BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 27 Oct 2025, 13:52 Zna li se koliko je ljudi sa bh telecoma prešlo na telemach? Imamo li gdje taj podatak?
Kao što već rekoh, sada su nebitni. Što su ugrožavali, ugrožavali su. Sada su oni ti koji su ugroženi. I ovi nadošli na fenomenalnu ideju da ih kupe i preplate i tako izvuku pare...
Sitna buranija wrote: 24 Oct 2025, 14:29 Telemach je BH Telekomu otimao korisnike godinama prije i ugrožavao im poslovanje. Do unazad 3-4 godine. Zadnje 3-4 godine ih apsolutno ni na koji način ne ugrožava, nego je čak bio u defanzivi, jer je unazad 6-7 godina BH telekom prešao u kontraofanzivu, a ovi su ostali bez zaleđine u američkim fondovima koji su im bili vlasnici (pa tako i bez političke podrške kauboja). I ovi sada našli da istresaju ogromne pare za Telemach.

Ima još Logosoft na tržištu koji je Mtel-ov, ali on nema potencijal da ozbiljnije bilo koga ugrozi, baš zato jer je Mtel-ov. Bar ja tako mislim...
panzer

Post by panzer »

Svakako će imati optužnicu. Zato se ni jedan predhodni direktor nije usudio da kupi bilo koji kablovski operater.Jer je znao da bi završio na optuženičkoj klupi. I najviše radi toga je 350 miliona KM stojalo na računima od 2010-2012.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 27 Oct 2025, 15:44A EPBIH po P/E?
Po P/E može samo kad ima redovnu dobit i to ne samo simboličnu. Ako nema ili je niska ne primjenjuje se P/E nego ide na druge načine, npr knjigovodstvena vrijednost, imovina ili sl. EPBiH je poseban slučaj negdje između. Oni nemaju dobit samo zato što imaju nesposobno rukovodstvo plus nesposobnu politiku koja upravlja rukovodstvom. Npr svako drugi ko dođe iza ovih u EP može imati dobit 150 miliona odmah u prvoj godini. A u drugoj 300. A to bilo pri P/E 15 cca 2.2 do 4 milijarde ili 73 do 140 KM po dionici. Sve se mora uzeti u obzir uključivo da je upravljanje daleko od optimalnog i da će novi vlasnik odmah optimizirati poslovanje. Dok je u Telemachu pretpostavljam već optimizirano I ne može puno bolje nego što jeste.
montypython

Post by montypython »

Ali s druge strane slažem se i za ovo o stajanju (i propadanju) stotina miliona KM na računima, I BHT i EPBiH.
Nisam, kako rekoh, apriori protiv akvizicije ali treba izboriti najnižu moguću cijenu. Nije mudrost tresnuti ko hadžija na sto nekoliko stotina miliona (koji nisu tvoji nego dioničara) nego u teškim pregovorima na mišiće i pamet izboriti što nižu cijenu.
Last edited by montypython on 27 Oct 2025, 16:48, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

Pa ako bar 150.000 od onih 280.000 korisnika pređe na BH Telecom onda će sam telecom imati daleko veću profitabilnost. Ne kupuje se Telemach BIH radi njegove perspektive nego da ne bi uskočio neko treći.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Drugim riječima, ti vjeruješ da će ekipa oko Kovačevića znati i uspjeti ostvariti pozitivne efekte iz ove kupovine i da će se svaka plaćena marka višestruko isplatiti?

Ja ne vjerujem, a možeš i pretpostaviti zašto. Motiv o kojem ti pričaš i stvarni motiv za ovaj posao su potpuno različiti. A kada u nešto ulaziš iz loših namjera, ne može na dobro izaći. Nekada se upitam jesi li stvarno toliko naivan ili imaš druge razloge za isijavanje optimizna ;) :roll:
panzer

Post by panzer »

Kakav Kovačević. On je tu još jednu godinu, najviše godinu i po. Ako se u tom periodu uopšte realizuje ovo preuzimanje.

I nemam razloge, pošto nikad nisam imao dionice BH Telecoma. Samo hoću da vidim da se nešto uradi, da se mrdaju, pa makar i sa greškama.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Najgora je ta "neka promjena, pa makar i na gore".

Ja sam imao te dionice 15-tak godina, nauzimao se dividende za to vrijeme, ali čim su krenuli u priču o akviziciji a cijena dionice izašla na preko 15,5 KM ja sam ih prodao. Toliko vjerujem u njihovu poslovnu sposobnost, dobru namjeru i mogućnost pozitivnog ishoda svega.

Ali dobro, možda sam i pogriješio.

Ipak, meni je kao dioničaru bilo draže vidjeti na računu 370 mio KM, pa makar i gubile vrijednost na tim računima, ali sam mogao gajiti nadu da će bar dio tog novca završiti u mome džepu (što se nekoliko puta i desilo kroz vanredne dividende), nego vidjeti kako taj novac odlazi u džepove vlasnika Telemacha, odnosno naslućivati u čije još džepove će otići...
panzer

Post by panzer »

O tome da Telekom srbija kreće u novu rudnu preuzimanja pisano je u medijima posljednjih mjeseci.

Prvo je objelodanjeno da Telekom Srbija preuzima Orion telekom wifi i Beotelnet-ISP, a potom je objavljeno da državni teleoperator planira da kupi još pet operatora u Srbiji.

Kako su mediji izvijestili, u planu je kupovina Nove Telnet bežične i kablovske telekomunikacije d.o.o. iz Porodina, firme Media KDS d.o.o. iz Sombora, potom MSAT Inženjeringa d.o.o. iz Petrovac na Mlavi, preduzeća Link 016 d.o.o. iz Lebana, kao i KATV d.o.o. Čoka.

Foto: Telekom Srbija
Post Reply