Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Sutra bez mene. Ne volim vožnju po snijegu.
-
Sitna buranija
Sreća pa smo došli mi ostali u velikom broju 
Ne vjerujem da vas je više od tri.
nisam znao da je subotom...jbg
ali jedan komunikativni i pametni na sjednici vrijedi kao 3 bučna laprdala
ali jedan komunikativni i pametni na sjednici vrijedi kao 3 bučna laprdala
-
Sitna buranija
Uglavnom, vlada smatra da NO dobro radi svoj posao i da uspješno provodi njene ciljeve, tj. prave gubitak u skladu sa instrukcijama i planovima vlade i resornog ministarstva...
-
montypython
Gledao malo zadnji izvještaj o proizvodnji u rudnicima u FBiH, dakle za oktobar. Mrkog uglja iskopano 380 hiljada tona a lignita 130 hiljada. I jedno i drugo daleko više (19% i 13 %) nego u istom mjesecu pošle godine. Čak, (po sjećanju nemam kod sebe podatke), to je najviša količina mjesečno u zadnje 2-3 godine ili je među prva dva rezultata. I samog mrkog I zbirno. E sad je li slučajnost ili je početak nekog trenda...
Gledao sam i ja.montypython wrote: ↑28 Nov 2025, 17:55 Gledao malo zadnji izvještaj o proizvodnji u rudnicima u FBiH, dakle za oktobar. Mrkog uglja iskopano 380 hiljada tona a lignita 130 hiljada. I jedno i drugo daleko više (19% i 13 %) nego u istom mjesecu pošle godine. Čak, (po sjećanju nemam kod sebe podatke), to je najviša količina mjesečno u zadnje 2-3 godine ili je među prva dva rezultata. I samog mrkog I zbirno. E sad je li slučajnost ili je početak nekog trenda...
Tu ne znaš da li je povećana proizvodnja u rudnicima koncerna ili u Banovićima i Kamengradu.
U svakom slučaju ukupna proizvodnja mrkog uglja je ista kao u prvih 10 mjeseci prošle godine, lignita 60.000 tona više.
Kad se uzme u obzir izvoz i privatna potrosnja onda ispadne da Elektroprivreda ima na raspolaganju do 250.000 tona vise nego u 2024.
Negativan trend je zaustavljen.
Uvoz struje u narednoj godini bi trebao biti manji.
Hasičevič - Drvosječa 1 : 3Elkombar wrote: ↑07 Nov 2025, 22:58Drvosječa sad prodaje pelet samo u poslovnici u Banja Luci, cijena 690 KM. U Federaciji ne nude pelet.Elkombar wrote: ↑25 Oct 2025, 12:10 Juče je Vlada FBiH ograničila cijenu peleta na 480 KM + PDV za tonu.
Firma "Drvosječa" je odgovorila povlačenjem ponude peleta na svojim stranicama.
https://www.drvosjeca.ba/index.php/bs/u ... 2/sarajevo
Peleta trenutno nemaju u ponudi.
Grijanje na struju je najsigurnije...zasad.
Hasičević - Drvosječa 1 : 2, trenutni rezultat.![]()
najviša prodajna cijena peleta u trgovini na malo po toni u svim pakovanjima ne može prelaziti 540 KM plus PDV.
Preuzeto sa https://tuzlanski.ba/biznis/ekonomija/n ... zM7te7Sl9g
https://tuzlanski.ba/biznis/ekonomija/n ... zM7te7Sl9g
Za novembar mjesec ograničenje u maloprodaji 480+PDV.
Za decembar ograničenje u maloprodaji 540+ PDV.
Kod nas i ograničene cijene mogu da poskupe — to je bosanski patent. Pelet ograniče pa podignu… ovo je jedina Vlada koja ni ograničenja ne zna držati pod kontrolom. Rezultat - pelet u nestašici.
Vlada FBiH izgleda vodi ekonomiju kao da igra Monopoly bez uputa.
Danas na skupštini Elektroprivrede solidna aktivnost nekolicine dioničara.Jedan koji se javljao nekoliko puta dobro je rekao;Da su drugi aktivni ne bih ja morao ovoliko!
A ja sam pokušao zamisliti kako bi izgledala skupština ssa ,recimo stotinu ovakvih,!
Moram reći da mi se dopalo sa kakvom je energijom direktor odgovarao na primjedbe dioničara.Ostali prisutni iz uprave i Nadzornog odbora jednostavno su samo istrpili ove što kao nešto traže.
A kada je nekoliko dioničara ,svaki pojedinačno,tražilo ostavku ,Uprave i Nadzornog odbora zbog kontinuirano loših rezultata.reagirao je samo direktor,
Meni se čini da je on najbolji ,izmedju ovh desetak što vode ElektroprivreduSkoro svi ostali su standardni partijski uhljebi.
A ja sam pokušao zamisliti kako bi izgledala skupština ssa ,recimo stotinu ovakvih,!
Moram reći da mi se dopalo sa kakvom je energijom direktor odgovarao na primjedbe dioničara.Ostali prisutni iz uprave i Nadzornog odbora jednostavno su samo istrpili ove što kao nešto traže.
A kada je nekoliko dioničara ,svaki pojedinačno,tražilo ostavku ,Uprave i Nadzornog odbora zbog kontinuirano loših rezultata.reagirao je samo direktor,
Meni se čini da je on najbolji ,izmedju ovh desetak što vode ElektroprivreduSkoro svi ostali su standardni partijski uhljebi.