Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Sve je to bilo vezano uz prethodnu agendu. I prethodnu US administraciju koja je jahala ne istom talasu kao i EU. Američka oprema se vjerovatno nije dobro slagala sa kineskim izvođačem i kreditom. Sve je u startu bilo pogrešno postavljeno i kilavo. Siguran sam da pare nisu problem. Cijena izgradnje je sad onoliko viša koliko je novac izgubio na vrijednosti. U svakom slučaju je zanemariva u poređenju sa 200 tinjak milijardi eura vrijednosti uglja pod zemljom što nas čini jednom od najbogatijih zemalja u Evropi. Samo što to sami ne znamo. A siguran sam da i "smanjenje proizvodnje" u rudnicima nije nimalo slučajno nego je po naredbi iz istih onih krugova iz kojih je potekla priča o klimatskim promjenama. Od onih kojima je nestalo uglja pa su pikovali tuđi. Npr naš. Ništa nije slučajno. A kako je neko dao mig da se proizvodnja smanji na isti mig se može i povećati.
panzer

Post by panzer »

Blok termoelektrane je nemoguće napraviti. Lokalni ljudi nemaju taj kapacitet.

Moguće je bilo jedino depešom iz npr Beograda( ili ranijih glavnih gradova prije njega).
A u današnjem vremenu jedino privatna firna može napraviti.

Stranke i stranački poslušnici nikako.
montypython

Post by montypython »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ele ... /250923199
Ovo su trebali odbiti. Preuzeli obavezu da se troši na sasvim beskorisne stvari, dalje širenje već propale agende I stranog tutorstva. Čuj angažovanje stranih konsultanata, plaćanje stranih špijuna koji će te podučavati da radiš upravo ono što je njih same tj Njemačku upropastilo i zbog čega im se čitav svijet smije. A sama suma je tako mizerna da je EP može zaraditi za samo par dana normalnog poslovanja bez zelene agende. Daju nam po par miliona (I to neupotrebljivih) da bi nastavili s agendom koja nam nanosi štetu od nekoliko stotina miliona godišnje. U Njemačkoj se već u mainstream medijima pojavljuju članci o štetnosti i neisplativosti obnovljivih pa i namjere o zatvaranju mnogih. Dakle oni sami polako mijenjaju kurs (pri čemu konstantno proizvode 15 ak GW u termoelektranama koje su "zatvorene") a nama ti isti i dalje prodaju priču da je zelena agenda dobra stvar.
panzer

Post by panzer »

EPBIH je za iduću godinu zakupila kapacitet od 250 MW od velikih solarnih elektrana po cijeni od 70 i nešto EUR. Uzima i od manjih prozivođača ali plaća znatno manju cijenu od tih 70 eura.
brzi

Post by brzi »

To je win/win situacija.
300 GWh je 300.000 tona uglja manje.
A s obzirom da je proizvodna cijena iz TE otprilike tu negdje onda je proizvodna sa ugljem od Lagera oko 100 eura.
montypython

Post by montypython »

Meni nije povoljno kupovati nešto po višoj cijeni od vlastite proizvodne. EP će dakle kupovati struju iz solara od domaćih tajkuna po 14-15 f po KW pa će onda tu struju prodavati domaćinstvima po 10 f? Gdje je tu logika?
I to u principu oko podne ljeti kada je i onako ogromna hiperprodukcija I može se kupiti na berzi ispod 50 eura redovno a često i ispod 20. A uz to, da bi primili tu struju koju niko neće moraće EP u tom dijelu dana ugasiti vlastite kapacitete u kojima je proizvodna cijena niža od one po kojoj će kupovati od solara. I u TE a da ne pominjem HE.
panzer

Post by panzer »

Ne znam je li pametno dugoročno snabdijevanje vlastitog tržišta planirati preko potencijalnih kratkoročnih situacija na berzi. Na mađarskoj berzi sa porijeklom robe ko zna koje države i ko zna kakvom cijenom prenosnih kapaciteta u tom trenutku.
aid

Post by aid »

Ne trebamo se nervirati Monty, očito da u kupoprodaji struje već odavno ne trebamo tražiti logiku, samo su ulozi sve veći i veći pa će veći biti i pad.
To je ta win win situacija kojom se jednim potezom ruši i EP i rješava se problematika s ugljem iz koncerna, jer ga treba sve manje, ali ne prestaju tenderi za ekternu nabavku.
montypython

Post by montypython »

Po meni i ovdje ima mjesta za krivičnu prijavu ili otkaz. Direktor bi dakle da svjesno kupuje struju po 40% višoj cijeni od one po kojoj je može prodati domaćinstvima. U danima kad su solari aktivni a to je uglavnom ljeto, potrošnja u tom dijelu dana kad solari proizvode (oko podne +/-par sati) je cca 1000 MW za cijelu BiH dakle RS+FBiH, vidi nosbih. Neka je od toga pola EP BiH to je 500 MW za podmiriti pa neka je i 600. Instalirani kapaciteti EP BiH su cca 1200 MW TE, 520 MW HE i 48 MW VE to je cca 1750 MW. Kako je uopšte moguće da firma sa 1750 MW kapaciteta unaprijed smatra da ne može podmiriti tih 600 MW? Ako planira da će uvoziti 250 MW i to dugoročno a treba da podmiri svega 600 MW tj da planira da sama proizvodi 600-250=350 MW u tom trenutku tj da radi na 350/1750=20% vlastitih kapaciteta. Tj direktor PLANIRA da ništa ne radi, drži na plati hiljade radnika u TE i HE plus hiljade u rudnicima. Ako šta zafali struje samo će kupiti, cijena sitnica. Pa tako može koga god s ulice pokupiš voditi firmu, bilo koju. Nikakav minus u proizvodnji uglja ne može to ni objasniti ni opravdati, pogotovo jer sami najavljuju da se proizvodnja u rudnicima podiže.
panzer

Post by panzer »

Sad sam i ja u dilemi. Izvor mi je čovjek iz Čapljine i on reče elektroprivreda uzima tih 250 MW.
Ni na kraj pameti mi je da može biti i EpHzHb.

Pokušaću naći detalje za koji dan. Ali koja god je vjerovatno imaju rqčunicu.
Post Reply