Iskreno, i ja sam na fonu pozitivnog pogleda na projekat Content laba.
Ne živimo mi u diznilendu niti smo kad živjeli. Državotvornost je obaveza u svakom segmentu života i onaj ko ima mogućnost mora davati doprinos. Ako ćemo mak na konac, svi ovi što su postavljeni na pozicije prije četiri godine rade sve protiv državotvornosti. Da ne kažem da bi morali biti osuđeni za veleizdaju u energetskom sektoru.
Ali isto tako kako nije trebalo gledati cifru kod Content Laba tako nije trebalo gledati kod ulaska na CG tržište preko telemach infrastrukture. Koliko god da i jedno i drugo izgleda bacanje para ipak ima neku drugu dimenziju.
Sviđa mi se slogan BH radio i televizije. "Nemoj da drugi pričaju naše priče".
BH Telecom
Re: BH Telecom
Svaka marka bačena na sponzorstva i krpljenje budžetskih rupa kroz neprofitabilne akvizicije je novac koji je ukraden iz kapitalnih investicija. Zato danas BH Telecom gubi korisnike u fiksnom internetu – jer su se bavili Diznilendom umjesto polaganjem optike. Telemach kao kompanija je nastala zahvaljujuci tome. Državotvornost finansira država kroz državne obveznice i plaćaju ih svi građani kroz poreze, a ne dioničko društvo kroz svoju dobit.panzer wrote: ↑23 Jun 2026, 08:25 Iskreno, i ja sam na fonu pozitivnog pogleda na projekat Content laba.
Ne živimo mi u diznilendu niti smo kad živjeli. Državotvornost je obaveza u svakom segmentu života i onaj ko ima mogućnost mora davati doprinos. Ako ćemo mak na konac, svi ovi što su postavljeni na pozicije prije četiri godine rade sve protiv državotvornosti. Da ne kažem da bi morali biti osuđeni za veleizdaju u energetskom sektoru.
Ali isto tako kako nije trebalo gledati cifru kod Content Laba tako nije trebalo gledati kod ulaska na CG tržište preko telemach infrastrukture. Koliko god da i jedno i drugo izgleda bacanje para ipak ima neku drugu dimenziju.
Sviđa mi se slogan BH radio i televizije. "Nemoj da drugi pričaju naše priče".
Jaka ekonomija i likvidan bilans stanja su jedini garant suvereniteta. Firma koja ne gleda cifre prestaje biti strateški gigant i postaje socijalna ustanova.
Onda bi značilo da ako kupiš telemach preuzimaš te korisnike fiksnog interneta i tu optiku?
Sad tu oko cijene akvizicije bi ipak trebala jača kalkulacija a ne ona koju prostire nekakava opskurna štampa sa sumnjivim ciljevima.
Kad god, ni od jednog ni od drugog nema svakako ništa pa telekom ostaje na onom nivou iz 2019.
Sad tu oko cijene akvizicije bi ipak trebala jača kalkulacija a ne ona koju prostire nekakava opskurna štampa sa sumnjivim ciljevima.
Kad god, ni od jednog ni od drugog nema svakako ništa pa telekom ostaje na onom nivou iz 2019.
-
Sitna buranija
Oprostite gospodine Kovačeviću, nisam vas prepoznao. Prvi post koji si ikad ostavio i baš našao ovom forumaša da ukazuješ na zamke u koje je upao i pogrešno rezonovanje stvari.fnatic wrote: ↑23 Jun 2026, 08:18Mi moramo razumjeti jednu osnovnu stvar: telekomunikaciona kompanija nije Ministarstvo kulture, nije nevladina organizacija i nije fondacija za razvoj kinematografije. To je javno dioničko društvo.Sitna buranija wrote: ↑22 Jun 2026, 16:13 https://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-tele ... /260622140
Ukinuo je krmak finansiranje dobrog projekta kojim se u regiji promovisala bh kinematografija i kultura, kojim se poticao razvoj nečega u čemu smo dobri i za šta se od početka znalo da neće finansijski biti u potpunosti isplativo i da će se uloženi novac vraćati u malo dužem roku, a onda obustavio sve aktivnosti na tom planu i sada podvaljuje priču o ogromnim gubicima. Ovo isto kao kada je Amar Osim bio u prvom mandatu u Želji, davao igračima odlične plate jer je imao dobre sponzore, a onda ga potjeraše nesposobnjakovići, izgubiše sponzore a obaveze ostadoše i onda spinuju Osim im ostavio dugove.
