Elektroprivreda BIH

Truba

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Truba »

18.8.2026 9,9000 0,20 1 5 49,50

ima li manje transakcije
panzer

Post by panzer »

Solarni boom u BiH: U planu 13.500 MW, evo ko gradi i gdje
https://www.akta.ba/vijesti/bih/207430/ ... adi-i-gdje

Ne znam više šta da kažem na ovo.
Incub

Post by Incub »

Elektroprivreda je pred kolapsom.
Termoelektrana Tuzla od Januara radi sa samo trecinom kapaciteta,rudnici su pokradeni,godinama se ni doprinosi ne uplacuju. Struju nema ko da spoji na stanbene a ni za poslovne objekte l,firme koje su dobile ugovore nemaju radnika ni stub da stave a do sata za struju da dodjete treba v skoro godina.
Kupovat cemo mi struju od solara iz Hercegovine,jer je korumpirana hobotnica u TK sve pohapala...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Incub wrote: 23 Aug 2026, 13:32 Elektroprivreda je pred kolapsom.
Termoelektrana Tuzla od Januara radi sa samo trecinom kapaciteta,rudnici su pokradeni,godinama se ni doprinosi ne uplacuju. Struju nema ko da spoji na stanbene a ni za poslovne objekte l,firme koje su dobile ugovore nemaju radnika ni stub da stave a do sata za struju da dodjete treba v skoro godina.
Kupovat cemo mi struju od solara iz Hercegovine,jer je korumpirana hobotnica u TK sve pohapala...
Kakve veze ima TK sa federalnom firmom? Mislim, ovi koji su upropastili sve uglavnom i jesu došli iz Tuzle i Tuzlanskog kantona (ministar Lakić, Buljubašić, Ikanović i još neki iz uprave i NO), ali TK nema veze sa tim...

Odgovornost treba delegirati tamo gdje i jeste...
Incub

Post by Incub »

Ima veze,jer su to relevantni podatci o firmi koja posluje na tako velikom podrucju,toliko rudnika,hiljade radnika...vidjet cete kako ce se takav raskol odraziti na kraju godine.
Samo mozda je vec kasno I za TK a I FBiH.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 22 Aug 2026, 21:55
Solarni boom u BiH: U planu 13.500 MW, evo ko gradi i gdje
https://www.akta.ba/vijesti/bih/207430/ ... adi-i-gdje

Ne znam više šta da kažem na ovo.
Ovo je najobičniji hype i ništa drugo. Ista stvar je bila za smilje i lavandu. Neko je nekome rekao da je profitabilmo i da se neko obogatio i krenuo bi val investicija onih koji su željni lake zarade. Par godina kasnije došlo je do hiperprodukcije a cijena nije bila ni blizu onoj o kojoj se pričalo i sanjalo. Dunumi su bili zasađeni pored mog imanja a sljedeće godine sve se sasušilo jer je cijena bila tako niska da se nije isplatilo ni da se pobere ono što već ima.
Ovo sa solarima, po meni ista meta isto odstojanje, tulipmania 2.0. Neko je nekom rekao "imaju ti neki solari sunce sija a ti samo bereš pare". Plus su neki tajkuni koji nisu imali bolji način da operu pare izgleda imali dogovor sa političarma da im se ne plaća po tržišnoj cijeni nego da će biti subvencija i da će musti državu. Međutim u međuvremenu cijena na berzi je pala prektično na nulu upravo u satima kad solari proizvode (i to baš zbog njih). Ne znam kome bi trebali solari sad kad možeš kupiti struju u podne praktično džaba. Nisam pratio ovo neko vrijeme ali rekao bih da se ova priča već raspada pogotvo na Zapadu a mi uvijek malo kasnimo. Po meni ovi koji sad ulaze u to rade to po čistoj inerciji, kao oni koji kupuju dionice po trostruko višoj cijeni, u sred balona. Da li iko ovdje zna nekoga ko je investirao u solare kome se to isplati i koji je, ili će biti, profitabilan? Ja ne znam nikoga takvog ali znam par koji kose čupaju što su uopšte ušli u to, koji su izorali brda, zadužili se da kupe panele i sve ostalo, par godina nakon toga nemaju nikakv povrat a plaćaju džinovske rate kredita. Zašto još neko ulazi u tu priču ostaje mi misterija.
Post Reply