ASA BANKA

Truba

Re: ASA BANKA

Post by Truba »

novi wrote: 31 Jan 2026, 01:04 ja na 250 izlazim, svirajte k+rcu
Sta to znaci elaboriraj
panzer

Post by panzer »

brzi wrote: 31 Jan 2026, 08:30

Nije problem izići, problem je sta kupiti.
Ja sam izišao iz Cementare Kakanj na 33, i vidi vraga, sad 103 marke.
A zasto sam izišao, nisu isplatili dividendu, cijena struje rasla, već bila u najavi taksa za CO2 i za cementare.
Meni izgledalo da je to gotova priča.

Ja u glavi slažem neki plan a trenutno mi izgleda najbolje sačekati sve finansijske rezultate i ovu martovsku dividendu od banke pa ako sve bude u skladu sa pretpostavkama iz plana onda malo presložiti portfolio.
KingPoint

Post by KingPoint »

Nema na sase bolji emitent od Ase i ne vidim neki nacin da se to promjeni jos dugo …
panzer

Post by panzer »

Po dosta parametara jeste vrlo kvalitetan ali je i primjećen. Najbolje se prolazi kada se prije svih uđe u manje primjećene. Bude i rizika ali bude i vrlo dobrih prinosa.

Uglavnom ASA tek treba da se vrjednuje kada uđe u rang najvećih. Jer u odnosu na ostale banke , ovdje ima prostora da dođu ulagači koji imaju 2,3,5 miliona KM pa da zatraže od ovih iz prvih deset da od njih kupe udjele. A tu ne bilo po 190 nego po znatno višoj cijeni. Sve ostale veće banke su u punom vlasništvu matica ili su na 99%.
Muzafer

Post by Muzafer »

panzer wrote: 01 Feb 2026, 17:15 Jer u odnosu na ostale banke , ovdje ima prostora da dođu ulagači koji imaju 2,3,5 miliona KM pa da zatraže od ovih iz prvih deset da od njih kupe udjele. A tu ne bilo po 190 nego po znatno višoj cijeni. Sve ostale veće banke su u punom vlasništvu matica ili su na 99%.
Pošto sam ja ponovo počeo pratiti forum aktivnije u kasno proljeće 2024., ono što mi je poznato - sad vrlo je moguće da negdje pogriješim - je da je neki fond Lilijum (nije mi poznato) prodavao prije Poštanske štedionice koja je bila u stečaju. Kad su ovi iz Lilijuma rasprodali, poštanska je bila u stečaju sa 15K komada, možda nije postojala mogućnost jednokratne prodaje jednom ulagaču. Možda stečajni upravnik ili ko već to nije dozvoljavao. Ove velike prodajne transakcije Prevent investa 2024 i 2025 su uvijek išle ASA investu jer su povezani i to je savršeno jasno.

Pravo pitanje je zašto PBS Sarajevo nije nekom direktno ponudio paket koji je prodavao prosle jeseni - vise ne znam ni koliko su prodali - negdje oko 500 ili 600k u KM ako se ne varam. ASA finance nije kupovala ni od lilijuma, niti ove od Postanske a ni od PBS-a. Ako sam u pravu.

Kako da je velikim igračima u BiH - onima koji barataju sa desetinama ili stotinama miliona ulaganje 2, 3 miliona u banku nebitna stvar. Samo je i stvar u tome što niko ne prodaje dok nije baš natjeran.
panzer

Post by panzer »

Kolega monty ima jedan izraz i često ga ponovi. Malo je zainteresovanih kada je cijena niska.
Nije ovo samo banka ovo je nešto veće. Sama činjenica da su izdali 60 miliona KM obveznica i da su malo agitovali kod privrednika i reklamirali kupovinu znači da se radi na promociji. Možda će isto i sa ovih novih 50 miliona KM. Pa neko će reći zašto da uzmem 5% kamate kada mogu veći iznos dividende plus kapitalni dobit odnosno rast cijene dionica.

Neko moje mišljenje je da je PBS djelovao pod uticajem H.Pršeša jer se primjeti i na trgovanjima nekim drugim dionicama.
Jeste izgledalo neozbiljno ali je pravilo prijeko potrebnu likvidnost pošto potražna strana već duže vrijeme dominira.
novi

Post by novi »

Pojašnjenje mog posta, samo zbog trube, ''vjenčavanje'' sa dionicama je jako opasno kao i svaki brak treba to dozirati i držati pod kontrolom, drugi problem je ako si previše izložen a cijena naraste i onda hitno trebaš neku lovu - naravno prodačeš po ogromnom diskontu. Naravno nikog ne savjetujem šta da radi, sloboda ulagačima i pravo na mišljenje svakom pojedincu.
Truba

Post by Truba »

ma razumijem ali nisam dosao da zaradim nego da kupim nesto sto ce davati dividendu do kraja zivota
tojest pretvorio sam pare koje su stajale iza ormara u najlonu nakacene na udicu u papire od vrijednosti

zato mi ovaj rast stvara frustracije
jos malo dionica se nece ni moci kupiti koliko je skupa
ne znam kako da vam to objasnim
:lol:
Post Reply