BH Telecom

Truba

Re: BH Telecom

Post by Truba »

investmen wrote: 15 Oct 2025, 12:02
Truba wrote: 15 Oct 2025, 11:47 -0,42 %

slijedi sunovrat?
zašto bi bio sunovrat?
+0,74 %

hm što čovjek da radi
sada je trenutak velikih odluka
bolje 100 godina dobivati dividendu nego za jedan mjesec izgubiti 33% vrijednosti dionica kao ja s m:telom
one

Post by one »

najbitnije informacije su koliki bankarski kredit i uslovi oko kamata za isti.
preuzimanje u ovo vrijeme pred potop,moze banku dovest do vlanistva nad odasiljacima a ostalo nije bitno.u tom slucaju bi mogli imati star link i netflix i to besplatno.
panzer

Post by panzer »

Možda banka propadne pa je BH Telecom preuzme pošto njemu nema potopa, za razliku od banaka.
one

Post by one »

sacekajmo sve informacije ako ne budu poslovna tajna
rigel

Post by rigel »

Ne kontam o kakvoj propasti se ovdje prica? BHT ima imovinu koja vrijedi bar 2 milijarde KM. Pa svi ostali akteri na tržištu će pokrepat od gladi, dok BHT ogladni.
Truba

Post by Truba »

Oni nece biti
Ali dionicari hoce

Sta ja imam od njihovih milijardi?
one

Post by one »

Telemach je veliki igrač, koji je u prošlosti akvizirao brojne kablovske operatere, a nedavno je okončao i njihovu integraciju pripajanjem HKB neta d.o.o. Sarajevo, M&H Company d.o.o. Sarajevo i KATV HS d.o.o. Sarajevo.

ko jos na balkanu i sire koristi kablovsku osim par penzionera koji neznaju kako ipt funkcionise sa hiljadama slobodnih kanala
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

rigel wrote: 15 Oct 2025, 16:51 Ne kontam o kakvoj propasti se ovdje prica? BHT ima imovinu koja vrijedi bar 2 milijarde KM. Pa svi ostali akteri na tržištu će pokrepat od gladi, dok BHT ogladni.
Pa za dioničara jeste propast kada njegova dividenda ode za skupo plaćenu akviziciju neperspektivne kompanije, i još se uz to kompanija u kojoj je taj neko dioničar djelomično zaduži kako bi zatvorila finansijsku konstrukciju oko te akvizicije čime ugrozi buduću profitabilnost kompanije. Što Truba reče, šta taj dioničar ima od sve te imovine?
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

Ne kupuje se ovdje firma i njena imovina, već tržišni udio koji je značajan. Treba staviti "na papir" broj korisnika Telemacha i ARPU, pa onda razmatrati koliko vrijedi, a ne kao neki stečajni upravnik gledati likvidacijsku vrijednost imovine.

Evo našao sam u nekom članku da je broj korisnika Telemacha 282.627 na početku 2025. godine. Korisnici mjesečno plaćaju 50-80 KM, u prosjeku 65 KM, što je godišnje 780 KM. To daje godišnji prihod od cca. 220 miliona.

Naravno, očekivani CAPEX i OPEX su važni ali nisu presudni faktor. Vjerujem da je iz Telemacha dobit izvlačena kroz razne troškove prema srbijanskim kompanijama prije završnog računa, što je moglo uticati na visok OPEX i relativno malu dobit u odnosu na BHT. Sada bi se to moglo promijeniti.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ok, Telemah je recimo imao 280K+ korisnika početkom 2025. godine. Ali veliki broj korisnika je privučen akcijama po kojima 6 ili čak 12 mjeseci plaćaju nešto minimalno. Bez tih akcija ne bi bilo toliko korisnika. Mislim da je stvarni prihod ispod 150 mio KM. I sada, ako BHT plati to sve preko 400 mio, to ispada da je platio 1500 KM za korisnika firmi koja ima čak i lošije performanse od njega samog uz znatno niže troškove zaposlenih. Sinergijski efekat? Ja ga u ovakvim okolnostima ne vidim. Ali vidim priliku za ulazak na tržište novih igrača koji baziraju svoje usluge na novijim modernim tehnologijama i rizik BHT-a da je skupo platio nešto što nije dugoročno održivo (ni broj korisnika, ni tehnologija koju koriste)...
Post Reply