Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari

Post by panzer »

Kapitalne investicije u energetskom sektoru i oblasti cestovne infrastrukture biće u središtu 5. međunarodne konferencije Sarajevske berze (SASE), koja će biti održana 5. oktobra.

Panel pod nazivom "Kapitalne investicije i tržište kapitala" okupiće predstavnike domaćih elektroprivrednih preduzeća, Direkcije za autoceste FBiH i domaće učesnike na tržištu kapitala.

"Želimo ukazati na mogućnosti da se pojedini veliki projekti iz ovih oblasti finansiraju putem tržišta kapitala emisijom vrijednosnih papira", kazao je juče Zlatan Dedić, direktor SASE, i dodao da će biti predstavljeni svi veliki projekti u energetskom sektoru i cestovnoj izgradnji.

Među ostalim panelima Dedić izdvaja onaj koji će nositi provokativni naziv "Postoje li u BiH institucionalni investitori?"

"Želimo isprovocirati raspravu o tome zašto banke i osiguravajuće kuće nisu aktivne na tržištu kapitala kao što je to slučaj na drugim tržištima iako imaju višak sredstava", objasnio je Dedić.

Naglasio je da će iskustva o ovoj temi prenijeti stručnjaci sa slovenačkog tržišta kapitala.

Konferencija SASE i ove godine okupiće više stotina učesnika, među kojima i značajan broj stručnjaka iz regije, a već od iduće sedmice biće aktivirana i veb stranica konferencije.

Ne treba ti rasprava.

Pitaj "kolegu" Zijada Blekića zašto je 20 miliona KM crnogorskog eurofonda preusmjerio na nepostojeći emitent u Jajcu. Možda ti on objasni zašto nema aktivnih banaka i osiguravajućih kuća na tržištu kapitala.

Kako to oni ležerno organizuju. "Zaboga, zašto vas nema na našem tržištu"
montypython

Post by montypython »

Da su najavljeni energretski projekti trn u oku mnogima pred predstojece izbore vidi se jasno iz jos jedne cinjenice. Na dnevniku federalne televizije skoro svaku vecer u zadnjih nekoliko dana gledamo izrazito negativne priloge o Vahidu Heci iako prije godinama nisu o njemu rekli ni slova a pogotovo ne negativno intonirano. Prilozi jako podsjecaju na modus operandi Avaza:izabere se grupa radnika, najbolje rudara koja nije zadovoljna necim te im se da mikrofon u ruke, jednom im nije pravo sto se zatvara neka jama u rudniku, pa onda zasto ministar nikad nije sisao u nju, drugi put su kao rudari digli neki kredit umjesto rudnika itd. Konkretna tema i nije bitna, bitno je poentiranje. Konce preuzima voditelj priloga-novinar koji brzo nadje krivca, naravno to je upravo Heco. Dan nakon Avazovog clanka o (pre)maloj dobiti Elektroprivrede iste teme se uhvatila i televizija koja nikad za dobit ili gubitak nije bas marila. Ponavlja se ovo, rekoh, ima 5-6 dana svaku vecer, namjera se vidi iz aviona i lici na pravi odstrel.

Napisah nedavno ovo gore o nekoj novoj tajnoj vezi izmedju FTV i Avaza. Od jutros, o tome namam nikakve sumnje. Gledam sinoc (mislim da je bio dnevnik) FTV kad tamo nekakav prilog o "Dobojputevima". O nekakvoj dvojici Slovenaca iz Kmecke Druzbe koji su u nadzornom odboru Dobojputeva itd, te velika im plata, te kriminalci radili nekakve nezakonite berzanske transakcije itd. I mislim nesto jos sinoc, prilog mi nekako koncipiran bas onako kako sam gore prije napisao jer jasno je da imamo i bezbroj vecih problema od toga. Kao da je u pitanju naruceni oglas neke zainteresovane strane. Odakle sad pa Dobojputevi tako naglo interesantni kad znamo da Ramiz Dzaferovic jos sjedi u mnogo vaznijoj Razvojnoj banci pa nikom nista.
Kad jutros u danasnjem Avazu poveci prilog o istoj temi, sa istim tvrdnjama i zakleo bih se , potpuno istim recenicama.
E sad manje mi je interesantno to da li su ta dvojica nesto krivi, nego koji su Fahrini interesi tu u pitanju, kako je prodro u SDPov FTV i je li na pomolu neka nova romansa npr Radoncic-Lagumdzija.
Damirko

