Ne znam da neko ruši cijene dionica.Prema najnovijim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), izvoz naoružanja, municije i vojne opreme u prvom kvartalu 2026. godine iznosio je 87 miliona KM, što predstavlja drastičan pad u odnosu na isti period prošle godine kada je izvoz premašio 170 miliona KM.
Iako pad od 49,4 posto djeluje alarmantno, sagovornici Oslobodjenja.ba iz VTK BiH ističu da fabrike i dalje rade punim kapacitetom.
- Radi se o specifičnim, često dugoročnim ugovorima. Proizvodni ciklusi su dugi, a naplata se ne podudara uvijek s kvartalnim izvještajima. Fabrike sve rade redovno i niko ne otpušta radnike. Čak naprotiv, navode iz Komore.
Sličnog je mišljenja i Berko Zečević, profesor na Mašinskom faluktetu u Sarajevu i stručnjak za namjensku industriju. On naglašava da trenutni podaci nisu realan pokazatelj snage bh. firmi.
On tvrdi da su firme poput Binasa, Igmana, BNT-a (Bratstvo Travnik) i Pretisa izuzetno zdrave.
- Ove firme posluju, imaju tržište, zapošljavaju radnike. Ove firme neće nikad propasti, kako se to ponekad želi predstaviti u javnosti. Namjenska industrija BiH i dalje posjeduje ono najvrijednije: brend i decenijsko iskustvo. Od svih fabrika namjenske industrije jedino je Remontni zavod u Hadžićima u problemima, a to je jer nema sopstvenu proizvodnu liniju, kaže Zečević.
Isporuka municije i proizvoda odvija se u fazama, od ugovaranja i pripreme, preko proizvodnje, do isporuke i konačne naplate. Možete proizvoditi pet ili šest mjeseci, a da se naplata vidi tek u drugom dijelu godine. To je, vjerovatno, slučaj i sada, objašnjava Zečević.
Međutim, profesor upozorava na opasne pozadinske procese. Smatra da se vrši politički, ekonomski i medijski pritisak da se sruši vrijednost dionica namjenske industrije.
Cilj je da se državni udio u ovim firmama obezvrijedi kako bi privatni kapital mogao kupiti strateške kompanije po bagatelnim cijenama, kaže Zečević.
A ja prošle sedmice napravih cirkus. Umjesto 1021 KM unio nalog na 1121 KM na Ginexu. I dok se nije realizovao kupovni nalog nisam ni shvatio da sam stavio tu cijenu. A ni brokeri se nisu bunili što je rast od 10%. Negdje se bune ako je više od 3%