Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ako bude, kakva je šansa da se dionicom trguje do kraja godine po 12-13 KM.
To mene više kopka. 20-30% ne bi bilo za zanemariti.
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 15 Feb 2026, 04:53 Bice polugodisnji FI ko bombona. Taman pred izbore da se pohvale kako su spasili firmu. Od gubitasa u profitnu.
panzer wrote: 15 Feb 2026, 07:30 Ako bude, kakva je šansa da se dionicom trguje do kraja godine po 12-13 KM.
To mene više kopka. 20-30% ne bi bilo za zanemariti.
Ja mislim da ako polugodišnji bude dobar, neki minimum cijene dionice do kraja godine je 20 KM. S tim da to brzo ide, može se desiti da na toliko poraste za nekoliko sedmica od izvještaja a do kraja godine na mnogo više. Tipično je da ako rast počne I traje bar 3-4 dana, prodajni nalozi se naglo povlače naviše ili čak nestaju, kupovni se gomilaju, sentiment se mijenja u pozitivan i onda rast ide eksponencijalno.
brzi

Post by brzi »

Prvi prag je deset, treba doći u fazu da ne ide više ispod deset a onda 12 po 14, kad krene iznad 14 može brzo na 20.
Ali da bi stigli na 14 mora biti pozitivno poslovanje.
Za neko ustaljeno pozitivno poslovanje sa ovakvom proizvodnjom i dokupom struje od cca 1 TWh trebalo bi povećati cijene mrezarine za 20% i struje za 20%.
aid

Post by aid »

Mi forumaši kod procjene vrijednosti EP najčešće u prvi plan stavljamo njen proizvodni portfolio. Za nekog spoljnjeg posmatrača , privatnog investitora, ili samo dobrog upravitelja ,neovisno o strukturi vlasništva, fokus je na ocjeni tržišta prodaje ,a zatim se procjenjuje vrijednost ostalih faktora poslovanja.
Tih 800 hiljada kupaca ,čija potrošnja KWh po glavi stanovnika trenutno iznosi duplo manje od evropskog prosjeka, je tržište s velikim potencijalom rasta potrošnje i rasta cijena, a regulirani je monopol na određenoj teritoriji. Ukratko, za dobrog upravljača to je idealno optimizirani biznis. Kad bih kao investitor u ovom trenutku trebao preferirati vrijednosti između proizvodnog portfolija i ODS-a EP izabrao bih ODS.
panzer

Post by panzer »

brzi wrote: 15 Feb 2026, 10:28 Prvi prag je deset, treba doći u fazu da ne ide više ispod deset a onda 12 po 14, kad krene iznad 14 može brzo na 20.
Za neko ustaljeno pozitivno poslovanje sa ovakvom proizvodnjom i dokupom struje od cca 1 TWh trebalo bi povećati cijene mrezarine za 20% i struje za 20%.
10 KM nije gornji prag jer ako bih se ja za koju sedmicu odlučio kupovati stavio bih na 10 a pitanje da li bilo 4000-5000 komada za sakupiti jer bi sa jednim većim kupovnim nalogom pojavili i ostali za kupovati.
montypython

Post by montypython »

Još jedan klasični naručeni članak zelene agende u odavno isprovaljivanom mediju, u kojem skoro ništa nije tačno. Zvuči kao da je star bar 2-3 godine a danas je čitava obnovljiva priča mamuzanje mrtvog konja. U Njemačkoj već razmatraju povratak TE na ugalj iako su mnoge ionako radile sve vrijeme nakon "zatvaranja". Trump i zvanično prije par sedmica proglasio ugalj zelenom energijom. I ne, neće smanjenje izvoza napraviti nikakav pritisak i "gubitak prihoda od izvoza od stotina mijuna eura" jer izvoza i nema već par godina pa ne možeš izgubiti ono čega nije ni bilo.
Baterijski sistemi za skladištenje struje zasad su pusti snovi.
Čitav je članak samo serija bullsshitanja ali se u cjelini provlači nekakava nacionalna (a budimo pošteni nacionalistička) kuknjava da je H komponenta iliti HZHB nekako oštećena od strane kolega u ostatku entiteta i u republici srpskoj. Ne kažu da su se zehebali time da nemaju nikakav stabilan izvor nego su straštili pare u "obnovljive" od kojih sad nemaju ništa osim troška i dugova, te im sad krivo što im zbog vlastite "proeuropske" odluke zafali struje pa im je po običaju svako drugi kriv. A šta i očekivati od ove tiskovine i "autora".
veliki dedo

Post by veliki dedo »

panzer wrote: 15 Feb 2026, 18:22
brzi wrote: 15 Feb 2026, 10:28 Prvi prag je deset, treba doći u fazu da ne ide više ispod deset a onda 12 po 14, kad krene iznad 14 može brzo na 20.
10 KM nije gornji prag jer ako bih se ja za koju sedmicu odlučio kupovati stavio bih na 10 a pitanje da li bilo 4000-5000 komada za sakupiti jer bi sa jednim većim kupovnim nalogom pojavili i ostali za kupovati.
Ovo je dionica koja se kupuje i skuplja polako, godinama.
Onda mnogo više godina moraš čekati da naraste.
A onda se duplo više godina kaješ što si ih kupio.

Onda se godinama tješiš da nije sve tako crno i da je moglo biti puno gore.
Onda, kada se malo bolje zagledaš u ogledalo ili kada se naglo probudiš tokom noći i počneš buljiti u prazno, skontaš da si zapravo godinama lagao samog sebe, da si uveliko počeo da lažeš i druge i da, ipak, nije moglo ispasti gore.
panzer

Post by panzer »

Zadnje tri godine sam brži. Nemam kad skupljati i nešto čekati. Brže djelujem.
Post Reply