Elektroprivreda BIH

one

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

fondovi mogu skupiti 5 posto a s obzirom na njihovu vlasnicku strukturu dovoljno je samo otvorit tefter i oni ce to prodati po narucenoj cijeni
montypython

Post by montypython »

Pa ne prodaju ni sad svi fondovi. U stvari prodavao je uglavnom Big a on sad ima vrlo malo. Nije to sve isto prepliću se interesi. Većina fondova možda i ne bi prodala nisko a nakon ovih zadnjih presuda i robije pojedincima ne znam imaju li volje preostali da probaju. A i da skupe prodaju 5 % opet ostaje squeeze out preostalih i minimalna knjigovodstvena cijena od 90 ak KM kao što već rekoh. Tako da uzalud vam trud svirači sa spuštanjem cijene.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

@monty
@panzer

Ja bih volio da ste obojica u pravu.
Volio bih da se moje sumnje dokažu pogrešnim.
A to za Vladu, možda bi mogli opet pokrenuti pa neka znaju za ubuduće, bilo ko da bude na vlasti, nama bi to svakako odgovaralo, čak i 81 KM po dionici što je, btw, knjigovodstvena.
panzer

Post by panzer »

Termoelektrana Gacko od danas (30.maja) je van pogona zbog redovnog godišnjeg remonta, izjavio je Srni direktor Maksim Skoko.
Skoko je rekao da je planirano da remont traje 50 dana.
slavuj

Post by slavuj »

Kažu da je neki Škot svake nedjelje u crkvi pred oltarom molio :Bože daj da dobijem na lutriji!
Jednoga dana iza oltara čuje se:Pa dobro čovjeće daj već jednom kupi tu lutriju!

Cijena dionice teško da može rasti ako nema kupovine a nema ni naručite ponude.A o vrijednosti dionice nema smisla ni raspravljati na ovom nivou tržišta!
Ovih dana sam u nekoliko navrata kupovao i to uvijek na način kao da obaram cjenu.
Pojaavi se onaj nalog u hiljadama,ja unesem na kupovinu 1000 nešto niže od njega,on mi to pusti na kraju dana.
Sutra ja unesem naravno nižu kupovnu,kako nema više onaj što očito tudjim gloginje mlati opet pusti po toj cijeni.U petak mu nisam htio ponuditi 9km,pa je on ostao na 9,20.
Vamaa to izgleda kao obaranje cjene,što možda i jeste!A da je više kupaca cijena ne bi padala!Koja pamet!
Elem,treba kupovati!
I treba učiniti sve da se Elektroprivreda vratitržišnom poslovanju.
A to če biti tek onda kad vlada shvati da Elektroprivreda nije Komitet.ili Glavni odbor neke stranke.I da njome ne kogu upravljati ljudi koji kao da su nafatani po hodnicima stranačkih središnjica.A kada smo več kod toga moram primjetiti da recimo Nadzorni odbor ne zadovoljava ni Čovićeve kriterije.Bez obzira čto neki imaju dugogodišnje iskustvo na državnim jaslama!
panzer

Post by panzer »

Oprema EPBIH ne može nestati a ona je vrijedna nekoliko milijardi KM.
Ne 2 milijarde koliko je nominalno.
Vrijedi 5 ili 6 milijardi.

Tržište i 800.00 kupaca ne mogu nestati. Nije to tržište neke druge robe pa da te neko izgura i da nestaneš.
Samo treba to. Da uprava shvati da trebaju poslovati sa dobiti a to se može promijeniti u svaka doba.

Samo taj jedan korak je dovoljan.

I opet, na berzi je i dalje veći problem ponuda nego potražnja. Umjesto da su se povukli do 15 KM oni ili neko forsira prodaju po svaku cijenu. Ja sam krenuo kupovati oko 9,8 i 10 KM ali sam stao kad sam vidio da taj neko navaljuje sa prodajom. Pa ako će nuditi ispod 9 KM sačekaćemo.
brzi

Post by brzi »

Trzišna cijena nije ona koju često spominjemo kao cijenu koja je na berzi.
To je cijena na berzi plus mrezarina plus marža.
Pa bi trzišna u ovom trenutku bila 120 do 130 eura a cijena koju EPBiH naplaćuje domaćinstvima je 50 eura.
Znači 70 eura puta 2.500.000 MWh. Plus cijena niza mrezarina od troskova distribucije, kod nas 6,5 feninga u Hrvatskoj 12 feninga.
Cijena dalekovoda, kabla, trafostanice je potpuno ista.
Dakle Elektroprivreda svake godine ispusta prihod od 500 miliona.
Po tim hrvatskim cijenama od 32 do 34 feninga cak i više.
Post Reply