Solana Tuzla

slavuj

Re: Solana Tuzla

Post by slavuj »

Evo prilike Panceru da skokne do Tuzle i pitadoživotnog predsjednika NO Solana kako to da su juće 40 dana prije isteka mandata,bez konkursa i mimo dnevnog reda dali još jedan mandat direktoru Kapetanoviću.I to sve prije bilo kakvog izvještaja o poslovanju ili o radu istog direktora u proteklim mandatima!Poziv za tu sjednicu NO štampan 24.februara ne sadrži ni pomena o izboru direktora.Odjednom neka žurba,nećeg velikog se boje.
Kapetanović je,kao i uvijek do sada ,izabrao svoj NO i nema nikakvog razloga da se boji da će neko od tih njegovih saučesnika promjeniti mišljenje.
A jedan od rezultata njegovog dosadašnjeg mandata je to da distributer za Srbiju trenutno duguje Solani više od 3.000.000,tri miliona KM,i ima ozbiljnih problema sa zakonom u Srbiji.
panzer

Post by panzer »

Mislim da sam ranije napisao da sam prodao te dionice tako da više nemam potrebe da idem tamo. A bilo bi zanimljivo pitati ih ta pitanja.
teleskop

Post by teleskop »

Zahvaljujem panzeru na otvaranju ove teme i na mnogobrijnim komentarima, hvala i slavuju ...
Molio bi panzera za 2 odgovora: 1.Kakav si imao interes da daš punomoć Upravi (ako nisi radnik ili neki poslovni parter ...)i 2.Zašto si baš sada-nedavno prodao dionice, kada se očekuje mogući "ludi" rast cijene dionica Solane jer je već procurila informacija da je neto dobit Solane za 2013. cca. 2,000.000,- (a to znači da su i krediti uredno servisirani i amortizacija uredno otpisana i još ostalih otpisa ...i plus ova 2 mil. neto profita). Hvala :)
panzer

Post by panzer »

Kupio sam kada je stanje u firmi popravilo a cijena bila vrlo niska, tada je dolazila i do 10 KM i nije odgovaralo stvarnoj situaciji. Nakon toga sam otišao u firmu da vidim dokumente za skupštinu i tada mi je sekretar firme, gospođa sada u penziju, detaljno objasnila situaciju i neke stavke u finansijskom izvještaju pa sam odlučio da im dam punomoć jer vidim da se ljudi bore da firmu naprave boljom. Osim toga nisam imao nikakav drugi odnos sa solanom.

A razlog prodaje sam naveo u nekim ranijim postovima. Nije u pitanju uprava firme nego VGT broker koji održava i skida cijenu kako bi AS kupovao po niskoj cijeni i to može trajati godinama. Svakako sam zaradio a u trenutku prodaje sam imao neku drugu ulagačku opciju.

Što se tiče te nezvaničene dobiti, ne bi loše da je imaju jer smo ovdje već raspravljali kako je kredit za skladište oštetiti firmu i kako će ona biti u gubitku. Vidim da je skladište napravljeno ali ne znam kada će biti u funkciji.Vjerovatno sređuju sistem automatike.
panzer

Post by panzer »

Nigdje nikakvih izvještaja. Izgleda da je AFIP u problemu kod spora sa LRCom.

Na SaSE stranici je objavljen izvještaj za Rudnik soli i kao što se može vidjeti opet su pozitivni ali sa oko 200.000 KM neto dobiti. Naizgled, sve je dobro jer i sama firma nema nikakvih gubitaka iz ranijih perioda a slanica je neophodna za Solanu i lukavacku Sodu koji će u narednom periodu širiti kapacitete. Prema tome bi se dalo pretpostaviti da će firma značajno povećati dobit i biti znatno više profitabilna nego do sada. Pored toga, suvlasnik je i panonskih jezera koji su u 2012. imali pozitivan rezultat uz godišnji promet od 1,7 miliona KM.

Cijena na berzi je minimalnih 4,5 što je poprilično primamljivo ali kada se vidi da je u vlasništvu kantona onda to mijenja pogled na moguće ulaganje. Kanton je spreman pomoći rudniku kod novih bušotina jer se većinski vlasnik ali sumnjam da će ikad tražiti dividendu. Na rudnik se gleda kao na glavnog snabdjevača industrije i vjerovatno će uvijek raditi blizu pozitivne nule kako bi industriji obezbijedila povoljnu sirovinu.
proleter

Post by proleter »

Solana oko 1,7 mil KM dobiti za 2013. godinu.
Muhamed Zornić

Post by Muhamed Zornić »

Neto dobit Solane za 2013. godinu iznosi nešto više od 1,8 milona KM
panzer

Post by panzer »

Za Skupštinu se predlaže slijedeći

D n e v n i r e d:
Odluka o rasporedu dobiti po Godišnjem finansijskom izvještaju o poslovanju Solana d.d. Tuzla za 2013. godinu.
Jel i ova dobit ide u rezerve?
panzer

Post by panzer »

U zadnjih mjesec i po dana AS je kupio 1328 dionica i povećao svoj udio na 3,26% . Ovo nije u redu jer bi prioritet trebao biti tender za Klas.
proleter

Post by proleter »

Jel i ova dobit ide u rezerve?
panzer

PostPostao/la panzer » 15 tra 2014, 11:46

U zadnjih mjesec i po dana AS je kupio 1328 dionica i povećao svoj udio na 3,26% . Ovo nije u redu jer bi prioritet trebao biti tender za Klas.

Sine, da ti čika Proleter kaže : ovo se izgleda već sve zna unaprijed. Cijena preuzimanja, kada ga jednom ovi tvoji zemljaci budu htjeli , biće baš ova, oko 20 KM. Razlika će otići ZNA SE : fond menadžerima i Izudinu Kapetanoviću.
Deja vu :!:
Post Reply