Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Čisto sumnjam. Što je bilo po 8 , bilo je..
Sabur2

Post by Sabur2 »

Rijetki su očajnici.
Izginulo je to davno.

A što se tiče EP, ja bih sad kupovao i vjerovatno hoću. Dolazi vrijema raspleta. A biće malo kasno za kupnju kad to počne.
panzer

Post by panzer »

Nigdje to neće pobjeći čak i da krene rasti.
Sa ovakvim višegodišnjim sentimentom uvijek će se moći kupiti za bagatelu makar firma sutra napravila 200 miliona KM dobiti.

Ja sa većim iznosim ću čekati između 6 i 7 KM.
brzi

Post by brzi »

Kakva je razlika između Energoinvesta i Elektroprivrede pa da jedni mogu prodavati ispod nabavne cijene a drugi ne.
lopta

Post by lopta »

Sitna buranija wrote: 21 Jul 2026, 18:59 Kaže mi drug, došao mu opet račun za struju iako ga je platio prije 10-15 dana i pogleda, kad ono obrač̣un za period 26.6.-16.7. Valjda fali para pa da malo ubrzaju naplatu. Ali kontam, tako mogu mjesec-dva se varakati i to je to... Do čega su doveli firmu. Strašno...
ne bih rekao da je to razlog, meni evo 40 dana nije racun dosao :mrgreen:
panzer

Post by panzer »

Znači privatnici naprijed,država stoj.
Evropska komisija prihvatila je ključne prijedloge iz Bosne i Hercegovine za izmjene Mehanizma za prilagođavanje emisije ugljenika na granicama (CBAM), čime je otvoren put ka znatno povoljnijim uslovima za izvoz električne energije iz naše zemlje na tržište Evropske unije.
Generalni direktorat Evropske komisije za oporezivanje i carinsku uniju zvanično je potvrdio da su prijedlozi iz BiH uvršteni u prijedlog izmjena CBAM regulative, koji je sada upućen u zakonodavnu proceduru Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije.

Predloženim izmjenama omogućeno je da se pri obračunu emisija električne energije uzima u obzir stvarni elektroenergetski miks zemlje izvoznice, uključujući proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, uz istovremeno pojednostavljenje samog postupka dokazivanja stvarnih emisija.

Također je omogućeno priznavanje električne energije isporučene putem ugovora o kupovini struje, uključujući i ugovore zaključene preko posrednika, radi preciznog utvrđivanja stvarnih emisija.

Ono što je posebno značajno za bh. izvoznike jeste da je predložena retroaktivna primjena ovih izmjena od 1. januara 2026. godine, čime se otklanjaju poteškoće s kojima su se suočavali izvoznici električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine.
Post Reply