Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

veliki dedo wrote: 26 Feb 2026, 10:31 Dok je u gubicima, dok nema dividende, dok je vode ovi nesposobnjakovići i kriminalci ne može biti ni ozbiljnijeg rasta.
Ako pređe 10 KM nije nikakav pokazatelj jer se isto tako može vratiti i ispod 10 KM i koprcati se sve vrijeme dok ne dođe do ozbiljnijih promjena u poslovanju i povećanja cijene struje za domaćinstva.
Ja još I ne govorim o ozbiljnijem rastu nego o dizanju sa apsurdno niskih nivoa tipa ispod 10 KM. I sa lošim poslovanjem ova dionica vrijedi mnogo više. Bolje poslovanje trebaće za rast iznad 30 ili 40. Ja sam neke od najvećih postotaka rasta vrijednosti (kupio po X prodao po 3-4 X) imao sa dionicama koja su vrlo loše poslovale ili bile na pragu stečaja. Mnogo, mnogo lošijim od EPBiH. Sad tih više odavno nema. Sentiment je bitniji od fundamenata. Za promjenu sentimenta ovdje treba svega nekoliko dana rasta i onda ide samo pa onda sam rast privlači nove ulagače. U SAD npr skoro sve glavne dionice Tesla, Nvidia... su enormno precijenjene I mnoge imaju P/E I preko 100. Tržišna cijena im ne opravdava dakle ni petinu realne vrijednost tj fundamenata ali narod kupuje. Dakle da bi raslo treba prvo da počne da raste, tako da ne bih bio toliko negativan. Bitcoin npr je očiti primjer, nikakva fundamentalna vrijednost, nikakav prihod, dividenda ali je godinama rastao. Zašto? Zato što investitori vole kupovati ono što raste. Dok raste.
Jasno je da JPESR treba bolje da posluje za veći rast ali to se valjda podrazumjeva. Međutim dovoljno je vidjeti npr koliko sad košta gradnja HE po MW pa onda je lako izračunati da same HE na Neretvi od preko 500 MW vrijede preko 2 milijarde, odnosno 70 po dionici. A gdje su TE, gdje hiljade trafostanica, zemljišta, upravne zgrade, know how... Dakle I pri lošem poslovanju i katastrofalnoj upravi ova dionica vrijedi bar 60-70 KM a pri boljoj upravi i poslovanju mnogo više. Ali to je odvojena priča. Ja bih dao ruku u vatru da bi ova dionica uz ulaganje/potražnju od recimo mizernih 100 hiljada KM narasla u toku mjesec dana na 20 KM tj 100%. A nekada su dnevni promet na Sase bili u milionima.
Treba primjetiti da takvim potencijalnim ulagačima koji imaju te pare i rado bi se zaštitili od inflacije takvom investicijom, čitaju ovaj forum i upravo se misle da ulože u JPESR, a takvih ima, nekakva apriorna kuknjava kako "ne valja" "sve će propasti" i sl sigurno nije dobra motivacija da to i urade.
brzi

Post by brzi »

https://www.rtvbn.com/4088465/vlada-srp ... rite-gacko
Ko će sati kredit?
Niko.
Napravili sami problem sa koncesijama i sad ko spašavaju utopljenike
https://www.rtvbn.com/4088462/serdarov- ... -ugljeviku

Umjesto da ulože u rudnike 240 miliona oni ih pokradoše .
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Monty,
uz moje dužno poštovanje, tu priču ponavljaš najmanje 5 godina a u međuvremenu ko god se uhvatio bilo čega drugog, uprkos tvom savjetu, nije pogriješio.
Dok se JPERS vrti i dalje na istim razinama na svemu drugome, čak i onome što ti kritikuješ, se moglo ozbiljno zaraditi.
Upravo zato što mnogi čitaju naše postove ne treba im davati lažnu nadu.
Imam dionice ali mislim da, bez obzira na sve, bilo je pogrešno, makar do sada, kupovati ih. Također, bez obzira što imam dionice i osobno sam optimista ne bi nikome savjetovao, u sadašnjim prilikama, da ih kupuje.
Ako se prilike promjene lako je naknadno ući.
Dionica od 10 KM, bez obzira na pokazatelje može biti loš izbor dok ta dionica po cijeni od 30 KM, sa istim pokazateljima, može biti odlična prilika.
Tajming je najbitniji a ovdje smo daleko od prepoznavanja pravog trenutka.
Ako dionica krene onda neće biti važno hoćeš li je kupiti skuplje bitan je daljni rast koji ona može da ostvari.
Ali ako dionica stoji možeš je u bescijenje kupiti, hvaliti se kako si je jeftino kupio ali onda ostati u njoj zarobljen, godinama čekati da krene a u međuvremenu gledati kako sve drugo raste a tvoj kapital ne da se povećava ili da stoji već se topi od inflacije.
brzi

