Telekom RS

Sitna buranija

Re: Telekom RS

Post by Sitna buranija »

Richie Rich wrote: 02 Jun 2026, 20:08
igipop wrote: 02 Jun 2026, 08:48 Pozdrav,

Planiram ići na skupštinu, to je moje pravo kao akcionara. Isto tako bi zamolio kolege sa foruma da spremimo pitanja i meni nije problem postaviti.

Ono što je meni cilj je da se natjeraju ponovo na politiku ponude, sve poslove i nabave se rade preko firmi iz Srbije. Dakle bez obzira na vlasničku strukturu, mora postojati tender za nabavku opreme, za usluge itd.

Dakle, ko god je zainteresovan neka da svoj komentar i ja ću iskoristiti da se postavi pitanje. to bi trebalo biti desetak pitanja od politike dividende, nabavke, usluge
Igi hvala na inicijativi - sam bi ti se pridruzio ali sam van RS neko vreme.

Mene zanima sta planiraju da urade sa nerasporedjenom dobiti to jeste zasto se 65% prihoda ostavlja u rezervama kada iste bez pametnijeg plana (A nema ga jer su pokupovali sve sto su mogli a trziste RS-a je limitirano jer u RS mtel ima absolutni monopol od +95% udela trzista) ce pojesti inflacija. Da li se rezerve otavljaju kako bi vecinski vlasnik mogao da izvlaci pare kroz projekte ili u slucaju nelikvidnosti u Srbiji uzrokovane teskom korupcijom da izvlaci pare i finansira te rupe? Da li planiraju da objelodane reviziju nabavki i iskoristiviost istih usled misljenja malih akcionara da su isti fingirani?

Da nas ne zanima sto su BH Telekom i Eronet mozda jos gori u korupciji i kradji jer mi nismo akcioniari istih te nas njihova jos losija profitabilnost ne interesuje vec da nas interesuje sto je optimizacija kapitala u Mtel-u 50% gora nego u kompanijama slicnog tipa.

Sto se tice dividendi zasto se ne postuje dividendna politika u visini od 50% drugu godinu za redom? Dividende su sa godisnjih nivoa od 0.12 - 0.15 feninga spale na 0.05 feninga sto je pad od 200-300% - cime pravdaju ovakav potez prema akcionarima i ko je uospte glasao na skupstini za isti?

Evo i malo materijala za skupstinu :D https://www.youtube.com/shorts/HzWG_BPGba8 <<<< Ivan Ninić - Vozač Jelena Trivan koji joj je ukrao 70.000 evra <<< Upitaj mozemo li i mi dobiti po 70.000 EUR?
Druže, nisam ja rekao da je BHT gori u korupciji od Mtela nego da ima lošiju "iskazanu" profitabilnost. Po korupciji od ovih iz Mtela je gori samo Eronet. Što ne znači da nema korupcije i u BHT, ali je to tamo ipak na "domaćinskoj" osnovi. BHT ima na računima 400+ miliona KM, a Mtel nikad nije imao toliko keša, a i sada je na 30-35 miliona. Međutim, ovi se spremaju sada ukrasti iz BHT stotine miliona na isti način na koji su Srbijanci ukrali iz Mtela prije 15-tak godina, kroz preplaćivanje akvizicije konkurencije...

Mene lično, kao dioničara Mtela, interesuje njegova efikasnost, izvedba i pozicija u odnosu na direktnu konkurenciju. A nisam više dioničar BHT upravo zbog ove pljačke u najavi i moguće kupovine Telemacha.

A ujedno, upravo ovo može biti i jedno od pitanja za skupštinu - zašto Mtel ima problema sa likvidnošću i zašto ima samo oko 35 miliona na računima i oročenjima, dok njihov direktni konkurent BHT koji ima slične prihode i lošiji rezultat od Mtela ima na računima i oročenjima preko 400 miliona KM...

P.S. Kod BHT svaka marka zadržane dobiti ima svoju kontra stavku na novčanim sredstvima i depozitima, znači pokrivena je kešom, dok kod Mtela imaš zadržane dobiti desetak puta više nego što ima keša. E to je problem...
Richie Rich

Post by Richie Rich »

Sitna buranija wrote: 02 Jun 2026, 23:29
Richie Rich wrote: 02 Jun 2026, 20:08
igipop wrote: 02 Jun 2026, 08:48 Pozdrav,

Planiram ići na skupštinu, to je moje pravo kao akcionara. Isto tako bi zamolio kolege sa foruma da spremimo pitanja i meni nije problem postaviti.