Kada sam na ovom forumu, tada kao dioničar, branio ovaj projekat neki su me napadali i rekli da (parafraziram) treba samo čisto kapitalistički se ponašati i da te pare treba sa filmova preusmjeriti dioničarima u džepove. Pare su njima, kinematografiji i kulturi ukinute, ali ne da bi se preusmjerile dioničarima nego da bi se usmjerile u pljačku kroz akviziciju Telemacha.
Nekako su možda filmadžije to i zaslužile (i ostali kulturno-umjetnički svijet), jer dok su dobijali pare svejedno su napadali one koji su im davali i govorili kako je to malo i kako treba više, a sada im ovi koje su oni sami promovisali ukinuše sve. A i dioničari su možda zaslužili da se te pare pravedno preraspodijele u tuđe džepove...
1. Zabluda o "dobrim, a neisplativim projektima"
U makroekonomskom okruženju gdje imamo strukturnu inflaciju, visoke kamatne stope i brutalnu borbu za svakog korisnika u telekomunikacionom sektoru, kapital je skup.
Svaka marka koja uđe u BH Telecom ima svoj trošak.
Kada uprava uzme novac koji pripada vlasnicima (državi malim dioničarima) i preusmjeri ga u snimanje filmova koji "neće finansijski biti isplativi", ona vrši direktnu destrukciju kapitala. To se u korporativnom svijetu zove zloupotreba Free Cash Flow-a.
Zadaća menadžmenta Telecoma je da taj novac investira u optiku, 5G infrastrukturu ili data centre koji će donijeti prinos od 15%, ili da ga isplati dioničarima kao dividendu. Igranje tuđim novcem pod krinkom "društvene odgovornosti" je samo paravan za bježanje od osnovnog posla.
2. Sindrom fudbalskog kluba
Autor posta spominje Amara Osima, Želju i "dobre sponzore". Gledajte, upoređivati telekomunikacionog giganta od kojeg zavisi digitalni suverenitet države sa načinom funkcionisanja balkanskih fudbalskih klubova je tragično.
Balkanski fudbalski klubovi su finansijske crne rupe koje žive od prosjačenja kod javnih preduzeća.
Kada javno preduzeće izigrava "dobrog sponzora", ono zapravo isisava likvidnost iz vlastitog bilansa da bi kupovalo socijalni mir i popularnost upravi.
3. Lažna dilema: Filmovi vs. Telemach
Ovdje dolazimo do najveće intelektualne zamke u koju je forumaš upao. On kaže: "Ukinuli su pare filmadžijama da bi ih usmjerili u pljačku kroz akviziciju Telemacha."
Njegova logika implicira da, pošto je akvizicija Telemacha pod ovim uslovima finansijski katastrofalna, onda je finansiranje neisplativih filmova valjda bilo "dobro"!
To je lažna dilema. I jedno i drugo je katastrofalna alokacija kapitala!
Dati stotine miliona preplaćenom kablovskom operateru koji ne može pokriti vlastiti kredit je uništavanje firme. Dati milione za neisplative serije i filmove je također uništavanje firme, samo u manjem obimu. Nema "manjeg zla" u korporativnim finansijama; svako spaljivanje keša je direktan napad na knjigovodstvenu vrijednost dionice.
4. Geopolitička i tržišna realnost
Svijet se trenutno lomi oko kontrole podataka, lanca snabdijevanja čipovima i umjetne inteligencije. Telekomi širom Evrope se agresivno restrukturiraju kako bi preživjeli nadolazeći udar globalnih tech giganata.
U takvom surovom geopolitičkom okruženju, zahtijevati da telekom operater glumi holivudskog producenta je diletantizam.
Bojim se da nisi shvatio poređenje sa situacijom u Želji i njihovim okrivljivanjem Osima za stvari koje nisu bili sami u stanju ispratiti. Poenta je da Kovačević pravda odluku o obustavi Content Laba pričom o samo 4 miliona prihoda. Znači, frajer svjesno laže i dezavuiše javnost. Lično sam išao gledati plan poslovanja prve godine kada je on postao direktor u kojem je jasno bilo naznačeno da je u okviru ovog projekta od planiranih 20 miliona biilo potrošeno oko 70% para, a da se prihodi od istog očekuju kroz narednih 8 godina, s tim da se većina para očekuje kroz prve 3 godine. Dakle, on okrivljuje druge (kao ovi u Želji Amara) za stvari koje je sam usrao (svjesno) jer nije ništa nastavio raditi na komercijalizaciji materijala iz projekta. A cifre o kojima govori možda uključuju i pare koje je sam bacio na produkciju "svojih" materijala.