Post by brzi »

Najveća greska koju sam učinio je ulazak u dionice Elektroprivrede.
Da nisam usao sad bi moj portfelj vrijedio 2 do 3 puta vise.
I još najgore od svega sto sam povećavao udio pa mi je u jednom trenutku 90% portfelja bilo u dionicama Elektroprivrede.
Nikad u nesto gdje politika ima glavnu riječ ne ulagati više od 20%.
Iako mi sad ne pada na pamet da prodam jer sce sto sam prodao je poslije godinu ili dvije vrijedilo minimalno duplo.
aid

Post by aid »

Ovi novi biznismeni s kupljenim diplomama nisu tako naivni kao mi nekadašnji pioniri divljeg zapada naše berze pa da se tako lako nasankaju.
Na moju priču o dionici EP jedan mi odgovori: dok je tako jeftina sigurno je lažnjak.
panzer

Post by panzer »

Neka ti biznismeni ulažu u solarne elektrane, tu im ide dobro. 50 KM prihoda za 23 kW elektranu u januaru. Bacanje para.

EPBIH mi je jedna od alternativa za kupovinu u narednom periodu. 10 KM je i dalje vrlo dobra cijena. Ali bez tih očekivanja zq veliki rast.
montypython

Post by montypython »

Niko nema kristalnu kuglu da može tačno predvidjeti kad će i kako nešto porasti ili pasti, da ima, bio bi najbogatiji čovjek na svijetu. Ovo je igra vjerovatnoće. Ako ja tvrdim ima 5 godina da nešto vrijedi a ono nije poraslo to ni na koji način na znači da ne vrijedi i da je tvrdnja netačna. Mnogo je promjenljivih koje su nepredvidive tipa da će neko staviti za upravu nesposobne likove, da će neko provoditi lude stvari poput zelene agende I sl. To i dalje ne mijenja činjenicu da HE same vrijede 2 milijarde odnosno 60 po dionici 6 puta više od tržišne cijene za cijelu firmu. To što tržište nije zasada prepoznalo očiglednu stvar nije moj problem. U stvari netačno je da se "na svemu drugom moglo ozbiljno zaraditi". To se može reći retroaktivno za ono što već znaš da je poraslo. Jer da si prije porasta vlastitom analizom došao do toga da će to porasti bio bi u tome i ozbiljno zaradio. Nešto je poraslo kao npr ASA banka (mada ne "ozbiljno" , bar ne po mojim mjerilima). Bosnalijek je niži 15% nego što je bio prošle godine. Iz njega sam izašao prije nekoliko godina uz dobit 80-100% tačno na nivou koji sam predvidio i ovdje ga obznanio (cca 25-26 KM) kao realan još dok je bio 14 KM. Današnji nivo nije puno viši od onog na kojem sam izašao. Iz Sarajevo Osiguranja izašao još ranije uz dobit od cca 100% nakon što sam godinama govorio da vrijedi iako je većina tvrdila da ne vrijedi. Ni on nije daleko od tog nivoa nakon toliko godina. Ako sam izašao iz BSNL po 25-26 KM I dokupio JPESR po 9.5. šta sam izgubio-ništa. Imam nešto što ne može pasti niže a može porasti 400% umjesto nečega što teško da može porasti još 10-20% a možda i neće. Šta je bolje imati ako nijedno nije mrdnulo? Pa naravno ono što ima veći potencijal rasta uz minimalnu mogućnost pada, to se zove profit loss ratio.
BH Telekom je 10% niži nego prošle godine. Ko je bio u njemu nije prošao ništa bolje nego da je bio u EPBiH. Ili npr, pola planete je uložilo u Bitcoin koji je od prošlogodišnjih 126 hiljada dolara spao praktično 50% na današnjih 65 hiljada. Oni bi bili sretni da su bili u EPBiH koja "nije mrdnula". Ja sam prije par mjeseci dokupio JPESR I sad vrijedi više bar za iznos godišnje inflacije. Diverzificirao sam i drugdje ali reći "da nisam u JPESR bio bih bogat" je isto kao "da sam kupio dobitni listić na lotu umjesto ovaj koji nije bilo bi bolje. Lijepo je misliti da bi neko, da nije bio u ovom bio u nečemu drugom što bi donijelo više (pogotovo kad znaš šta je to drugo) ali realno da se vratiš u prošlost i izbrišeš pamćenje šta je poraslo vjerovatno bi svako opet uradio isto što jeste. Ili ovako, da sad nemate JPESR nego u cashu ono koliko sad vrijedi šta bi za to kupili? JPESR po 9.7 BSNL po 28 ili Asa banku po 240? Ja bih JPESR po 9.7 bez razmišljanja što sam i uradio. Jer, može li JPESR na 20 KM? S lakoćom. Može li ASA na 500 KM ili BSNL na 60? Mnogo teže. .
Skendi122

