Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Kakva dividenda?
Od čega?
Moraju se prvo stvoriti rezerve.
Andelija je skupljao ko vjeverica a ovi su sva "skrovišta" opuhali i ispraznili.
I nije ovih blizu 500 miliona u tri godine samo računovodstvena stavka, što bi rekao Novalić, nego ozbiljno bedostaje toliko novca sa računa i depozita
I ne razumijem kupovinu struje po tim nekim astronomskim iznosima ako je terminska cijena ispod 100 ezra po MWh.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 11 Mar 2026, 16:19 Jakca dividenda?
Od čega?
Moraju se prvo stvoriti rezerve.
Andelija je skupljao ko vjeverica a ovi su sva "skrovišta" opuhali i ispraznili.
I nije ovih blizu 500 miliona u tri godine samo računovodstvena stavka, što bi rekao Novalić, nego ozbiljno bedostaje toliko novca sa računa i depozita
I ne razumijem kupovinu struje po tim nekim astronomskim iznosima ako je terminska cijena ispod 100 ezra po MWh.
Dividenda ide iz iz dobiti. Zna se kako se dobit ostvaruje. Nećemo im je mi praviti. Zato se bira direktor EP da firma pravi dobit i dijeli dividendu dioničarima. Ne da kuka kao baba da ovo ili ono ne može. Naše je da tražimo od direktora jer on odgovara dioničarima/vlasnicima a to smo mi. Imamo puno pravo da tražimo i zahtjevamo tržišno poslovanje od menadžmenta jer oni nemaju dionice a mi imamo. Imamo beskonačno više dionica od svih njih i toliko puta više prava da tražimo. Dionice nema Lakić ni Nikšić ni Ursula ni strani ambasadori po zelenim konferencijama. U čije ime neko npr provodi zelenu agendu na štetu firme kad taj neko nema ni jednu dionicu firme? Dakle ne trebamo se mi pitati od čega, neka se oni pitaju od čega i kako i dobit i dividenda. A mi je kao vlasnici zahtjevamo. Previše su se svi oni opustili pa su zaboravili da firma pripada građanima FBiH a ne stranom faktoru. A to nema ko da im kaže nego koliko vidim mi. Zato i treba taj sastanak nakon 2 i po godine da pitamo sve to uključivo kako su potrošili pare i zašto se kupuje struja po astronomskom iznosima. Čak mislim da bi trebao poseban sastanak tražiti sa Nikšićem i Lakićem.
brzi

Post by brzi »

@aid,
Planiraš li ove godine ići na redovnu skupštinu?
Ako ideš i ja bi došao pa da spremimo pitanja, pa ako mogu doći i panzer i Sitna buranija, Veliki dedo, a Slavuj vjerovatno dolazi.
Iako bi bilo dobro čak i prije skupstine da im posaljemo pitanja jer će na skupstini da se izvuku, bit će, ooslat ćemo odgovor.
Ima to pitanje sa nabavnom i prodajnom, ima i dalje pitanje zasto nisu aktivni na berzi u Srbiji, ima pitanje vezano za pozajmice rudnicima, koliko vraćaju i ako ne vraćaju šta se poduzima, ko je odgovoran.
Naravno ima hiljadu pitanja, na kraju krajeva kako trogodisnji gubitaš povećava troskove za plate ako bi u svakoj normalnoj fimi u Europi bilo rezanja troškova.
Da ne spominjemo da je proizvodja u TE pala 30% a troskovi rada rastu i to značajno.
aid

Post by aid »

@Brzi,
Vremena imam , jer sam penzioner ali slabo zdravlja, planiram doći aBd .
Na Panzerovo pitanje da li će “menađeri” promjeniti ponašanje suočeni s našim argumentima odgovorio bih : naravno da neće,a slažem se s tobom da uprava , a ni politika, neće ništa mijenjati dok god se likvidnost ne pojavi kao problem svima vidljiv, iako sa ovih samo 29 mil. KM na računu za EP to jeste već problem. Naravno može još uvijek lako dobiti kredit ,jer joj kratkoročna sredstva ( 491 mil.) pokrivaju ukupne obaveze, ali 500 mil. KM su spržili nepovratno.
Takođe mislim da svaka aktivnost nas dioničara ima smisla ,jer ni u EP ne misle svi isto I ne rade svi u korist štete svoje firme .Možda s malo naše pomoći neki od njih se takođe ohrabre I pokušaju mijenjati stanje na bolje.
panzer

