Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

montypython

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by montypython »

KingPoint wrote: 12 Jan 2026, 21:58 17.02.25 plocica od 2 grama kupljena ono kao poklon kartica u Zlatarni celje BBI, tada je bilo 435,04 cijena + 73,96 PDV = 509 KM ukupno . Sad otkupna 110 eura/gram Centar zlata Zagreb … Onda samo ici preko tih posrednika ko zeli kupovati u BiH, jedini nacin , ovo je smjesna racunica .
Ovako, par stvari. Prvo mislim da si jako preplatio. Kad se svede na uncu i u eurima ta pločica od 2 grama ispada cca 4050 eura po unci a tada je u februaru '25 zlato bilo cca 2800 e po unci. To je 45% iznad tadašnje spot cijene.
Gledam sad cijenu takve pločice u npr Aurodomus 308.5 eura to je cca 4780 po unci a sadašnji spot je 3940 e/unci. Dakle to je cca 21 % iznad spota.
Razlog što si preplatio je dvostruk, prvo PDV od 17% i drugo odabir da se kupi pločica male težine. Treba znati da marža raste dramatično sa smanjenjem težine. Npr gledam npr filharmoničar od 1 unce na Aurodomus 4090 e/unci na Proaurum slično ili nešto niže. To je svega 4-5 % iznad spota. Razlika je drastična. Po meni te pločice su uvijek preskupe jer je ogromna marža. Ako se ne može baš jedna unca (31.1 gram) onda nešto između npr pola ili četvrtina. Ili npr mali franc dukat, ili veliki. Svaka od tih marži je bolja/niža od pločice (npr 4 do 15%). Isto mislim da su marže za npr male Francove puno više u cro nego u njemačkom proaurum valjda su traženi u regiji. Što bi značilo da je Francove bolje kupiti u npr Njemačkoj a veće filharmoničare može I u Cro ali treba porediti nisam odavno. Pri tome pri proračunu obratiti pažnju da su dukati nešto niže čistoće (98,6 % čistog zl), računati samo težinu čistog pri kalkulacijama. Ukratko ne bih preporučio kupovinu tih polugica od gram dva, minimalno mali franc 3.49 g (3.44 čistog) a još bolje još teže, veliki Franc, pola unce, unca i sl. Kupovinu u nas tj deranje porezima zaboraviti. Ima i opcija kupovine vani i držanja vani npr do prodaje, neću preporučivati šverc. Naravno I spot cijena je porasla drastično zadnjih godina, posebno ove pa je puno manje isplativo nego prije. Tj rizičnije. Ali opet, slijedi dalji kolaps fiat novca, printanje, enormna inflacija sljedećih godina, možda i rat, a ko zna gdje je top rasta plemenitih metala, može biti za mjesec dva a može rasti mjesecima ili godinama. Pri tom biće i korekcija usput sigurno.
Elkombar

Post by Elkombar »

KingPoint wrote: 12 Jan 2026, 21:58 17.02.25 plocica od 2 grama kupljena ono kao poklon kartica u Zlatarni celje BBI, tada je bilo 435,04 cijena + 73,96 PDV = 509 KM ukupno . Sad otkupna 110 eura/gram Centar zlata Zagreb … Onda samo ici preko tih posrednika ko zeli kupovati u BiH, jedini nacin , ovo je smjesna racunica .
I ja sam kod njih kupio 29 grama za 3335 KM, 115KM po gramu u prosjeku, ali prije 10 godina, tad i vise nikad. Sad da kod njih kupujem tu istu kolicinu i istu gramazu, kostalo bi me 10 835 KM. Od tada sto se zlata tice preferiram dukate FJ, poznati su u BiH i likvidni. Zlatarni Celje investicijsko zlato i srebro nije primarni posao, zato su oni obicno skuplji od konkurencije kad su investicijsko zlato i srebro u pitanju, dok kod otkupa daju losiju cijenu. Trenutno za svoja 2 grama traze 750 KM s PDV-om, a ja placao 224 KM. U Sloveniji im je otkupna 252 €. I kad bih prodavao tih 2 grama, prodavao bih ih preko pika po cijeni 650 - 600 KM, ali sto bih to radio kad ocekujem za 10 godina da ce fiat i dalje da nastavi pad i da ce cijena biti 5 - 10 puta veca, ocekujem da ce tih 2 grama za 10 godina biti 3-5k KM.
I bas zbog toga sto BiH nema trzista za ovlastene dilere, mislim da je najbolje kupovati dukate FJ, imaju svoju istoriju na ovim prostorima i tesko ih je falsifikovati i lako provjeriti. Ja sam npr. prije 3 mjeseca kupio male dukate FJ po cijeni od 820 KM, a sad je otkupna u Centru zlata 434.20 eura, 846 KM, na piku mislim da se prodaje oko 975 KM, ali posto ocekujem visestruku cijenu u fiatu, ne isplati se prodavati.

Posto u BiH nema ovlastenih dilera, nema te konkurencije, trenutno je najbolje prodavati preko pika i to po vecim cijenama nego je to prodajna cijena kod ovlastenih dilera na Zapadu.

Zlato i srebro meni sluze za zastitu kupovne moci, ne da bih ih zamijenio za fiat koji svakodnevno gubi vrijednost.
ummet

Post by ummet »

Zlato probija 4.630 USD
Srebro probija 88.85 USD

Na dan kada je ovaj topic započet 29.Januar 2014.godine zlato je bilo nešto iznad 1.000 USD, srebro ispod 20 USD ... dakle 10 godina 4X...

