Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

potisak

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by potisak »

Pat wrote: 02 Feb 2026, 18:34
potisak wrote: 30 Jan 2026, 20:30 Na BHT1, maloprije, slušamo izjave predsjednika Odbora povjerilaca Sarabona Abdulaha Marevac..., te odlučih da pogledam vlasničku strukturu i pogledajmo bezobrazluk: Sakriven je većinski vlasnik Vlada KS u procentu 45,9%. Zašto nam se RVP ponaša tako?

Zašto RVP nije napisao da je najveći dioničar vlada KS sa 45,9% jer narod zna da je Sarabon od strane vlasti pokraden (pokojni Hasan Čengić i Mustafa Dželilović doveli braću Čomore sa osnovnom školom da upravljaju Sarabonom).
Upisao ih u Bags Energetika,pola općine nema grijanja
sva imovina trenutno pod hipotekom ,ide nova Toplana na drugoj lokaciji Bags uskoro na bubanj kao HDGSR,ZGPSR,VNCAR Itd da ne nabrajam poveliki bi bio spisak veći nego na Sase trenutno sto ima uvršteno ??
Danas vlada KS raspravlja o dugogodišnjem pljačkanju BAGSa ... Nominalna mu vrijednost 2,28 KM, a knjigovodstvena minus -16,2223 KM. Zamislite minus, pa šta su čekačli do sada. Tu Upravu treba krivično..., a članovi NO su odgovorni svojom imovinom za štetu koja je napravljena u društvu. Ima li ko da tuži?
panzer

Post by panzer »

Prijavljena je trgovina ( paket dionica) na vanberzanskom tržištu dionicama TAG DD GORAŽDE; kroz 1 transakciju evidentirano je 76.957 dionica po cijeni 6,82 KM.
Da pretpostavimo ko je kupac ovih 93% firme.
lokalni

Post by lokalni »

Prema vašem mišljenju, koje su dionice na SASE trenutno potcijenjene?

U zadnje vrijeme vidjeli smo značajan rast pojedinih dionica, poput ASA banke i još nekoliko sličnih primjera.

Koje bi po vašem mišljenju mogle biti sljedeće pozitivne priče na tržištu?

Osobno posjedujem nešto dionica Solane Tuzla i čini mi se da postoji prostor za rast, prvenstveno zbog snage brenda i jako dobrih rezultata kompanije.

Zanima me vaše mišljenje — vidite li dodatni potencijal ili neke rizike koje možda propuštam?
panzer

Post by panzer »

Ja znam da se puno ljudi neće složiti ali moje mišljenje je da Ginex i Binas imaju potencijal.
Ginex prvenstveno. Izuzetne su zarade protekle tri godine i već sam spominjao čekam rezultat ali ne manje od 25 miliona KM za prošlu godinu. Ako bi se to ostvarilo onda bi imali preko 500 KM dobiti po dionici za protekle tri godine a isplatili su 117 KM kroz dividendu.
Kako vidimo očita je era masovnog naoružavanja i to će trajati godinama pa je tako logičan nastavak trenda sa velikim prihodima i vjerovatno dobitima. Mada dobit može varirati.
P/E je prema rezultatu iz 2024. Izuzetno privlačnih 4,8 a npr Cementara Kakanj ima skoro 22

Sad neko će reći, nije likvidna ali kada je firma TAK kupila nekoliko hiljada komada nije ih kupila da ih drži. Voljni su prodavati i oni cijelo vrijeme i drže prodaju pa bi broj dioničara značajno mogao povećati a samim tim i likvidnost.
Neće vjerovatno nikad niti emitent sa svakodnevnim trgovanjem ali ionako se ne kupuje da bi se prodavalo nakon 6 mjeseci.

Binas je na drugom mjestu jer kako sam spominjao na namjenskoj temi već ove godine mogu ostvariti 50 KM po dionici od kojih bi 40 KM bilo raspoloživo ili za nova ulaganja u firmu ili za dividendu. Tu bi trebalo forsirati kupovne naloge sa maksimalnim gornjim ograničenjem ili tržišne naloge. Ovaj postojeći kupovni nalog je smiješan.
Tu je trenutno nenormalna podcijenjenost jer je poslovanje izuzetno.

Treći " potencijal " je i dalje EPBIH mada tu treba biti izuzetno oprezan i sa jasno razrađenom taktikom ulaganja.

Ja imam neke smjernice za naredna tri mjeseca ali čekam objave finansijskih rezultata za konkretniju analizu.
lokalni

Post by lokalni »

Cementara je stvarno primjer kako se kroz kvalitetno upravljanje i kroz dosljednu dividendnu politiku može doći do visoke tržišne valuacije.

Meni je ovaj trenutni P/E omjer 22 malo previsok, ali očito da ima ljudi koji cijene dosljednost i koji su spremni platiti nešto više za nju.

Što se tiče ovih kompanija iz namjenske industrije, tu ne pratim baš, jer to nije baš domena koja me interesira, ali čisto matematički - P/E od 4,8 zvuči stvarno jako atraktivno.

Nakon godišnjih izvješća će sigurno biti novih spoznaja, i nadam se da će likvidnost cijele burze ići gore. Čini mi se da zadnjih godina ima jedan dio kompanija koje imaju i stabilnu dobit i redovno isplaćuju dividendu, što je svakako pohvalno.
Post Reply