Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

https://www.youtube.com/watch?v=3jMOQcKw9rc
Samo kao ilustracija razmišljanja naših političara koji su glasali za tzv južnu interkonekciju (od cca 26:30 u videu). Pitao američkog otpravnika poslova hoće li američki gas biti jeftiniji. I ovaj mu rekao da hoće jer pazi sad, manja je udaljenost od Krka do BiH nego iz Rusije.
Genijalno. A kako gas dođe do Krka? Prvo se transportuje kroz SAD do postrojenja za likvifikaciju gdje se složenim i skupim postupkom iz gasnog stanja prebacuje u tečnost na temperaturi od minus 160 stepeni, pa se ukrcava na specijalne brodove koji stalno održavaju tu temperaturu i pritisak i vozi preko Atlantskog okeana putem višestruko dužim nego što je onaj iz Rusije. Pa se onda po dolasku ponovo tehnološkim procesom prebacuje u gasovito stanje. Pa se onda čuva na Krku u rezervoaru što se dodatno plaća. E pa sve ovo nabrojano do Krka mu je otpravnik prešutio g Cvitanović zaboravio pitati. Mislio valjda Ilija da američki gas izvire na Krku. Ne računajući btw ni na to da je sam gas u startu, na bušotini i prije transporta, jeftiniji u Rusiji nego u Americi.
panzer

Post by panzer »

Ne treba u tom projektu tražiti nikakvu zdravu logiku. Kao ni u poslovanju EPBIH.

Ovo se svjesno namjerno radi . Maksimalna degradacija EPBIH i dovođenje energetskog sektora u talačku poziciju a to će nam svima na nos izaći.
Skendi122

Post by Skendi122 »

panzer wrote: 24 Apr 2026, 21:47 Ne treba u tom projektu tražiti nikakvu zdravu logiku. Kao ni u poslovanju EPBIH.

Ovo se svjesno namjerno radi . Maksimalna degradacija EPBIH i dovođenje energetskog sektora u talačku poziciju a to će nam svima na nos izaći.
Ja sam mislio prije dva dana da ce krenuti, jos kad sam vidio naredni prodajni bio 14,99, ali naravno odmah se pojavi neko na 10,00 da proda, standardno.
panzer

Post by panzer »

Trenutno trgovanje dionicama je nevezano za ovo što smo pisali oko LNG projekta.

Vjerovatno skrbnik i dalje prodaje. Bio se povukao pa sam ovih par dana testirao je li aktivan.
A da nije, i to bi bio problem jer da nema njega onda bi bilo teško sabrati 10tak hiljada dionica za kupiti na oko 10 KM.
Dobro je da prodaje.
brzi

Post by brzi »

https://n1info.rs/biznis/negativne-cene ... aca-racun/

Do sad cijena nije mogla u minus, ali odsad će da može.
Post Reply