Elektroprivreda BIH

Ricky7

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Ricky7 »

brzi wrote: 30 Mar 2026, 14:19
Ricky7 wrote: 30 Mar 2026, 13:25
Elkombar wrote: 29 Mar 2026, 09:24 Finansijski udar na rudnike i termoelektrane u FBiH i RS: Moraju vratiti državnu pomoć?!
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/finans ... Art7iw7bKA

Nije tacno nego drzava mora vratiti pare od akciza.
Termoelektrane i EP ce dobiti povrat akciza.
Ugljevik i Gacko nekih 50 tak miliona plus EPBIH
To je preko 100 miliona .
Tako je to kad novinar piše s brda, s dola i na kraju presudu pogesno predstavi. Da je malo zaguglao bilo bi mu jasnije.
https://www.paragraf.ba/dnevne-vijesti/ ... jest4.html

Procijenjujem da je ovo vise od 50 miliona za EPBiH prihoda cistog. To bi yrebalo da bude cista dobit zar ne ?
Plus jos redovna dobit ako je prikazu ?
brzi

Post by brzi »

Ne ide ta lova Elektroprivredi, nego rudnicima.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Prije četiri godine, iz Elektroprivrede su željeli da zatvore podzemnu eksploataciju Jame Begići-Bištrani. Trenutno smo prebacili plan za mjesec mart. Proizvodnju smo dali 110 posto. To je veliki iskorak u podzemnoj eksploataciji, u kompletnoj državi BiH.
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ned ... /260331067

EU je energetski ubjedljivo najovisnija u Svijetu. Uvozi oko 60% energije. Glupost je bila odricati se uglja i nuklearne energije.
montypython

Post by montypython »

Skendi122 wrote: 31 Mar 2026, 11:26 Prije četiri godine, iz Elektroprivrede su željeli da zatvore podzemnu eksploataciju Jame Begići-Bištrani. Trenutno smo prebacili plan za mjesec mart. Proizvodnju smo dali 110 posto. To je veliki iskorak u podzemnoj eksploataciji, u kompletnoj državi BiH.
To je vjerovatno nakon montaže širokog čela.
U februaru nije bilo blistavo, prema izvještaju zavoda za statistiku mrkog u FBiH iskopano svega 258 hiljada tona a prošle g u istom mjesecu 317 hiljada. Lignit slično 96 hiljada a prošle g 111 hiljada tona. (Pogledao samo radi poređenja rezultate od prije 6-7 godina za isti mjesec. Mrkog iskopavali 360 hiljada tona a lignita cca 180 hiljada tona.) Nema druge riječi za trenutni iskop nego katastrofalno loš.
E sad, dobro je da će u martu bar negdje biti prebačaj plana međutim pošto ne znamo koliki je bio plan a ni koja je to količina teško je reći koliko će to uticati na ukupni rezultat.
brzi

Post by brzi »

Tuzla 3 bloka u pogonu, Kakanj 2, oko 600MW iz TE.
panzer

Post by panzer »

Imam neke tri-četiri opcije za kupovinu ali i dalje nisam odlučio.
Povratak u EPBIH je jedna od njih.
panzer

Post by panzer »

„Bio sam na toj poziciji par mjeseci. Nije problem obavljati poslove mladog inženjera, nešto što mi se dalo završavao sam. Ja sam vojnik, dobio sam taj raspored, ja ću ga odraditi. Ali neka se neko drugi zapita, ko je javno priznao da o struji zna da ima šalter da upali svjetlo i da treba platiti račun, da toliko zna o struji i da te takav čovjek postavi da budeš na poziciji iznad pripravnika“, kazao je Jerlagić, dodajući da misli na SDP-ovog Elvedina Grabovicu, koji je preuzeo rukovođenje Elektroprivredom nakon njega.
https://capital.ba/nikad-u-minusu-kako- ... -poziciju/
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

A ovi su gori čak i od tog Elvedina Grabovice :roll:
veliki dedo

Post by veliki dedo »

panzer wrote: 01 Apr 2026, 21:24 Imam neke tri-četiri opcije za kupovinu ali i dalje nisam odlučio.
Povratak u EPBIH je jedna od njih.
Bio si to već planirao i pisao prije 4-5 mjeseci.
Koliko sam ja shvatio mogla je krenuti ta tvoja kupovina u mart mjesecu a evo nas već u aprilu.

Sada opet javno planiraš kupovinu.
A stranka te prati.

Kada neko uistinu želi kupiti dionice onda to nikada ne saopštava prije kupovine jer na taj način sam sebi pravi veći trošak pogotovo na ovako ne likvidnom tržištu i dionici.

Tako nečemu obično su skloniji zapravo oni koji žele da se riješe dionica.
Ne kažem da je to tvoja situacija ali moj dobronamjerni savjet svima je da ne kupuju ovu dionicu dok se neke stvari ne razjasne, bez obzira na njen enormni potencijal, ekstremnu potcijenjenost i što ih i sam posjedujem te bi mi itekako odgovaralo da je svi kupuju.
Post Reply