
Custos

Post by Custos »

montypython wrote:Za mene licno za ubuduce (a tako sam manje vise mislio i dosad) samo je jedan parametar u procjeni da li menadzment dobar ili los. Ako ce prihodi rasti a troskovi se rezati i kao konsekvenca dobit rasti a dividenda se dijeliti meni ce menadzment biti super pa da je u pitanju crni djavo. Ne interesuje me hoce ce li to biti Polic, Vladin ili Hadenov covjek iili neko treci. To da li je Polic nekad negdje nelegalno izabran ne zanima me uopste. Imamo bezbroj legalno izabranih direktora i funkcionera kojima ne bih povjerio ni djeciji vrtic. Kad kazem dobit rasti pod tim mislim da se pocne kretati prema10 miliona a onda i 15 u roku godina dvije. Drugim rijecima valja li Polic vidjece se vec na godisnjem izvjestaju o poslovanju za 2012 a pogotovo u polugodisnjem 2013 (ako se dotada odrzi, sto ce biti tesko).
Nazalost tvoje razmisljanje dijeli veliki broj u nasoj zemlji i tu smo gdje jesmo: nedostatak vladavine zakona koji se dalje filtrira u sve slojeve drustva, uzrokuje lopovluk, korupciju, kriminal, razbojnistvo, siromastvo, nekulturu, krsenje propisa, itd. Odsutnost rada pravosudnih organa i nedostatak implementacije zakona i pravila tjera sve ozbiljne investitore iz nase zemlje, daje pravo "gazdama" da ne placaju porez i radnike i uci nove narastaje da je isplatnije krsiti zakone i biti kriminalac nego pametan i vrijedan covjek i dalje da ne nabrajam ali mislim da sam jasan o cemu govorim. Da li ti mislis da si najbolji na svijetu za svoje radno mjesto koje obnasas? Evo npr. zamisli da tebi sad neko oduzme vlasnistvo nad tvojom kompanijom ili ti oduzme radno mjesto samo zato sto kaze "ovo je moje, ja to bolje radim" a onda poslije kaze vidjet ces da cu bolje raditi ali mi treba 6 mjeseci do godinu dana da napravim rezultate! Znas sta, vjerovatno ce donijeti rezultate jer ce unijeti novu energiju i vece zalaganje nego ti koji si se vec uspavao i ustalio godinama pa ce uspijeti ali je li to normalno za jednu zajednicu i drustvo u kojem zelis da zivis i odgajas svoju djecu i unuke za korist 100-1000 maraka dividende?
montypython

Post by montypython »

Mozda sam vise ja za vladavinu prava i postovanje moralnih normi nego ti. Pravila igre se ne namecu odozdo nego s vrha. Ne zaboravi da parlamentarci sami sebi dijele po 7000 km a da ni Vlada sama nije uradila nista u Bsnl. Pokusaj da se insitira na visokim moralnim vrijednostima u drustvu gdje su nametnuta pravila zakona dzungle podsjeca na boxera koji se bori samo jednom rukom a svi ostali koriste dvije. Pokusaj doci kuci i reci:'djeco danas nemamo nista za veceru ali tata vam je bio vrlo moralan" pa da vidimo koliko dugo ce te podrzati u tome.
panzer

Post by panzer »

Ovo je specifična situacija. Ja se slažem da je prijava na konkurs za mjesto direktora bila vrlo kontrovezna odluka i malo ko bi se usudio da se prijavi. Ali kada se sve sagleda, u pitanju je kompromisno rješenje za sve strane i može se reći i prelazno rješenje.

Bilo je par varijanti jer je Arslanagić radi starosti morao u penziju : ili bi neko iz njegove ekipe direktno došao na poziciju direktora pa bi se nastavilo sve po starom, ili bi se čekala ova naša čuvena vlada federacije da nešto uradi to bi moglo potrajati godinama a onda bi postavili čovjeka koji bi najvjerovatnije bio u lošim odnosima sa svim ostalim podređenim koji bi mogli napraviti haos u firmi što bi najviše išlo na štetu običnih radnika.
Ovako došao je čovjek koji ima solidne odnose sa trenutnim ostatkom menadžmenta a i radi na racionalizaciji troškova odnosno postepeno se kreće sa mrtve tačke.
Normalno, i dalje ćemo morati čekati rezultate da vidimo da li se stvarno kreće sa mrtve tačke.

E sad, moglo bi se dodati i ono, danas moderno: "možda nije po zakonu ali nama se žuri".
crveni

Post by crveni »

Zalosno je da se nasa diskusija uopste vodi o tom Policu, kao da nam nije dosta Arslanagica... Glavni uzrok problema, prema vise desetina ljudi koji su radili u Bsnl ii sa Bsnl jeste Amar Arslanagic. Svi jednoglasno kazu da je stari Edo bio mnogo "bolji" covjek dok sincina nije stasao. Ovo govorim iz samo jednog razloga, Amar je i dalje tu sto znaci da je Polic izabran da umjesto tate pokriva Amara. Ko to ne vidi ili je corav pored ociju ili ima lose namjere.
I sta se sada ocekuje od objave rezultata??? Da ce biti neko cudo??? Moguce opet uz friziranje, bas kao i do sada! Hoce li nam reci strukturu pojedinih stavki? Hoce li nam objasniti kako je moguce da kada sve cijene rastu a posebno nafta oni dirasticno rezu troskove prevoza??? Kako to da covjek koji nema pojma o farmaceutskoj industriji, bez ijednog novog saradnika, ima "jasnu viziju razvoja", od prvog dana radi "punom parom", vec zna sta treba rezati, reze, zna kako podici prodaju i sta sve jos??? Mora da je neki bas "nadareni" manager...Ma dajte, koliko jos supljih treba da slusamo ????????
Post Reply