Ono što je meni cilj je da se natjeraju ponovo na politiku ponude, sve poslove i nabave se rade preko firmi iz Srbije. Dakle bez obzira na vlasničku strukturu, mora postojati tender za nabavku opreme, za usluge itd.

Dakle, ko god je zainteresovan neka da svoj komentar i ja ću iskoristiti da se postavi pitanje. to bi trebalo biti desetak pitanja od politike dividende, nabavke, usluge
Igi hvala na inicijativi - sam bi ti se pridruzio ali sam van RS neko vreme.

Mene zanima sta planiraju da urade sa nerasporedjenom dobiti to jeste zasto se 65% prihoda ostavlja u rezervama kada iste bez pametnijeg plana (A nema ga jer su pokupovali sve sto su mogli a trziste RS-a je limitirano jer u RS mtel ima absolutni monopol od +95% udela trzista) ce pojesti inflacija. Da li se rezerve otavljaju kako bi vecinski vlasnik mogao da izvlaci pare kroz projekte ili u slucaju nelikvidnosti u Srbiji uzrokovane teskom korupcijom da izvlaci pare i finansira te rupe? Da li planiraju da objelodane reviziju nabavki i iskoristiviost istih usled misljenja malih akcionara da su isti fingirani?

Da nas ne zanima sto su BH Telekom i Eronet mozda jos gori u korupciji i kradji jer mi nismo akcioniari istih te nas njihova jos losija profitabilnost ne interesuje vec da nas interesuje sto je optimizacija kapitala u Mtel-u 50% gora nego u kompanijama slicnog tipa.

Sto se tice dividendi zasto se ne postuje dividendna politika u visini od 50% drugu godinu za redom? Dividende su sa godisnjih nivoa od 0.12 - 0.15 feninga spale na 0.05 feninga sto je pad od 200-300% - cime pravdaju ovakav potez prema akcionarima i ko je uospte glasao na skupstini za isti?

Evo i malo materijala za skupstinu :D https://www.youtube.com/shorts/HzWG_BPGba8 <<<< Ivan Ninić - Vozač Jelena Trivan koji joj je ukrao 70.000 evra <<< Upitaj mozemo li i mi dobiti po 70.000 EUR?
Druže, nisam ja rekao da je BHT gori u korupciji od Mtela nego da ima lošiju "iskazanu" profitabilnost. Po korupciji od ovih iz Mtela je gori samo Eronet. Što ne znači da nema korupcije i u BHT, ali je to tamo ipak na "domaćinskoj" osnovi. BHT ima na računima 400+ miliona KM, a Mtel nikad nije imao toliko keša, a i sada je na 30-35 miliona. Međutim, ovi se spremaju sada ukrasti iz BHT stotine miliona na isti način na koji su Srbijanci ukrali iz Mtela prije 15-tak godina, kroz preplaćivanje akvizicije konkurencije...

Mene lično, kao dioničara Mtela, interesuje njegova efikasnost, izvedba i pozicija u odnosu na direktnu konkurenciju. A nisam više dioničar BHT upravo zbog ove pljačke u najavi i moguće kupovine Telemacha.

A ujedno, upravo ovo može biti i jedno od pitanja za skupštinu - zašto Mtel ima problema sa likvidnošću i zašto ima samo oko 35 miliona na računima i oročenjima, dok njihov direktni konkurent BHT koji ima slične prihode i lošiji rezultat od Mtela ima na računima i oročenjima preko 400 miliona KM...

P.S. Kod BHT svaka marka zadržane dobiti ima svoju kontra stavku na novčanim sredstvima i depozitima, znači pokrivena je kešom, dok kod Mtela imaš zadržane dobiti desetak puta više nego što ima keša. E to je problem...
Pozdrav drug,

Nisam se ja obratio tebi vec Igiju sa konstatacijom da ako spomenu da Mtel ima bolju iskazanu profitablinost od kompanija koje si naveo da nas to ne interesuje jer iskazana profitabilnost navedenih moze biti jos vise fingirana od ove u Mtel-u.

