Elektroprivreda BIH

Miner

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Miner »

Sanel Kajan (DF) traži da se Elektroprivreda BiH i EP Herceg-Bosne spoje u jednu kompaniju

https://www.klix.ba/biznis/privreda/san ... /260423100

Interesantno..
brzi

Post by brzi »

Sa dobrom upravom to bi bila moćna kompanija.
Kupuj kad je jeftino, puni akumulacije, kad zatreba TE i RHE tu da poguraju.
Al nema nista od tog. HDZ ne bi na to pristao nikad.
zrtvasvihrezima

Post by zrtvasvihrezima »

Privatizirat obje pa da sam ostatak života materijalno koliko toliko spokojan.
montypython

Post by montypython »

Miner wrote: 23 Apr 2026, 17:00 Sanel Kajan (DF) traži da se Elektroprivreda BiH i EP Herceg-Bosne spoje u jednu kompaniju

https://www.klix.ba/biznis/privreda/san ... /260423100

Interesantno..
Da je to urađeno još 1995 bio bi dobar potez. Danas pričati o tome je čisti populizam. Takva spajanje ili akvizicije se rade kako bi se u novoj kompaniji smanjio broj zaposlenih pogotovo u neproizvodnim odjelima, u administraciji, upravi, pravnoj službi i sl I ostvarila sinergija. Ovdje je to nemoguće jer je uhljebljeno toliko stranačkih ljudi, supruga nećaka i tetaka da bi izbila revolucija. A ima i "bočnih" zaposlenja, trgovine uticajima tipa ja ću tvoju ženu u EP a ti moju u agenciju (ministarstvo) za ovo i ono. I na kraju svi glasaju za onog koji ih je uhljebio a to su uvijek oni koji odlučuju o takvim "spajanjima". Zna to Sanel dobro ali nije zgoreg pokupiti zrelo voće s poda kad ništa ne košta. Inače koliko nema pojma o temi pokazuje i ona rečenica "Istakao je to posebno u kontekstu čestih parcijalnih poskupljenja električne energije na teritoriji FBiH, energetske tranzicije, evropskih integracija,." "Česta poskupljenja" nakon što 9 godina cijena struje nije dignuta i sad je niža od proizvodne a sve drugo poraslo 70% u međuvremenu. Mnogo je bolji bio spiker na radiju nego što je političar. U zadnje vrijeme lansira populističke inicicijative koje medijski dobro zvuče ali imaju katastrofalne praktične efekte. Npr imao je inicijativu da se prefarbaju murali sa likom Praljka po Mostaru. Rezultat-u gradu gdje su poslijeratne napetosti zadnjih godina realno popustile a pomenuti murali izblijedili i niko ih više nije ni primjećivao, najednom je ponovo proključalo. Na uklanjanju jednog murala (koje nije uspjelo) događanje naroda a nikla su i dva nova nakon dugo godina. Masovno se broje krvna zrnca, traži rušenje spomenika, "druge strane", kao i džamija i crkava, ispituje ko je na čijoj zemlji (uključivo kako vidimo i HE Mostar) i sl. I dok Sanel iz bezbjednosti parlamentarnih klupa u Sa proglašava "medijske pobjede" nakon svojih inicijativa, na terenu u Mostaru, međunacionalni odnosi su resetovani na nivo '93 ili '95 za svega par mjeseci i samo još fali mrtva glava a gradsko vijeće je potpuno nacionalno podjeljeno. Ne kaže se džaba da je put do pakla popločan dobrim namjerama a nisam siguran ni da su namjere dobre. Izvinjavam se ako sam malo off topic ali čisto zbog kompletnosti informacije jer kontekst nije nevažan.
montypython

Post by montypython »

zrtvasvihrezima wrote: 23 Apr 2026, 19:30 Privatizirat obje pa da sam ostatak života materijalno koliko toliko spokojan.
Složio bih se, to je i jedini način da se to spoji. Koliko loše ovi sad vode firmu, gore ustvari ne može. A možda je to i cilj odnosno razlog što se ovo sad tako loše vodi. Da ideja privatizacije nakon njih postane u javnosti manje odbojna.
montypython

Post by montypython »