Drugo, moja logika je i tada (kada sam bio dioničar) i sada (kada nisam dioničar) bila da BH Telekom kao državna, društveno odgovorna kompanija treba podržati projekte od značaja za državu, društvo, kulturu iz dijela prihoda i dobiti koje ovdje ostvaruje. Idealno bi bilo da se sve pare iz dobiti podijele dioničarima, pa da država iz svoje dobiti sve to radi, ali jasno je da HDZ-ovka Sanja Vlaisavljević to sigurno neće raditi, pa je jedina opcija da to država radi kroz Telekom u čemu smo manjim dijelom učestvovali i mi mali dioničari. Jer, nije BH Telekom čisto kapitalističko ulaganje koje samo o profitu treba misliti. I treba naglasiti da je telekom samo manji dio dobiti davao za ovaj projekat.
A telekom svakako treba ulagati kao što kažeš u 5G mrežu, optiku, cloud usluge i druge savremene tehnologije, i za to ima sasvim dovoljno sredstava na osnovu amortizacije koju obračuna svake godine. Ali Kovačeviĉ umjesto u te stvari, želi uložiti 700 miliona KM u propali Telemach koji mu od tehnologije prodaje koaksijalne kablove povješane na bandere JP EPBiH. Poistovjećivati izvlačenje 700 miliona KM kroz kupovinu propale firmw sa ulaganjem od cca 20-tak miliona u filmove čime se podržava domaća filmska produkcija je krajnje bezobrazno.
Na kraju krajeva, korist od ukidanja finansiranja Content Laba neće vidjeti dioničari kroz veću dividendu nego Kovačević i njegova NiP-adija kroz izvučeni keš koji će završiti na njihovim računima otvorenim po offshore destinacijama...
Slažem se da kulturu i aktivnosti od društvenog značaja treba finansirati, ali vi fundamentalno miješate funkciju državnog budžeta i javnog dioničkog društva. Kada ministri ne rade svoj posao (kako i sami priznajete), a vi tu političku blokadu rješavate isisavanjem novca iz BH Telecoma, vi zapravo nagrađujete ministre koji taj novac i blokiraju. Jer što bi onda i planirao sredstva za te namjene u budžetu ko će državna kompanija to sve platiti?
U makroekonomiji se zna red: država svoje obaveze, pa tako i kulturu, finansira iz prikupljenih poreza i izdavanja državnih obveznica, a ne iz slobodnog novčanog toka komercijalnih kompanija.
BH Telecom je javno dioničko društvo izlistano na Sarajevskoj berzi. Njegov jedini zakonski mandat je maksimizacija profita i zaštita kapitala svojih dioničara.
Postoji ogromna finansijska razlika između sponzorstva i finansiranja:
Sponzorstvo je marketinški trošak (OPEX) koji se radi radi vidljivosti brenda i ima izračunljiv povrat (ROI). To je u redu.
Biti glavni finansijer filmske industrije znači preuzeti ulogu države s novcem dioničara. To je direktna destrukcija vrijednosti.
Tržište nema emocije. Svaka marka bačena na projekte s negativnom Neto sadašnjom vrijednošću direktno obara P/E ratio (Price-to-Earnings) i ruši cijenu dionice. Ako neki dioničari imaju 'emotivnu želju' da finansiraju filmove, rješenje je jednostavno: uprava treba isplatiti dividendu, pa neka dioničari od svog privatnog novca doniraju kome god žele. Ali koristiti bilans stanja telekomunikacionog giganta kao zamjenski budžet za kulturu je put u propast. To je naprosto tako.
U makroekonomiji se zna red: država svoje obaveze, pa tako i kulturu, finansira iz prikupljenih poreza i izdavanja državnih obveznica, a ne iz slobodnog novčanog toka komercijalnih kompanija.
BH Telecom je javno dioničko društvo izlistano na Sarajevskoj berzi. Njegov jedini zakonski mandat je maksimizacija profita i zaštita kapitala svojih dioničara.
Sponzorstvo je marketinški trošak (OPEX) koji se radi radi vidljivosti brenda i ima izračunljiv povrat (ROI). To je u redu.
Biti glavni finansijer filmske industrije znači preuzeti ulogu države s novcem dioničara. To je direktna destrukcija vrijednosti.
Tržište nema emocije. Svaka marka bačena na projekte s negativnom Neto sadašnjom vrijednošću direktno obara P/E ratio (Price-to-Earnings) i ruši cijenu dionice. Ako neki dioničari imaju 'emotivnu želju' da finansiraju filmove, rješenje je jednostavno: uprava treba isplatiti dividendu, pa neka dioničari od svog privatnog novca doniraju kome god žele. Ali koristiti bilans stanja telekomunikacionog giganta kao zamjenski budžet za kulturu je put u propast. To je naprosto tako.
