Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

S tim da nije jasno koliko je od tog iznosa u uglju.
panzer

Post by panzer »

brzi wrote: 01 Aug 2025, 11:40
Sitna buranija wrote: 01 Aug 2025, 11:26 To je baš bolno iskustvo... :roll:
Prebolio sam, iako se još uvijek povlačim ovdje i komentarišem. Zapravo svako bi trebao da vjeruje samo u ono što svojim rukama i znanjem napravi.
Tako je bar u BiH. Čekati da ti drugi oplodi kapital, posebno ako je država u pitanju je lutrija.
Naravno može se zaraditi na berzi. Ja sam kroz ovih 16 godina ostvatio nekakav prinos koji je veći od prinosa koji bi bio da je novac ležao u banci ali sam mogao ostvariti mnogo veći prinos da sam kupio stan u Sarajevu i iznajmio ga. Nekad su glupe, jednostavne investicije zapravo najefektivnije.
Ali šta je tu je, Bože zdravlja ! Posebno djeci našoj !

Maloprije pričam sa kolegom a odgovor je isti pošto je ista "žal" i kod njega.

Kupiš stan i gledaš upravitelja zgrade ili nekog drugog kako ti demolira stan a ti stojiš sa strane i čekaš da dođe vrijeme da neko kupi stan odnosno da zaradiš na njemu.
2500 vlasnika i niko ne reaguje javno, zvanično, proceduralno.... bilo kako.

Za nekretninu će se skočiti u pola noći i biti u blatu do koljena, ali za ne otići na bilo koju skupštinu ili tražiti bilo šta, se nađe neki izgovor.

Ono jeste da nije isto 100% vlasništva i 0,05% ali za 50-100.000 KM valjda vrijedi pokušati uraditi nešto konkretno.
brzi

Post by brzi »

Bio sam na skupštini, iznervirao se a odgovorni ni čestitog stida. Pa jučer reče Generalni da su ponosni na to što sad sa priključcima ide mnogo brže.
Zamisli ponoiš se time što ćeš priključiti korisnike kojima ćeš robu prodavati ispod proizvodne cijene. Tužba je bila jedino rješenje, i to jednostavna tužba za prodaju struje ispod proizvodne cijene, U obrazloženju koje dostavljaju FERK-u su svi potrebni podaci i o proizvodnim cijenama i o prodajnim cijenama. Dokazati da to rade je jednostavno jer oni to i ne kriju.
panzer

Post by panzer »

Ja nemam iskustva sa tim tužbama niti bih znao proceduru. A iznenadilo me da niko nije pokrenuo bilo šta sudskim putem. Ima poprilično uticajnih ljudi suvlasnika ali i iskusnih koji to mogu uraditi bez napora. Ne vjerujem da je finansijski trošak problem bilo kome.
brzi

Post by brzi »

Nije mi jasno zašto neka od firmi koje se bave trgovinom električnom energijom do sada nisu podnijeli tužbu. Mogli su za nerealizovanu dobit dobiti milione kao Viadukt za oduzetu koncesiju.
aid

Post by aid »

brzi wrote: 04 Aug 2025, 13:20 Nije mi jasno zašto neka od firmi koje se bave trgovinom električnom energijom do sada nisu podnijeli tužbu. Mogli su za nerealizovanu dobit dobiti milione kao Viadukt za oduzetu koncesiju.
vjerovatno su svu dobit realizovali
aid

Post by aid »

brzi wrote: 29 Jul 2025, 17:19 EPHZHB nekako ostala u plusu. Prihodi 190 miliona i veći za 3 miliona nego prošle godine. Trošak plaća 68 miliona i on je veći za 2 miliona nego prošle godine. Blizu 36% prihoda ide za plate. impozantno. Broj uposlenih 2313 i po prvi put je smanjen za 4 radnika ili neradnika. Do sad je broj uvijek rastao iako nije rasla proizvodnja.
Prihodi po uposlenom 82.000 KM. Ukupna dobit 357.000 KM.
Simboličnih hiljadu maraka po danu.
Na stotine firmi sa par uposlenih ostvaruju toliku dobit,
Da li će EPBiH imati i simboličnu dobit od marke po danu ?
Ne to ne bi imalo smisla. Bit će gubitak od dvadesetak miliona (samo).
Da se nadovežem na temu :učešće troškova radne snage kod EPBIH 13,5% , kod BHT 26,5% prihoda. Prihod po zaposlenom EPBIH 186 hilj. BHT 93 hilj. ,učešće četiri najznačajnija utroška u prihodu kod EP (nabavna vrijednost struje,sirovine,plate I amortizacija) iznosi 90% prihoda. Ova godina je iznimka od pravila : sirovine kod EPBH treba da imaju tendenciju rasta učešća ,a nabava pad, što odgovara dugogodišnjem prosjeku pri većoj proizvodnji energije.

Ako izdvojimo par pokazatelja van konteksta ,oni govore nešto ,ali zaključci mogu odvesti na krivi trag. Kod elektroprivreda je sezonski uticaj na troškove I prihode veoma velik. Poređenja nekih ekonomskih parametara traži dodatno poznavanje razlika u troškovnim portfolijima. Isto je i kod poređenja različitih grana djelatnosti ako ne koristimo neke univerzalne pokazatelje kao ROE I sl.
Smisao ovog posta je da donošenju brzih zaključaka o vrijednosti neke firme na osnovu par pokazatelja poslovnog rezultata i stanja, kao slike prošlosti , suprotstavim viziju vrijednosti firme koja se ogleda u sposobnosti za dugoročno stvaranje budućih profita. Nastojim ovu dionicu komentarisati što objektivnije I kritičnije prema trenutnim pokazateljima ,ali pridružujem se mišljenjima onih koji se u donošenju odluka oslanjaju na potencijal emitenta, I mislim da je ova kriza pravo vrijeme za kupovinu.

Samo prava kriza u EP može, u kombinaciji s pritiscima izvana od MMF i ostalog okruženja, dovesti do suštinskih promjena. Izjavu direktora, koju treba pohvaliti, da je formiranje koncerna bio promašaj tumačim kao stidljive znake otrežnjenja. Sad će se polako na javnoj sceni testirati razne ideje i optužbe ,a možda nelikvidnost u proljeće, kao što kaže Brzi bude kap koja će preliti čašu. Bolje bi bilo da vlasti reorganizaciju I restukturiranje urade kako treba I polako nego u iznudnici,ali kod nas nema promjena dok god nešto totalno ne zariba. Pravo vrijeme za promjene je bilo svih zadnjih 15 godina u kojima se plesalo kao na titaniku ,a gomilali se gubici koncerna. Znamo da je bilo i stranih studija i naših stručnjaka koji su zagovarali još 2000-tih koncept TE i pripadajućih rudnika kao samostalnih firmi u okviru EP. Pošto se ova vlast trenutno puno hvali saradnjom sve tri elektroprivrede I na polju harmonizacije propisa, a u RS je ovakva organizacija provedena odmah poslije rata,možda je I mi ubrzo prepišemo, pogotovo ako to vlast bude vidjela kao još jednu zgodnu predizbornu temu.
Nama malim dioničarima bi svakako odgovaralo.
brzi

Post by brzi »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... o-1064999/

"Elektroprivreda BiH je suočena sa nikada većim gubicima, a zakon o zatvaranju RMU Zenica mora obuhvatiti izmirenje obaveza prema EPBiH."
Truba

Post by Truba »

dobio sam potvrdu da sudjelujem na skupštini :lol:
il ću šutiti il ću cirkus napraviti
:roll:
Post Reply