Makro pogled na temu energetike. Po Sjekloći, u toku je dugo najavljivani Veliki Udar. Kome sad nije jasno teško da će ikad biti dok ne bude prekasno. Sve što se dešavalo zadnjih godina a nekom se činilo čudnim (tzv Kovid, tzv klimatske promjene, tzv "pravedna tranzicija", "fosilni otisak", Venecuela, Grenland, iranski "nuklearni program" i sličan BS) moglo bi se staviti u jednu riječ Energetika. U toku je borba velikih za preostale izvore energije. Pošto neće biti dovoljno za sve, ide razdvajanje po regijama, svako će trošiti svoje ako ima, ako nema niko mu više neće dodavati. Blokada Hormuza je samo početak i dio mnogo šireg plana. Suprotno vjerovanju, energenata je sve manje, veliki izvori tzv shale oil u SAD su pri kraju, preostalo je bukvalno cijeđenje iz kamena još koju godinu a onda adio. Kanada slično. Nije bolje ni sa gasom. Što govori o realnosti planova naših vođa za snabdjevanje BiH preko tzv južne interkonekcije. Nema Zapad ni za sebe a kamoli za nas. "Vampiri" su u Sjekloćinoj terminologiji zemlje koje troše više energije nego što je imaju tj oni koji su se razvili na tuđoj jeftinoj energiji a svoje nemaju. Evropa je klasičan primjer (pogotovo Zapadna i ona je osuđena na deindustrijalizaciju i golemi pad standarda populacije koji je u stvari već počeo ako ne i na nešto gore). Jedini koji po njemu imaju neku šansu u Evropi su oni koji imaju nešto energije pominje se Poljska i Balkan naravno zbog uglja, ja bih tu dodao i Norvešku zbog nafte i gasa. Prevedeno u praksu i na BiH, imamo šansu da budemo među rijetkima u Evropi koji će iz ove krize koja slijedi isplivati jači ali jedino ako ne nam ne poklope ugalj i energetiku tj ako ne progutamo udicu "zelene trenzicije" i "evropskog puta" koji je direktni put u pakao. Tj ako bude i traga suverenosti (kojeg na žalost ne vidim sudeći po skoro jednoglasnom usvajanju zakona o tzv južnoj inerkonekciji). Za EU, stojim kod svoje prognoze da će se raspasti za max 5 godina.
https://www.youtube.com/watch?v=Qr_mFdLmVtE
novi

Post by novi »

Kada decko koji vrijednost EPSarajevo mjeri po protoku ispod mosta prica o vrijednosti iste firme smijesno je ne reagovati. Licno misljenje. gadite mi se sa laznim procjenama i odvlacenjam paznje
beka26

Post by beka26 »

Vampiri su obrali bostan. Glogov kolac je spreman.
Hegseth je rekao da su Europa i Azija "desetljećima profitirale od naše zaštite, no vrijeme besplatnog prijevoza je završilo". "Amerika i slobodni svijet zaslužuju sposobne i odane saveznike, koji razumiju da savezništvo nije jednosmjerna, već dvosmjerna ulica", kazao je.

"Ne računamo na Europu, no Hormuški tjesnac potrebniji je njima nego nama. Možda bi trebali manje pričati i održavati manje otmjenih konferencija po Europi te se primiti posla. Ovo je puno više njihova borba nego naša."
one

Post by one »

montypython

Post by montypython »

novi wrote: 24 Apr 2026, 17:15 Kada decko koji vrijednost EPSarajevo mjeri po protoku ispod mosta prica o vrijednosti iste firme smijesno je ne reagovati. Licno misljenje. gadite mi se sa laznim procjenama i odvlacenjam paznje
Rekao bih da ti se nešto prespojilo u glavi. Ili jednostavno u nedostatku argumenata da oboriš protivnikovu tezu obaraš onu koju si sam izmislio. Lakše je. Mislim na to vezivanje protoka pod mostom sa vrijednošću firme. Nekontrolisana fuzija više postova o raznim temama u jedan izmaštani zaključak koji nema veze ni sa čim. Ja shvatam da je ovo prekompleksno za tebe i da je ljepše vjerovati u Diznilend i Europske vrijednosti nego se suočiti sa realnosti koju možeš provjeriti sa dva klika. Npr je li stvarno jeftiniji gas preko okeana kako tvrde tvoji ili onaj prirodni sa istoka. Drži se ti Lakića i Ursule, čipsa, solara I elektro auta a ja ću uglja i čelika pa ćemo uporediti koliko šta vrijedi za par godina. I kako se živi u npr Njemačkoj, V Britaniji i Holandiji, u odnosu na prije, mada to već sad vidi i ovca ležeći.
Post Reply