Baš bih volio znati kako si došao do ovih 25 godina za povrat investicije. Ne znam na koje rezultate poslovanje misliš? Znamo da je Bosnalijek imao dobit od 6-8 miliona zadnjih godina (a znamo da može i duplo više), a 8 miliona x 25=200 miliona. dakle sadašnja tržišna cijena od 13,5 odnosno 14 je mizerija posmatrajući i dosadašnje poslovanje a kamoli ono koje je realno moguće (bez Brštanice, sa realnim transportnim troškovima itd).asim.k wrote: ...
Sa glede investitora ako bi gledali samo „sture“ financijske izvjestaje koje prikazuje BOSNALIJEK onda ova kompanija realno nebi bas mnogo bila interesantna. Treunutna cijena dionica je po meni kao privatnom investitoru i sada jako visoka. Zasto ?
Laicki, ako bi kupio upravljcki udio ove kompanije, pod predpostavkom da kompanija nastavi poslovati na nacin prikazan u fin.izvjestajima (recimo da su oni stvarni i objektivni) meni bi trebalo preko 25 godina da bi napravio povrat investicije. Druga stvar je da je kompanija „lokalna“ i sa vrlo malim trzisnim udjelom na domacem trzistu i ino trzistu, bez strateskog partnera tesko u srednjem razdoblju da moze ostvarivati pozitivne rezultate poslovanja.
...Ako bi recimo fin.izvjestaje i cijene dionice uporedili sa FDS-om (koji po meni ima mnogo bolje stanje barem po fin.izvjestajima, npr. ima 25 Mil. Orocenih sredstava kod banaka, cca 8 mil.KM kredita koje je koristio radi investicija u Srebrenici i sl.), dobili bi totalno ne logicne pozicije. Cijena BSNL dionice je preko 30% veca od nominalne cijene, dok je FDS 40% manja od nominalne. Zasto ?....
Na isti način ne može se upoređivati Bosnalijek sa Fds om rečenicamo poput "cijena dionice BSNL je 30% iznad nominale a FDSa 40% manja od nominale" To je sabiranje krušaka i jabuka. Bosnalijek ima u prosjeku veću dobit od FDSa iako FDS ima mnogo veći kapital od Bosnalijeka. Dakle ako se već poredi onda bi trebalo pomoću mjerodavnijih parametara (npr P/E) a ne poredeći nominalu i tržišnu cijenu dva po veličini nesrazmjerna preduzeća, ne uzimajući u razmatranje dobit (po dionici).