Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by montypython »

novi wrote: 14 Nov 2025, 17:37 Mislim da je vecina koja kupuje dionice za svoje pare (takvih je jako malo ali jedino oni i kupuju) shvatila da treba uzimate nove blue chipove a to su dionice koje daju 5%, ove ostale ''drzavne'' ili ''imaju potencijal'' vise niko i ne razmatra. A to da li ce past kisa i nesto biti bolje ako se promijeni parlamentarna vecina zaboravite. Otvorile se oci sta ces, sad je propast menagerima SASE ali promet ce Vam biti 100 KM, zbog cega postojite, platice vam Vlad da postojite. Ubleha
Treba uzimati "dobre" a ne "loše". Ko bi rekao. Ako nije problem koji su ti novi blue čipovi? Nemoj samo da su sve one dionice u koje si ti prešao kad si izašao iz dosadnih državnih. Ako se ne varam bila je priča da će se prodati Sosor "ali ne preko 21 KM do novih izbora". Ja mislio odmah će rasti pred takvu akviziciju kad tamo spao sa 17 na 14.5 nakon toga. Drugi put opet "dosta ljudi priče o toj EPBiH i "pašće kiša", proleti namjenska". Rekao bi čovjek namjenska će u nebo, kad tamo Igman sletio sa 200 na 174 Pobjeda sa 31 na 29 Pretis sa 70 na polugodištu na 48 sad.... Ispada da je bolje prošao onaj ko je bio u "državnom" JPESR čekajući kišu I kome je "proletila" namjenska nego onaj kome nije "proletila". I nije da ja ne cijenim info o mogućoj prodaju Sosora cijenim, I nije da ne mislim da namjenska ne vrijedi, vrijedi itekako stvar je da ovdje ljudi ne znaju šta vrijedi ni kako se procjenjuje, a ja lično i dalje mislim da je ipak najpotcjenjenija EPBiH.
Ne postoje blue čipovi na totalno nelikvidnom tržištu gdje se cijena obrazuje praktično isključivo mahinacijom, hypeom i mentalitetom krda tipa ako raste nastaviće da raste a ako pada nastaviće da pada.
belse

Post by belse »

Bez trgovanja danas
aid

Post by aid »

Nikako ne mogu shvatiti ovako male promete dionica na SASE u ovoj godini. Novi kaže: progledalo se.Ima toga.Ali ovakvo okruženje vlada već dugo.Razlika u zadnjih 5 godina je samo u većoj inflaciji.
Raste privatna potrošnja, štednja ,krediti stanovništvu, sklonost investiranju u nekretnine.Samo promet dionica na berzi stagnira ili pada. Inflacija utiče na vrijednost firmi ,ali bez prometa to se ne može odraziti na cijenu dionica.
Kad pominjemo stare I nove blue chipove dva “stara” : JPES I BHTS naročito su važna za sentiment cijele SASE , zbog velike BV , državnog većinskog vlasništva i značaja za privredu FBIH. Trenutna tržišna cijena im je ,pored svega ostalog , odraz i namjerne , ili nenamjerne negativne medijske kampanje, koja ponekad prevazilazi okvire zelene agende i rezultata poslovanja.Restrukturiranje upravljanja I bolji rezultati vjerovatno će doći tek s vlasničkom transformacijom.
Ali dok milijarde KM štednje stanovništva čekaju nove mogućnosti za investicije dotle neka “nevidljiva ruka tržišta” drži vrata zatvorenim da “bikovi” ne mogu istrčati u amfiteatar do: otvaranja ZIF-ova, ili neke transformacije ostatka drzavnog vlasništva , novih IPO…
panzer

Post by panzer »

Mentalitet. Ne postoji finansijsko obrazovanje. A u simbiozi sa lošim primjerima dovoljno je da niko ne gleda na dionice. Meni godinama ljudi koji se bave finansijama nisu jasni.
Ja znam milion primjera gdje se ulažu milioni u rizične projekte i bez bilo kakvog većeg planiranja ali kad se spomenu dionice ljudi te gledaju isto goveda.

I stvarno ne znam šta fali uložiti par miliona ili par desetaka miliona KM u kupovinu dionica ASA banke. Sa sigurnim povratom, sa velikim potencijalom i bez nekog rizika bar za par godina. Ali nikako niko da se sjeti. Jedino Senad Džambić se odlučio na nešto tako. Kupio dionica BH Telecoma po 8-10 KM dobio solidno dividende i mogao je prodati određeni dio portfolia po 15 KM. NI orao ni kopao niti se brinuo kao što bi morao dati velike količine svoga vremena da se "zakopao" u fizički projekat nad kojim bi morao bditi i gledati hoće li uopšte uspjeti.
novi

Post by novi »

