Termoelektrana Tuzla se našla u fokusu javnosti zbog velikog ekološkog incidenta, a između ostalog zatraženo je podnošenje ostavki članova uprave. Direktor Fuad Muminović u razgovoru za Klix.ba izričito kaže da pritiscima neće podleći te da ostavku neće podnijeti.
"Što se tiče emisije, sada se stanje normalizovalo. Emisija je danas u 12 sati bila 39 mikrograma, dok je u trenutku dizanja (ekološkog incidenta, op.a.) bila 250 mikrograma", kazao je Muminović.
Pa ovaj direktor ne zna osnovne metričke jedinice, kakvi mikrogrami!?? Razlika između mikrograma i miligrama je tačno 1.000 puta!
Miligrami se mjere na izlazu iz kanala dimnih plinova prema sondama analizatora u TE.
Mikrogrami se mjere kao imisija ili na krajnjoj distanci emitiranja polutanta.
Moj direktore..i nećeš ti ostavku dati,,zato nam i jeste sve ovakvo u državi..
Elektroprivreda BIH
-
montypython
Re: Elektroprivreda BIH
Sve OK i direktor TE je kriv, ali kako je već napisano u onom linku gore ne može se ići na dno lanca a zaobilaziti one iznad u hijerarhiji. I direktora EP BiH i ministra, a bogami i Premijera. Po meni je krivica već u činjenici da se ugalj uopšte mora uvoziti pored 2,5 miljarde tona dokazanih rezervi i hiljade zaposlenih u rudnicima. Da ne pričam o kvalitetu tog uglja ali i kvalitetu kupovanog uglja prije onog od Lagera cijenama i sl.
Mora se ići u suštinu pa zapitati kako to da nakon 120 godina eksploatacije uglja u BiH bez ikakvih problema, najednom nedostaje uglja i to u svim rudnicima odjednom, na raznim lokacijama. Uz sav napredak tehnike iskopa i najmoderniju mehanizaciju koja je zamijenila onu lopatu Alije Sirotanovića. I ta se priča pojavi najednom u vrlo kratkom periodu od nekoliko godina. Nema na planeti države koja ima tu privilegiju da ima uglja a iz nekih misterioznih razloga ne zna/ne može da ga iskopa. I nema države koja sama zaustavi svoj projekat moderne elektrane sa svim najnovijim ekološkim zaštitnim sistemima i opredjeli se da 30 godina ima starudiju koju svako malo treba popravljati. Jer je neko tako rek'o. Po meni ne samo da su svi u hijerarhiji trebali sami dati otkaz nego ga i dobiti ako neće sami da odu, a ima tu i krivične odgovornosti, ugrožavanja energetske stabilnosti sistema i zemlje i ko zna šta još. Po meni otkaz treba dobiti i onaj ko je Lakića sa svega 4 godine radnog iskustva u realnom sektoru (i to direktora opštinskog preduzeća za saobraćaj) stavio na poziciju ministra industrije i rudarstva. Ista priča sa Buljubašićem. Dok jedan već 3 godine trabunja o nekakvoj "pravednoj i zelenoj tranziciji" drugi kao spas navodi biomasu i sadnju drveća na zatvorenim rudnicima. Nije čudo da se sve raspada. Umjesto prekaljenih stručnjaka sa bar 30 godina iskustva u uspješnom vođenju velikih sistema na ključna mjesta stavljani su golobradi stranački kadrovi da se treniraju na strateškim firmama i pozicijama u zemlji. Po meni je već samo to kriminal.
Mora se ići u suštinu pa zapitati kako to da nakon 120 godina eksploatacije uglja u BiH bez ikakvih problema, najednom nedostaje uglja i to u svim rudnicima odjednom, na raznim lokacijama. Uz sav napredak tehnike iskopa i najmoderniju mehanizaciju koja je zamijenila onu lopatu Alije Sirotanovića. I ta se priča pojavi najednom u vrlo kratkom periodu od nekoliko godina. Nema na planeti države koja ima tu privilegiju da ima uglja a iz nekih misterioznih razloga ne zna/ne može da ga iskopa. I nema države koja sama zaustavi svoj projekat moderne elektrane sa svim najnovijim ekološkim zaštitnim sistemima i opredjeli se da 30 godina ima starudiju koju svako malo treba popravljati. Jer je neko tako rek'o. Po meni ne samo da su svi u hijerarhiji trebali sami dati otkaz nego ga i dobiti ako neće sami da odu, a ima tu i krivične odgovornosti, ugrožavanja energetske stabilnosti sistema i zemlje i ko zna šta još. Po meni otkaz treba dobiti i onaj ko je Lakića sa svega 4 godine radnog iskustva u realnom sektoru (i to direktora opštinskog preduzeća za saobraćaj) stavio na poziciju ministra industrije i rudarstva. Ista priča sa Buljubašićem. Dok jedan već 3 godine trabunja o nekakvoj "pravednoj i zelenoj tranziciji" drugi kao spas navodi biomasu i sadnju drveća na zatvorenim rudnicima. Nije čudo da se sve raspada. Umjesto prekaljenih stručnjaka sa bar 30 godina iskustva u uspješnom vođenju velikih sistema na ključna mjesta stavljani su golobradi stranački kadrovi da se treniraju na strateškim firmama i pozicijama u zemlji. Po meni je već samo to kriminal.
Njemačko ministarstvo ekonomije razmatra da li da poveća korištenje termoelektrana na ugalj kako bi se obuzdale visoke cijene električne energije, rekao je u ponedjeljak portparol.
-
montypython
Dijeliće oni uskoro električne grijalice i deke i pokretati i preostale TE jer su na pragu smrzavanja. Zalihe gasa u spremištima u Njemačkoj su na rekordno niskom nivou, ispod 10 godišnjeg minimuma i daleko ispod prosjeka. Na današnji dan popunjenost je 53%, 10 godišnji minimum je 59% a prosjek 82%. I sad im radi dosta blokova TE i proizvode i do 18 GW posebno uveče ali to se krije jer zvanično se propovjeda zelena agenda. Za mjesec-dva počinje sezona grijanja i i onda treba sa tih 53% ili koliko bude do tada napunjeno izdržati do pola aprila. Prošle godine su jedva ali tada nije bilo problema sa Hormuzom, uništenih kapaciteta u Kataru i drugdje. Sve je spremno za "perfektnu oluju" u Evropi. Usput, ni sa hranom nije puno bolje.
https://gas.kyos.com/gas/de
https://gas.kyos.com/gas/de