Post by Skendi122 »

montypython wrote: 26 Feb 2026, 20:33 Niko nema kristalnu kuglu da može tačno predvidjeti kad će i kako nešto porasti ili pasti, da ima, bio bi najbogatiji čovjek na svijetu. Ovo je igra vjerovatnoće. Ako ja tvrdim ima 5 godina da nešto vrijedi a ono nije poraslo to ni na koji način na znači da ne vrijedi i da je tvrdnja netačna. Mnogo je promjenljivih koje su nepredvidive tipa da će neko staviti za upravu nesposobne likove, da će neko provoditi lude stvari poput zelene agende I sl. To i dalje ne mijenja činjenicu da HE same vrijede 2 milijarde odnosno 60 po dionici 6 puta više od tržišne cijene za cijelu firmu. To što tržište nije zasada prepoznalo očiglednu stvar nije moj problem. U stvari netačno je da se "na svemu drugom moglo ozbiljno zaraditi". To se može reći retroaktivno za ono što već znaš da je poraslo. Jer da si prije porasta vlastitom analizom došao do toga da će to porasti bio bi u tome i ozbiljno zaradio. Nešto je poraslo kao npr ASA banka (mada ne "ozbiljno" , bar ne po mojim mjerilima). Bosnalijek je niži 15% nego što je bio prošle godine. Iz njega sam izašao prije nekoliko godina uz dobit 80-100% tačno na nivou koji sam predvidio i ovdje ga obznanio (cca 25-26 KM) kao realan još dok je bio 14 KM. Današnji nivo nije puno viši od onog na kojem sam izašao. Iz Sarajevo Osiguranja izašao još ranije uz dobit od cca 100% nakon što sam godinama govorio da vrijedi iako je većina tvrdila da ne vrijedi. Ni on nije daleko od tog nivoa nakon toliko godina. Ako sam izašao iz BSNL po 25-26 KM I dokupio JPESR po 9.5. šta sam izgubio-ništa. Imam nešto što ne može pasti niže a može porasti 400% umjesto nečega što teško da može porasti još 10-20% a možda i neće. Šta je bolje imati ako nijedno nije mrdnulo? Pa naravno ono što ima veći potencijal rasta uz minimalnu mogućnost pada, to se zove profit loss ratio.
BH Telekom je 10% niži nego prošle godine. Ko je bio u njemu nije prošao ništa bolje nego da je bio u EPBiH. Ili npr, pola planete je uložilo u Bitcoin koji je od prošlogodišnjih 126 hiljada dolara spao praktično 50% na današnjih 65 hiljada. Oni bi bili sretni da su bili u EPBiH koja "nije mrdnula". Ja sam prije par mjeseci dokupio JPESR I sad vrijedi više bar za iznos godišnje inflacije. Diverzificirao sam i drugdje ali reći "da nisam u JPESR bio bih bogat" je isto kao "da sam kupio dobitni listić na lotu umjesto ovaj koji nije bilo bi bolje. Lijepo je misliti da bi neko, da nije bio u ovom bio u nečemu drugom što bi donijelo više (pogotovo kad znaš šta je to drugo) ali realno da se vratiš u prošlost i izbrišeš pamćenje šta je poraslo vjerovatno bi svako opet uradio isto što jeste. Ili ovako, da sad nemate JPESR nego u cashu ono koliko sad vrijedi šta bi za to kupili? JPESR po 9.7 BSNL po 28 ili Asa banku po 240? Ja bih JPESR po 9.7 bez razmišljanja što sam i uradio. Jer, može li JPESR na 20 KM? S lakoćom. Može li ASA na 500 KM ili BSNL na 60? Mnogo teže. .
Slazem se Monty sa tobom, ali isto tako predugo sve ovo traje. Nadam se da ce se ove godine nesto rijesiti. Otvaranje berze el. Energije bi moralo da ovo pogura, a siguran sam da ce tada i veliki igraci da trguju.
panzer

Post by panzer »

Da vlast nije postavila najgoru moguću upravu bilo bi drugačije. Ne bi trajalo " toliko dugo".
Ali i dalje mislim da je pretjerana reakcija prodajne strane, i još uvijek stoji činjenica da bi se svi trebali povući sa prodaje bar do 15 KM.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Da sam sebe citiram, da je ostala uprava sa Andelijom na čelu, EP BiH bi već te godine izašla na preko 15 KM, a sa objavom rezultata (koji bi sigurno bili pozitivni) vjerovatno i na preko 20 KM. Ovako, ono što smo svi čekali se vjerovatno neće desiti narednih 3-5 godina-
Post Reply