>>>>> Da budem jasniji - ne zanima mene sto u Sierra Leone vlada glad, kuga, i civilni rat uzrokovan lokalnim ratnim vodjama koji koriste decu vojnike vec 100 godina i gde ti na ulici ako imas lisicama vezan kofer za svoju ruku ili skupocen sat na ruci ------ u prolazu na skuteru ti macetom odseku ruku (uopste se ne bave klasicnim pljackanjem gde te zaustave i traze od tebe da skines nakit). >>>>>> Mene zanima kada neko iz moje drzave iz vlasti koja mi je na domak ruke i koja utice direktno svojom korupcijom na moj zivot i krade moje pare uplacene putem poreza naprimer na projektu sredjivanja vodovodne cevi koja ako se ne sredi dobro ponovo pukne pa ulaze fekalije u moju pijacu vodu.

Ukratko, mene interesuje moje dvoriste, moje drustvo, moje investicije, tako da kada mi kazu "da ali u Sierra Leone je jos gore" to me ne zanima. Nadam se da sam jasniji.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ma jasno je meni šta si ti rekao, ali je to stajalište potpuno pogrešno. U Bosni imaš tri operatera koja rade, uslovno rečeno, na istom tržištu. I naravno da performanse jednog trebaš upoređivati u odnosu na performanse direktne konkurencije na tom tržištu. Nećeš porediti Mtel sa Dojče telekomom iz Njemačke, nego sa BHT-om u BiH.

I baš zato starleti treba na nos nabiti odnos rezultata, dividende i keša BHT-a u odnosu na Mtelov. Ja da sam u BL svakako bih otišao na skupštinu i sam ove stvari potencirao, ali nisam pa mi nije izvodivo.

By the way, Mtel je uvijek davao skoro duplo veći povrat u odnosu na tržišnu cijenu nego BHT, a to više nije slučaj... E zato je bitno poređenje sa konkurencijom, da znaš gdje si...
Richie Rich

Post by Richie Rich »

Sitna buranija wrote: 03 Jun 2026, 11:18 Ma jasno je meni šta si ti rekao, ali je to stajalište potpuno pogrešno. U Bosni imaš tri operatera koja rade, uslovno rečeno, na istom tržištu. I naravno da performanse jednog trebaš upoređivati u odnosu na performanse direktne konkurencije na tom tržištu. Nećeš porediti Mtel sa Dojče telekomom iz Njemačke, nego sa BHT-om u BiH.

I baš zato starleti treba na nos nabiti odnos rezultata, dividende i keša BHT-a u odnosu na Mtelov. Ja da sam u BL svakako bih otišao na skupštinu i sam ove stvari potencirao, ali nisam pa mi nije izvodivo.

By the way, Mtel je uvijek davao skoro duplo veći povrat u odnosu na tržišnu cijenu nego BHT, a to više nije slučaj... E zato je bitno poređenje sa konkurencijom, da znaš gdje si...
Razumem ja argument poredjenja sa konkurencijom ali ovde to bas i nije slucaj >>> Mtel mahom koristi 95% ljudi u RS a Eronet i BH telekom 95% ljudi u Federaciji >>> dakle to su podeljena trzista sa absolutnim monopolom na teritoriji svog entiteta i nisu direktna konkurencija jedni drugima. Iz tog razloga plus cinjenice da u polupanim tranzicionim ex komunisitickim zemljama sa divljom primenom kapitalizma poredjenje bilo kakvih finansijskih izvestaja absolutno gubi smisao smatram da poredjenje jednih sa drugima je nevazno jer: a) Svako igra svoju igru kada zakoci internet u FBIH 99% niko od 65% stanovnistva tamo nece preci na Mtel; b) poredjenje finansijskih izvestaja nema smisla ako isti nisu validirani i ne prikazuju stvarno stanje - a ne prikazuju. Radio sam na 100 takvih projekata i ne bi verovao (a mozda ako se bavis slicnim poslovima znas i sam pa verujes) sta se sve radi sa knjigama na ovim terenima. Politika poslovanja revizorskih kuca je doslovno -> klijent kaze sta treba mi sredimo knjige da to tako bude. Cak i na nivou velike 4-oke.

Ali moram da priznam da ne znam vrednost igranja na taj ugao ega koji spominjes ali da jedino sta prolazi danas je igra na tu sujetu (pravne instutcije i kanali ne postoje). Tako da ok mozda treba iznositi situaciju BHTelekoma i Eroneta.
Post Reply