BH Telecom

Anoniman

Re: BH Telecom

Post by Anoniman »

Pa naravno da su placeni clanci, jer ozbiljna je lova u igri.
Slabo da ce nekog promasiti koji milioncek na kafu od ovih planiranih 700M KM+kamate sto znaci ipak avaz ima neke informacije.
Brzo ce i BHT na prodaju, sto je mislim i cilj stranaca sa ovom akvizicijom.
brzi

Post by brzi »

Kaže ekspert:

"Po njemu, rizik je minimalan, gotovo nepostojeći, dok bi povrat investicije bio realan u roku od 5 do 10 godina, zavisno od tržišnih okolnosti i brzine integracije."

Znači Telemach će uz dobit BH Telekoma donosti 60 do 120 miliona dobiti.
Eto, od sljedeće godine dobit 150 do 200 miliona.
panzer

Post by panzer »

Neće realizovati. Milion opstrukcija će imati.

Ako kojim slučajem u narednim mjesecima čujemo da su banke odobrile kredit, a sigurno će se znati ta informacija, onda će biti realnije da akvizicija bude korak bliže.

Za sad je još uvijek na inicijativi.
panzer

Post by panzer »

Drnda Drndić wrote: 16 Feb 2026, 16:04 Meni ovo sve više smrdi na plaćene članke ispred BH Telecoma i Telemacha, i kako od ovih "kvazi" stručnjaka pripremaju teren za kupovinu, kroz pravdanje ove akvizicije i cijene. Neko je ovo sve mudro osmislio, svako malo neki stručni članak o akviziciji i opravdanosti cijene.
Ista stvar je i za plinovod preko Hercegovine i za ovu berzu u Brčkom.
Neka masovna pojava nebuloznih ideja i promocija u medijima.
panzer

Post by panzer »

Dijelom vuče na rasprodaju dionica.
Truba

Post by Truba »

Neko se dao u stampedo nakon niksicevog posjeta
panzer

Post by panzer »

Prošle srijede je krenulo. Vidjećemo kako će se razvijati. Ovdje je uvijek prednost što i solidna kupovina uvijek stoji nasuprot prodaje. Ovako bi nekako trebalo biti na većini kvalitetnijih emitenata. I na kupovini i na prodaji.
Muzafer

Post by Muzafer »

Panzer,

Za razliku od tvojih viđenja u vezi BBI banke (stavovi da bi vlasnici mogli da je prodaju) ja nemam takvo mišljenje trenutno. Jeste da je profitabilnost Zirrat banke sa aktivom koja je možda i za trećinu manja ista kao kod BBI, ali mislim da vlasnicima, sve dok je iole profitabilna, BBI ovdje itekako još treba. A i tražili bi poveliku dodatnu premiju na stvarnu vrijednost.

Ali se slažem s tobom po pitanju Brcko berze (proradiće to vjerovatno, ali nisam siguran da će zamah biti koliko očekuju pa bi mogli ostati razočarani i nakon godinu dvije čak se i povući), i Juzna interkonekcija je skroz naskroz neisplativa.

E sad glavno pitanje je Telemach preuzimanje. Ako se SDA vrati na vlast, a kako stvari stoje sve su prilike da hoće, osveta za respiratore i ostalu gnjavažu, da se tako izrazim, bi mogla biti žestoka, ako ovi trenutno na vlasti ne budu mogli da odole i kolikvijalno rečeno, omaste brkove. Sad samo lupam, ali mislim da je vjerovatnoća velika je da će nova vlast ići da to da pokrenu postupak za koliko god ovi trenutni kupe Telemach jer mogu do dovijeka argumentirati da je plaćen preskupo i da je budžet Fedracije oštećen kroz loše ili namjerno loše ili nesavjesne poslovne odluke.

Kovačević je bankar, pa mislim da je toga itekako svjestan. Što bi se jednostavno reklo - haj stisni pa potpiši.

A izgleda sa se ni Telemachu više ne žuri, jer da je tako već bi se pojavio neki skroz novi kupac koji nema tržišni udio u telekomima u BiH.
Post Reply