Dolar je svjetska valuta, i hiperinflacija, koje je tek počela da se zahuktava i koju nije moguće izbjeći, odvija se dosta sporije (evo već 10-ak godina) u odnosu na ono na šta smo mi naučili: u bivšoj državi, SSSR-u, u Njemačkoj poslije WW I, itd. upravo iz razloga što je u pitanju cijeli svijet, a ne neka država od 20-30-40-100 miliona ljudi...

FIAT odlazi u istoriju... Držte se sredstava za proizvornju, alata, rudnika, energije, hrane, oružija i znanja.
Sve ovo ostalo će da obraste vegetacijom.
Elkombar

Post by Elkombar »

Spot cijena zlata: 1 gram = 250 KM

Od vezivanja KM za euro 2001. godine do danas, KM je u odnosu na zlato izgubila 92,2% svoje vrijednosti.
Drugim riječima, zlato je poraslo 12,8 puta, a tvoja ušteđevina u KM danas vrijedi svega 1/12,8 onoga što je vrijedila 2001. – mjereno u zlatu.

Gram mozga domaćih političara i dalje je oslobođen PDV-a – dok gram zlata nije.

Bosna i Hercegovina je JEDINA u Evropi koja ima PDV na investicijsko zlato.
Jer ako se građanin zaštiti od inflacije,
koga će inflacija onda pojesti?

Gram zlata: preživljava inflaciju.
Gram pameti političara: proglašen kulturnom baštinom – rijedak, zaštićen i nedostupan javnosti.

Gram zlata raste.
Gram pameti političara stagnira ili ide u rikverc, ide u deflaciju.
Ali zato porez – uredno radi.
ummet

Post by ummet »

Čekati državu, bilo kakvu a ne ovakvu, da ti nešto obezbjedi nije primjereno.
Neka se svako spašava kako zna i umije.
Nije daleko ni ta Austrija, pa lagano uzmeš zlatnike / srebrenjake / platinjake (platina), pa nazad.
Elkombar

Post by Elkombar »

Ovdje se ne radi o "čekanju države“, nego o tome da država, JEDINA u Evropi, otežava zaštitu od inflacije.

Možemo se istovremeno snalaziti i kritikovati loše zakone i loše političare.
ummet

Post by ummet »

Elkombar, izvini, u pravu si.
Mada se ja više ne osvrćem na loš rad vlastodržaca.
Ti ljudi nisu ni svjesni da im to "blago" neće vrijediti pišljiva boba kad masa zakuca na vrata zbog njihovog (ne)rada.
brzi

Post by brzi »

Gledam zlato je 2009. bilo na 700 $ i od tad je 6 puta vrijednije. A onda gledam S&P 500 index, on je rastao u istom periodu 700%.
Mi ovdje stvarno nemamo ni približne šanse da nekakav novac, ušteđevinu, oplodimo, da imamo pristojan prinos.
Ja kad racunam sve kapitalne dobitke, gubitke i dividendu jedva da sam nesto iznad 100% u tih 15 godina.
montypython

Post by montypython »

Nažalost to je više zbog needuciranosti domaće publike nego zbog neke realne vrijednosti aseta koji se posjeduje. Taj rast S&P a u Americi je nakon katastrofičnog pada 2008. Krenuli su dakle sa vrlo niskih nivoa (a mi sa vrlo visokih gdje su neke dionice do 2008 narasle i po 700-800%). Tada je tamo počelo drastično štampanje novca (tzv Quantitative easing) uz niske kamatne stope. Ljudi su se zaduživati i ulagali pa je sve raslo uključivo potpuno bezvrijedne stvari, meme dionice, Bitcoin, dok se normalne dionice često trguju po PE većem od 100. Imaju totalni balon koji već puca ali ljudi se još osjećaju bogatašima iako će kad to pukne vrlo brzo osiromašiti. A inflacija im još nije uništila imovinu jer kao hegemon izvoze dolar u svijet što razvodnjava njihovu vlastitu inflaciju. S druge strane kod nas 15 milijardi ili više stoji na štednji i propada a na berzu niko ne ulaže iako su mnoge dionice potcijenjene. Čak su i nekretnine otišle gore ali ne i dionice jer jednostavno sentiment je loš a ljudi kod nas nemaju tu kulturu. ulaganja niti edukaciju. Ili kraće dionice koje mi imamo vrijede 3 puta više nego što "piše" a dionice koje oni imaju stvarno ne vrijede ni pola a neke ni desetinu koliko sada "piše" jer je balon istorijskih razmjera. Prije ili poslije sve će doći na svoje i tamo i ovamo tako da, se to odsustvo rasta može shvatiti i kao prilika za akumulaciju. Nekretnine su preskupe tako da čak i da dionice ne rastu zasad, bolje su za ulaganje od nekretnina a pogotovo novca na banci. S treće strane opet mnoge su dionice i u nas dosta narasle pa se moglo zaraditi I nakon 2008. Sjetimo se da je Vispak npr bio 5-6 a završio na mislim 25-30, BSNL sa 12 na 30, Sarajevo osiguranje sa 6 na 14, pa namjenska i sl. Na čekanju je npr Enker i pogotovo JPESR koji lako jednim pokretom za godinu ili dvije može vratiti sve neisplaćene dividende.
Post Reply