Ovom prilikom izvinjavam se svim zdravo razumnim ljudima kojima su moje objave smetale, vrijedjale ili navele na pogresnu kupovinu. nece se ponoviti. hvala svima na info koje salju, imam par ovih koje i ne pratim. JPES cekam u ''slobodnom padu'' obzirom na ministra i direktora (iz mog kantona govna) o teorijama zavjere se ne bih zamar'o, o SOSOR-u (zakoji sam prozvan) ako ko misli da je pogrijesio neka stavi na ponudu (zao mi je malo ce se cekati izbori su daleko) a mozda i politicari lazu.
o uspjehu pojedinih koje sam protezirao i kupovao na ideju od pojedinih forumasa (belse svaka cast) necu jer to neke vrijedja a to mi nije cilj.
ovo da treba kupovati dobre a ne lose - prosto genijalno, ponovit cu to, ali sta je dobro - sigurno ne ovo sto se mnogo reklamira a para z'glave.
trubu za preds(j)ednika, ulozim pare i hocu zaradu
naravno o prometu na berzi da ne gubimo rijeci
Truba

Post by Truba »

pa da...nisam ovdje da mjerim metre dubine rijeke i kilobajte struje
oću keš
Hugo

Post by Hugo »

https://www.klix.ba/biznis/berza/brcko- ... /251120148

Nesto se sprema . Svjezi kapital ulazi na trziste kapitala cak se pravi nova berza.
potisak

Post by potisak »

aid wrote: 18 Nov 2025, 14:58 ...
Ali dok milijarde KM štednje stanovništva čekaju nove mogućnosti za investicije dotle neka “nevidljiva ruka tržišta” drži vrata zatvorenim da “bikovi” ne mogu istrčati u amfiteatar do: otvaranja ZIF-ova, ili neke transformacije ostatka drzavnog vlasništva , novih IPO…
Niko normalan ne može da shvati da su ZIF-ovi još uvijek zatvoreni u entitetu FBiH (skoro 25 godina), u entitetu RS su odavno prešli u otvorene, koliko je ljudi pomrlo, koliko još treba da pomre, a niko ništa ne poduzima. Od malih dioničara nema ni jednog javnog malog dopisa, ni prema KOVP, ni prema
odgovornim, ni prema medijima (izvinjavam se: u medijima je bio propraćen Halil Č, koji je poodavno spomenu dugogodišnju pljačku od strane onih koji upravljaju ZIF-ovima). Ne samo da bi se i tu oslobodio dobar dio novca, već bi se isti taj novac uskratio na upravljanje dugogodišnjim pljačkašima.
panzer

Post by panzer »

Postaje ozbiljnije. Inicijative su ozbiljnije i smislenije. I Asina konferencija je trebala ići u ovom pravcu. Ali trebaju im profesionalci iz sektora da bi organizovali konferenciju sa fokusom.

Tržište kapitala regije se ubrzano budi

Investicije 2025: Diverzifikacija kao jedini pravi put
Promo/Branko Kecman

Tržište ulaganja u regiji ulazi u fazu najdublje transformacije do sada. Od sve većeg interesa građana za likvidne instrumente do pojave sporta kao nove investicione klase, investitori 2025. godine traže stabilnost kroz diverzifikaciju i globalni pogled na kapital. Za Bloomberg Adriju je govorio Branko Kecman o ključnim signalima Advantis Investicionog Foruma, novom profilu investitora i trendovima koji će oblikovati tržište kapitala u godini pred nama.

Šta je ove godine glavni investicioni signal koji Advantis Forum želi poslati tržištu?
Želimo da nastavimo našu misiju uvećanja bogatstva naših klijenata. Kroz prezentacije govornika na forumu će učesnici moći razumjeti ulaganja u različite vrste imovina, od ulaganja u obveznice, akcije/dionice razvijenih kompanija u regionu i svijetu, ulaganja u ranim fazama razvoja kompanija - biznis anđeo investiranje do ulaganja u venture capital projekte i ulaganja u preuzimanje atraktivnih kompanija kroz private equity fondove.

Mogućnosti za investiranje nisu ograničene samo na bogate građane. Konstantno govorimo o tome da je bitno donijeti ključnu životnu odluku i početi redovnu mjesečnu štednju. Najčešće se govori o tome da je bitno štedjeti između 10 posto i 20 posto svojih mjesečnih primanja.

Na Forumu će biti predstavljena mikrokreditna društva koja emituju obveznice i kod kojih investitori mogu ostvariti kamatu između 6 posto i 7 posto, što je, morate priznati, znatno više nego što je kamata koja se može ostvariti kroz oročenu štednju, kao i kod iznajmljivanja stanova.

Takođe će biti predstavljeni regionalni ETF-ovi koji pokrivaju tržišta Slovenije, Hrvatske i Rumunije, kao i dvije fenomenalne kompanije listirane na Zagrebačkoj berzi - Atlantic Grupa i Span. Radi se o kompanijama koje su prešle put od privatnih kompanija do izlaska kroz IPO proces na Zagrebačkoj berzi, kompanijama koje su odlučile da postanu potpuno javne i da poštuju najviše standarde izvještavanja, što je veoma bitno za investitore.