Već je rečeno. Ako se dividenda isplati u budžet onda ta sredstva neće otići u razvoj filma i serija. A i ako ode, onda bi BH telecom otkupljivao prava emitovanja na svojim platformama tako da bi tek onda bio trošak.
Nešto razmišljam da ovo idući utorak neko kaže na skupštini elektroprivrede, i umjesto bh telekom kaže EPBIH.
Oni direktori bi pocrkali od smijeha.
-
Sitna buranija
Već ti je panzer odgovorio da bi oni te sadržaje svakako morali platiti i imali bi svakako određeni trošak. Ali ovako kao društveno odgovorna kompanija, vrate dio (mali dio) profita zajednici i to nije bacanje para kako ti predstavljaš nego izgradnja odnosa sa zajednicom kroz ulaganje u kulturu, stvarajući osjećaj povezanosti, zajedništva. Zbog tih para datih kinematografiji, Želji, Sarajevu, Bosni... mnogo ljudi smatra BH Telekom svojim iako nema nijednu dionicu u njemu i zato i jesu vjerni korisnici njegovih usluga. Bez toga, dio njih bi izgubio taj osjećaj i lojalnost. Ja lično sam ga dijelom i zbog ovih stvari prodao, a kupio Mtel i nekako sam se lijepo osjećao kada sam čuo da je Mtel odlučio pokloniti građanima BiH besplatan signal za utakmice reprezentacije. Ne mora se zaraditi na svemu, treba nešto i zajednici vratiti. U konačnici, sve se to opet vrati firmi na druge načine. A prodao sam ga većim dijelom zbog planirane pljačke preko akvizicije.fnatic wrote: ↑23 Jun 2026, 12:55 Slažem se da kulturu i aktivnosti od društvenog značaja treba finansirati, ali vi fundamentalno miješate funkciju državnog budžeta i javnog dioničkog društva. Kada ministri ne rade svoj posao (kako i sami priznajete), a vi tu političku blokadu rješavate isisavanjem novca iz BH Telecoma, vi zapravo nagrađujete ministre koji taj novac i blokiraju. Jer što bi onda i planirao sredstva za te namjene u budžetu ko će državna kompanija to sve platiti?
Inače, stalno potenciraš maksimizaciju profita i ogromno dijeljenje para filmadžijama iz dobiti, obavezu države (HDZ-ove Sanje Vlaisavljević) da podržava kulturu i sl.. Ti kao da živiš u laboratoriji, a ne u realnom životu u Bosni. Pa ta Sanja je i dobila zadatak da sjebe kulturu kod nas i nećeš ti nju kazniti tako što ćeš i ti obustaviti ono malo fina siranja za kulturu, nego ćeš postati njen saučesnik u zlodjelu. Ponovo naglašavam, te pare filmadžijama su bile samo mali dio dobiti a ne sva dobit, a drugo te pare koje su njima obustavili nisu dobili dioničari nego je cilj bio, a i sada je, da ih ovi lopovi izvuku kroz sulude akvizicije...
A od mene ti je halal moj udio u besplatnom signalu koji je Mtel ustupio FTV-u za utakmice repke. Ako neće BH Telekom vratiti Bošnjama dio onog što su na njima zaradili, hoće Srbija. Naravno, ovo ti je halal od mene ako navijaš za Bosnu...
Ako iko vraća društvu, vraća BH telecom.
100% podržavam odluku da se stane u kraj rasipanju mojih para kao dioničara ovim lešinarima.
100% podržavam odluku da se stane u kraj rasipanju mojih para kao dioničara ovim lešinarima.
Ovo pitanje je slično onom, plaćati tv pretplatu ili ne.
Ja je plaćam jer kakve god da su FTV i BHT, bez njih bi mi televizija bila drugacija.
Pomalo je smijesna priča o maksimiziranju ptofita u jednom javnom preduzeću i istovremeno maksimiziranje gubitka u drugom javnom preduzeću.
U BH Telekomu je zaustsvljen pad dobiti i to je bilo najvaznije.
Nije zaustavljen zbog tih par miliona godisnje za kinematografiju nego onim cistim prihodom od ultra paketa.
Ja je plaćam jer kakve god da su FTV i BHT, bez njih bi mi televizija bila drugacija.
Pomalo je smijesna priča o maksimiziranju ptofita u jednom javnom preduzeću i istovremeno maksimiziranje gubitka u drugom javnom preduzeću.
U BH Telekomu je zaustsvljen pad dobiti i to je bilo najvaznije.
Nije zaustavljen zbog tih par miliona godisnje za kinematografiju nego onim cistim prihodom od ultra paketa.