Slazem se,misljenja sam da je napravljen vjestacki minus jer ova uprava ima cilj da sebe pokaze da je sposobna.montypython wrote: ↑04 Jun 2024, 10:14Ne vjerujem da su prihodi od izvoza prethodnih godina bili osobito visoki da bi im neki pad uticao značajno na rezultat u 2023 (značajno u smislu desetina ili čak 100 nedostajućih miliona po tom pitanju). Imali su međutim poprilična rezervisanja za sudske sporove, velike sume su plaćane vanjskim dobavljačima uglja po visokim cijenama, nerad 2 bloka u TE dobar dio godine (u Kaknju mislim zbog požara, u Tz se odužila rekonstrukcija i stavljanje u pogon nakon toga). Čak je bila ovdje priča da su velike količine uglja prebačene u 2024 kako bi rezultat u 2023 bio što gori a u 2024 bolji itd. Ne znam da li je to istina ali jasno je da nije lako preći iz plusa od 100 tinjak miliona u 2021 i 2022 (ako računamo otpis) u minus od 140 m 2023 a da se naizgled ništa nije posebno promijenilo. Ne može to biti rezultat (samo) smanjenog izvoza (koji nikad i nije bio osobit, čak ni kad su cijene struje bile rekordne). To mi govori da je uložen veliki napor u pumpanje tog minusa i dramske efekte a to je teško ponoviti 2 godine uzastopno, pogotovo kad će željeti da dokažu da su sposobni. Ja recimo mislim da će prvo polugodište biti minus ali drugo veliki plus i da će na kraju 2024 biti oko pozitivne nule ili sa manjim plusom a 2025 bi trebala biti sa značajnijom dobiti, 100 m ili više.Sitna buranija wrote: ↑03 Jun 2024, 23:19 Nisam ja siguran da su akrobacije u pitanju kada govorimo o onih 142 mio KM gubitka, nego su imali troškove kao inače, ali su izostali prihodi od izvoza. S obzirom da su prva 4 mjeseca podbacili sa proizvodnjom, a da cijena nije rasla, ja očekujem polugodišnji gubitak od 50-60 mio KM, a u drugoj polovici godine (uz uslov da podignu cijene) još 20-30 mio gubitka. Dakle, u 2024. će popraviti rezultat u odnosu na prošlu godinu - neće biti minus 140 mio KM, nego "samo" 70-80 mio KM...
Treba vazda biti optimista
Slusao sam direktora EP kako govori da ce traziti povrat poreza od PU na ugovor koji je raskinut a radi se o iznosu oko 30M KM ako se ja dobro sjecam.
Dakle,ovo je upisano kao minus sigurno i ko zna kakvog jos pumpanja je bilo u ovom minusu.
Ono sto sam cuo od kolege a ne znam koliko je istina da je VFBiH povlacila novac od EP nekoliko puta u toku prosle godine.
Samo gdje je novac o kojem je Fadil pricao da je nakon njega ostao na racunima,to je posebna prica.
Da je bar neko napisao demant,ili tuzbu za klevetu bilo bi mi lakse.