Vlada FBiH

exat

Re: Vlada FBiH

Post by exat »

Ovo si zaboravio:
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa saradnicima, primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članicu grupacije Svjetske banke, na čelu s regionalnim menadžerom IFC-a za zapadni Balkan Thomasom Lubeckom. U delegaciji je bio i službenik zadužen za investicije u telecomu, medijima i tehnologiji u uredu IFC-a u Istanbulu Temel Oktem...http://www.poslovnojutro.ba/details&id=84107
montypython

Post by montypython »

exat wrote:vlada FBiH prodajom kapitala u ova tri preduzeća planira prihodovati 65 miliona KM, a za taj iznos povećan je i prijedlog budžeta, koji je prekjučer usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Ovo su prve privatizacijske aktivnosti ovog sastava Vlade FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu.
Riječ je o prodaji 45 posto udjela u "Sarajevo-osiguranju", 40 posto državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo i 19,2 posto u "Bosnalijeku
".,......
Ja bi čak odma potpisao i ovih 65miliona iz ove izjave od prije dva mjeseca. to bi bilo 10 za Bosnalijek, 70 maraka po dionici za FDS i 7.5 za Sarajevo osiguranje.
Nisam skontao ovdje šta bi odmah potpisao? Da je to realna cijena? Da je to ono što će se tražiti kao minimum? Maximum? Jer cijene koje su pomenute su otprilike polovina nekakvih realnih odnosno onih koje se realno mogu tražiti pa čak i još niže. Otprilike mi zvuče kao vlažni snovi "ortačkih grupa". A period dok se čeka da Vlada saopšti nešto se koristi za intenzivno vještačko svlačenje cijene na berzi. Sad me ne bi čudilo da se počnu javljati menadžeri iz uprava sa planovima kako će investirati, zapošljavati, čuda činiti u budućnosti samo ako se ne proda zlatna koka mrskim strancima. Zlatna koka koja ne nosi svojim dioničarima zlatna jaja.
panzer

Post by panzer »

Ortaci jedino "bosnalijek" mogu preuzeti. Za ova dva nemaju kapital. Osim ako se kojim slučajem ne jave "Asini lavovi" a drug fadil se potrudi da im obezbijedi Sarajevo osiguranje na tanjiru po niskoj cijeni.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Uskoro će uvesti i porez na brkove i porez na obrijane da bi spriječili deficite u budžetu.
Istovremeno novi ZOR i kolektivni ugovor meni smanjuje mjesečni prihod po osnovi TO i minulog rada za nekih neto 200 maraka, odnosno nekih 15-tak %, što nadalje smanjuje potrošnju i obrt novca, pa samim time i iznos naplaćenog PDV. Ručna se opet povlači, a taman smo je počeli spuštati. Naravno planovi se mijenjaju. Odustaje se od kredita, investicija.
Laik sam, ali mislim da broj zaposlenih neće bitno porasti jer će pasti potražnja roba i usluga, te će na kraju priče biti ista rupa u budžetu, s tim da će životni standard biti još niži nego sad, a zaduženost veća.
Pa se onda zapitam, da li tamo ima ljudi koji zaista žele ostaviti pozitivan trag ili su samo nečije marionete za mizernu hediju.
panzer

Post by panzer »

Pa sad...
Meni konkretno ne znači ništa jer mi je sve fiksno. Privatni sektor ne gleda puno na te stvari. Da li će šta uticati na javni sektor gdje se striktno drže zakona to ćemo vidjeti.
S tim da nam ekonomija uglavnom zavisi od izvoza a ne od domaće potrošnje pa nam je veći problem ako je svijet u recesiji nego mi sami. I ako je u svijetu, u našem slučaju EU dobra situacija onda i naša zaposlenost u realnom sektoru raste jer većina privatnih firmi radi za izvoz.
Ali više neće imati one izvozne povlastice pa mogu biti nešto nekonkurentniji s tim da im na ruku ide niža cijena repromaterijala, u prvom redu cijena goriva.
Ja sam prošle godine, na osnovu podatka o potrošnji goriva izračunao da će BIH uštediti najmanje 500 miliona KM a evo i u ovoj godini možemo očekivati isti iznos uštede što znači da nam je jedna milijarda KM ostala u džepu.
Iako su cijene goriva u ovoj godini niže nego u 2015. očekujem da ušteda bude ista kao i u prošloj jer evo uvode dodatne putarine što je jedini mogući tajming da se uvede a da ne napravi veću štetu.

Jedini problem je što se porez odnosno akciza uvodi jednom za cijelu vječnost. Sigurno neće ukinuti akcizu ako se cijena vrati na nekadašnjih 2,2 KM.
Generalno, neće ovo biti loša godina za BH ekonomiju jer kako rekoh sve nam zavisi od vanjskog tržišta.
panzer

Post by panzer »

Sabur2 wrote:Tematska sjednica Vlade naredne sedmice o prodaji ovih firmi. Vrijednosti imovine koja se prodaje i maksimalan iznos koji se moze dobiti.
Valjda će se saznati da li ima ozbiljnije zainteresovanih.
one

Post by one »

valda treba prvo angazovati nekog ko ce procjeniti koliko koja firma vrijedi kako se to radi pa tek onda donositi odluke. nemoze ni vlada ,ni dionicari ni manipulativno trziste odredjivati tu cijenu.za to postoje firme koje se time bave.
one

Post by one »

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o o pokretanju postupka povećanja državnog kapitala po osnovu sredstava koje je uložila u finansijsku konsolidaciju privrednog društva RMU „Banovići” d.d. Banovići u periodu od 2009. do 2015. godine, shodno odredbama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine.
Na osnovu usvojene odluke, osnovni kapital „Banovića” se povećava za ukupan iznos sredstava uplaćenih iz Budžeta FBiH po osnovu duga rudnika za PIO i porez na plaću u vrijednosti od 17.358.396,08 KM.
RMU „Banovići” obavezan je da, najkasnije u roku od 180 dana, izvrši povećanje učešća državnog kapitala.
panzer

Post by panzer »

Sabur2 wrote:Tematska sjednica Vlade naredne sedmice o prodaji ovih firmi. Vrijednosti imovine koja se prodaje i maksimalan iznos koji se moze dobiti.
Obzirom da uvijek jednom pricaju jedno, drugom drugo, a rade trece nije im vjerovati jer sve se nesto radi iza kulisa.
Medjutim sticem dojam da su pod nadzorom nekog i da sve rade vrlo poslusno. Sad sta bi to moglo da znaci?
Da li ce nekom specijalnom dati popust, ili ce raditi po zakonu i prema duznosti da stite interes drzave, to ne znam. Siguran sam da ce nam se ubrzo samo kazati.

Šta bi sa ovim ?

Danas završili sjednicu a nisu pričali o ovome.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Po svemu sudeći ( iz prilično dobro obavještenih krugova) ništa od prodaje udjela ove godine ...
Post Reply