Vjerovatno će prvi put na nekoj investicionoj konferenciji biti govora o ulaganju u sport kao posebnu vrstu imovine. Svjedoci smo da se očekuju velike promjene od formiranja košarkaškog kluba Dubai, preko formiranja NBA Evropa, najavljene promjene vlasničke strukture Real Madrida. Nije nemoguće da će u narednim godinama biti uobičajeno da

većina ljudi ulaže u neku od kompanija koje upravljaju pojedinim sportskim klubovima direktno ili indirektno posredstvom specijalizovanih fondova.

Bankarski sektor u Evropi je posljednje tri godine pokazao da je veoma interesantan za investiranje kako zbog rasta cijena akcija, tako i veoma izdašnih dividendi. Zbog veoma izraženog pada vrijednosti dolara ove godine, akcije banaka u Evropi su postale dodatno interesantne zbog nepostojanja valutnog rizika investicije. Glavni ekonomski analitičar Bloomberg Adrije Mihael Blažeković će na Forumu predstaviti analizu svog tima i moguća preuzimanja. Sektor u kojem se pokrene val preuzimanja, istorijski gledano, ostvaruje znatno više povrate od nekih koji su, da tako kažem, "uspavani" , što je bio slučaj s bankama u Evropskoj uniji. Aktivnosti UniCredit Group i njihov pokušaj preuzimanja Commerce Bank je svojevrsni pokazatelj u kojem pravcu mogu ići cijene akcija evropskih banaka. Jedna od glavnih poruka na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu je da evropski bankarski sektor mora da se konsoliduje i da prekogranična preuzimanja treba da postanu uobičajena pojava, a sve sa ciljem da se mogu suprostaviti velikim američkim bankama.

Želio bih posebno da istaknem našeg keynote govornika, profesora s Bledske poslovne škole Niku Slavniča, koji će govoriti o uticaju vještačke inteligencije na poslovanje i na promjene biznis modela. Svi znamo da se nalazimo na pragu nove tehnološke revolucije, ali je u ovom trenutku teško procijeniti kakav će uticaj biti na pojedine sektore, zanimanja, odnosno kakve će nove biznis modele donijeti primjena vještačke inteligencije.

Kako se mijenja profil investitora u regiji – i šta to znači za domaće tržište kapitala?
Sve više građana shvata da konstantno ulaganje u nekretnine polako gubi smisao te se okreću drugim vrstama investiranja kao što su obveznice, ulaganje na stranim berzama u ETF-ove i akcije kompanija. Ove vrste imovina daju puno veću likvidnost od ulaganja u nekretnine, jer ako ulažete u likvidan instrument na berzi, u roku od pet dana imate novac od prodaje na svom računu. To kod ulaganja u nekretnine nije slučaj. Pored ovoga, dobijate mogućnosti u pogledu geografske, sektorske i valutne diverzifikacije, što vam omogućava da kvalitetnim strukturiranjem svog portfolia investicija odgovorite većini mogućih izazova i rizika.

Poredeći iskustva iz razvijenih zemalja EU ili iz SAD-a, vidimo da većina građana, nezavisno od imovinskog stanja, štedi koliko može i ulaže sa ciljem da kapital radi za njih. Mi u Advantis Brokeru upravo želimo da to omogućimo našim klijentima.

Imamo klijenata koji su u različitim životnim fazama, neko je tek počeo da radi i želi da štedi i investira za izvjesniju budućnost, za svoju djecu u budućnosti, takođe imamo klijenata koji završavaju radni vijek i koji žele da im dosadašnja štednja kroz ulaganja pokrije razliku između plate i penzije.

Takođe imamo klijenata koji su vlasnici kompanija koji shvataju da dio zarade iz osnovnog posla mogu uložiti i da se kapital oplođava bez njihovog direktnog angažmana, što je veoma bitno ljudima koji su radili po 15 sati dnevno 20 godina da bi napravili uspješne kompanije. S druge strane, to njihovo ulaganje je potpuno odvojeno od svih rizika koje nosi poslovanje njihovih kompanija, pa im na taj način omogućavamo da diverzifikuju svoju imovinu kako bi je sačuvali i uvećavali tokom vremena
. Konkretno, ako se radi o vlasniku kompanije iz drvnog ili metalskog sektora, koji većinu tržišta ima u Evropskoj uniji, ulaganje u fondove ili kompanije u SAD-u im omogućava geografsku i valutnu diverzifikaciju.

Ako biste morali izdvojiti jedan konkretan rezultat koji želite da ovaj forum ostavi, da li se može reći da se kapital u regiji konačno "budi" – i koji su ključni pokazatelji da investicije postaju ozbiljniji pokretač rasta?
Slobodno možemo reći da se mali investitori, kako ih mi zovemo, bude. Na ovo je uticalo dosta međusobno, na prvu ruku nepovezanih događaja i to promovisanje investiranja u državne/narodne obveznice, sve veća popularnost investiranja u ETF-ove koji prate neke od najpoznatijih indeksa kao što je S&P 500, razvoj tržišta korporativnih obveznica na lokalnim berzama, specifične emisije korporativnih obveznica na Zagrebačkoj berzi.

Posebno nas raduju pripadnici generacija Y i Z koji žele da grade svoju budućnost kroz redovnu mjesečnu štednju i ulaganje u neke od navedenih instrumenata.
Post Reply