Post by panzer »

Sad je kasno.
Skakavci pojeli godine. I 500 miliona KM.
montypython

Post by montypython »

Skakavci su pojeli godine ali da je kasno nije. Ne bih odustajao od tog sastanka kad već niko nije htio u tužbu. Ne znam ja hoće li "menađeri" promijeniti mišljenje nakon naše aktivnosti ali prvo nikad se ne zna i drugo definitivno im neće biti svejedno ako shvate da su "pod prismotrom". Ne budu li kooperativni možemo se povezati i sa nekom strankom kojoj ova afera treba pred izbore ili npr zahtjevati medijsku istragu (npr Avdo Avdić) ili podnijeti prijavu tužilaštvu. A od tužbe nikad ne bih odustajao. Ionako će ovi uskoro na smetljište i sumnjam da će odabrati da zadnju godinu na vlasti napuste sa lošim poslovanjem što bi ih pratilo do kraja života. Mi nemamo šta izgubiti dionica ionako ne može niže a naviše može značajno samo joj treba otvoriti put a ova godina bi za to mogla biti idealna. Sve što treba je jedan dobar polugodišnji izvještaj sa bar 30 ak miliona dobiti a to je ove godine sasvim realno čak i s njima na čelu. Jedino gdje možemo pogriješiti je da budemo pasivni.
panzer

Post by panzer »

Gotovo je svakako. Skakavci odoše. Možemo se izpozdravljati na ljetnjoj skupštini i to je to. Nema više svrhe prijetiti,predlagati, analizirati...oni odlaze.
Miner

Post by Miner »

Djabe vi to pričate, da ćete upravu nešto ubijediti.
I nemojte misliti da je gubitak rezultat lošeg rada menadžmenta. Znaju oni dobor šta rade. A radi se o tri mogućnosti.
1. Pogodovanje svojim privatnim firmama (politički ili povezane na drugi način) za izvlačenje novca
2. Uništavanje EPBIH da bi se budzašto prodala nekom kao spasiocu
3. Uništavanje EPBIH kao ključnog dijela ekonomskog sistema radi uništenja Bosne kao države (djelovanje i komšija i susjeda ali i potkupljivih prodanih "patriota"
Jedna ( i jedina) od mogućnosti je kroz postojeće zakonske okvire, tražiti zaštitu manjinskih dioničara, i poslovanje po tržišnim zakonima, kako zakon i kaže u cilju ostvarenja dobiti jer se radi o d.d., a ne kupovati i proizvoditi struju po jednoj cijeni a prodavati je ispod toga zbog socijalnog mira i pobjede na izborima.
Pošto ove glavonje iz politike to neće nikako dopustiti, jedino rješenje je da otkupe dionice ostalih dioničara i onda nek prodaju struju po fening.
Cirka 3 miliona dionica bi po knjigovodstvenoj vrijednosti koštale 250 mil. KM.
A spiskali su 500 mil gotovine ne znamo ni u šta.

Još jedna stvar. Za likvidaciju neke male beznačajne firme traže skupštinu i odluku iste.
A gdje je skupština da odluči da se kupi, uveze struja u iznosu od 500 mil? Kako, od koga? Gdje je tu sistem javnih nabavki da vidimo ko nudi i po kojoj cijeni?
Ima ovdje materijala za SIpu koliko hoćeš, da se napuni jedan sprat novog zatvora.
Miner

Post by Miner »

Opet ja :)

Pitanje za ove što propagiraju već godinama da će dionica EP otići u nebesa, samo što nije...

Šta bi uradili da država ponudi otkupnu vrijednost na berzi od recimo 30 KM ????? (to bi za njih bilo 90-tak milionćića, samo jedna petina vrijednosti kupljene uvezene struje prošle godine).

Vjerovatno da odgovor znam...
Post Reply