Post by Damirko »

Gro uticajnog kadra sa FTV je presao na TV1. Po meni je tako oslabljen FTV sigurno bio interesantan i vrlo jeftino dustupan Fahri.
Ostalo je matematika.
panzer

Post by panzer »

Domaće medije više ne treba uzimati za ozbiljno. FTV treba uzeti ali kao ozbiljan problem, odnosno kao nešto što plaćaju svi građani da bi takvi novinari pravili atmosferu negativne psihoze. Vrlo jednostavno, tu televiziju treba zatvoriti. (srećom pa ovo ne čitaju, optužili bi me da sam fašista).

Dobojputevi su specifični već godinama i taj novinar Čabrić je (tek sad) nabacao nekih informacija i na kraju on dao zaključak a na sugestiju starog direktora kako slovenci izvlače dobit.
Stari direktor ne kaže koliko godina nije uplaćivao doprinose radnicima pa se dobojputevi sad ne mogu prijaviti ni na jedan tender, nego im jatini Zvornikputevi izlaze u susret angažujući ih kao podizvođače.

Ja još uvijek ne znam šta javnost ima sa privatnim firmama. Neko "upropaštava" firmu. Svoju firmu. Šta ja imam s tim.
-"eto, slovenci"
-što se mene tiče mogu biti i marsovci. ništa mi ne znači osim što se s tim stvara atmosfera netrpeljivosti prema građanima Slovenije.
Isti taj Čabrić se nije oglasio kada su "pametni bosanci" (direktor prvi) prodavali svoje udjele.

Zato domaće medije samo površno pratim.
panzer

Post by panzer »

U tri transakcije 10,5 % Vispaka. Bar jedan fond je prodao svoj udio. Vrlo brzo će AS morati dati tender ponudu. I vjerovatno po cijeni od 7 KM.
amer

Post by amer »

Ima li neka info iz Sarajeva u vezi Standarda ? Koliko su uspeli skupit na javnu ponudu koja traje do 14.9. ?
panzer

Post by panzer »

I ako se ne proda, nije šteta.

Praksa je pokazala da fondovi vrlo rijetko prodaju na tender ponudama kod perspektivnih emitenata. U ovom slučaju ako oni ne bi prodali ostalo bi solidan free float za nastavak trgovine na berzi. Fondovi odnosno institucionalni ulagači uglavnom traže direktne pregovore za svoje udjele da bi postigli optimalnu cijenu.
Juče se u jednom programu pojavio direktor Standarda i ukratko, kaže da je zadovoljom radom 600 zaposlenih (nisam ni znao da imaju toliko radnika) i da im je godišnji promet 70 mil KM.
Nije firma koja je u problemima tako da ne treba strahovati za poslovne rezultate. Osim one spomenute relacije sa Top Meblo firmom.

Ipak, može se nazvati i Eurohaus i pokušati izvući informacija.
amer

Post by amer »

Zahvaljujem. To nisam pomislio, probat ču telefonom, ako nije kasno.
O kvalitetu firme nema diskusije, no strahovati od istiskivanja ukoliko fondovi kleknu nije prijatno.

Jedino me čudi kako nema nikakve rasprave na forumima, ko da sam jedini mali dioničar Standarda ?
panzer

Post by panzer »

Vlasnik vrijednosnih papira ZIF "NAPRIJED" d.d. Sarajevo sa ranijim učešćem u vlasništvu od 5% do 10% nad vrijednosnim papirima s pravom glasa emitenta VISPAK d.d. prehrambena industrija Visoko, smanjio je procentualno vlasništvo koje sad iznosi manje od 5% dionica s pravom glasa.
Poslovni ljudi se izgleda najbrže dogovore. MIMS je prvi prodao svoj udio iako je i sam mogao biti u utrci za preuzimanje.
Damirko

Post by Damirko »

Malo ste me zbunili Vispak, pa Standard. A da se malo razdvoji na thread, panzer?

Ja sam iz Sarajeva, ali istini za volju, nisam pratio Standard i dešavanja oko njega.
Kada sam pogledao FI, ne znam zasto je ranije nisam (pre)gledao.
Post Reply