Namjenska industrija

panzer

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Prema najnovijim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), izvoz naoružanja, municije i vojne opreme u prvom kvartalu 2026. godine iznosio je 87 miliona KM, što predstavlja drastičan pad u odnosu na isti period prošle godine kada je izvoz premašio 170 miliona KM.
Iako pad od 49,4 posto djeluje alarmantno, sagovornici Oslobodjenja.ba iz VTK BiH ističu da fabrike i dalje rade punim kapacitetom.

- Radi se o specifičnim, često dugoročnim ugovorima. Proizvodni ciklusi su dugi, a naplata se ne podudara uvijek s kvartalnim izvještajima. Fabrike sve rade redovno i niko ne otpušta radnike. Čak naprotiv, navode iz Komore.

Sličnog je mišljenja i Berko Zečević, profesor na Mašinskom faluktetu u Sarajevu i stručnjak za namjensku industriju. On naglašava da trenutni podaci nisu realan pokazatelj snage bh. firmi.

On tvrdi da su firme poput Binasa, Igmana, BNT-a (Bratstvo Travnik) i Pretisa izuzetno zdrave.

- Ove firme posluju, imaju tržište, zapošljavaju radnike. Ove firme neće nikad propasti, kako se to ponekad želi predstaviti u javnosti. Namjenska industrija BiH i dalje posjeduje ono najvrijednije: brend i decenijsko iskustvo. Od svih fabrika namjenske industrije jedino je Remontni zavod u Hadžićima u problemima, a to je jer nema sopstvenu proizvodnu liniju, kaže Zečević.

Isporuka municije i proizvoda odvija se u fazama, od ugovaranja i pripreme, preko proizvodnje, do isporuke i konačne naplate. Možete proizvoditi pet ili šest mjeseci, a da se naplata vidi tek u drugom dijelu godine. To je, vjerovatno, slučaj i sada, objašnjava Zečević.

Međutim, profesor upozorava na opasne pozadinske procese. Smatra da se vrši politički, ekonomski i medijski pritisak da se sruši vrijednost dionica namjenske industrije.
Cilj je da se državni udio u ovim firmama obezvrijedi kako bi privatni kapital mogao kupiti strateške kompanije po bagatelnim cijenama, kaže Zečević.
Ne znam da neko ruši cijene dionica.

A ja prošle sedmice napravih cirkus. Umjesto 1021 KM unio nalog na 1121 KM na Ginexu. I dok se nije realizovao kupovni nalog nisam ni shvatio da sam stavio tu cijenu. A ni brokeri se nisu bunili što je rast od 10%. Negdje se bune ako je više od 3%
panzer

Post by panzer »

Nadzorni odbor emitenta UNIS "Ginex" d.d. Goražde obavještava o sazivanju 30. redovne skupštine dioničara za 29.06.2026. godine sa početkom u 14:00 sati, u prostorijama društva u Goraždu, Višegradska bb.

Predloženi dnevni red uključuje slijedeće tačke:

- Izbor radnih tijela skupštine
- Donošenje odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju za 2025. godinu, sa setom izvještaja
- Donošenje odluke o raspodjeli dobiti za 2025. godinu.
- Donošenje odluke o izboru vanjskog revizora za 2026. godinu
- Donošenje odluke o korekciji osnovice poreznog bilansa zbog pozajmice povezanim licima
Da vidimo kakvo će im biti prvo polugodište.
panzer

Post by panzer »

Malo sam skoknuo do Goražda da vidim materijale za skupštinu. I isplatilo se skoknuti.

Što se tiče raspodjele dobiti ide na sljedeći način

10,51 milion ide u dividendu i to dođe 63 KM po dionici. Planiraju isplatiti u dvije tranše do kraja godine.

14,3 miliona KM ide u neraspoređenu dobit pa i s tim, u narednom periodu, ostaje prostor za više pravaca.

Na kraju prošle godine sam očekivao da ovo bude ovako pa, ako bi se izglasalo, onda bi ukupna dividenda od decembra bila 133 KM po dionici što daje odličnih 12% u kratkom periodu.
I praksu da se svake godine isplaćuje.
Post Reply