Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ne znam. Ja se sve nadam da sam im ubacio " crva" kada sad tražio da podnesu ostavke ako treću godinu završe u minusu.

Ne radi ostavki, nego da sami kažu dajte da pokušamo na sve načine da izvučemo plus.
mikriza

Post by mikriza »

mikriza wrote: 15 Apr 2025, 17:02 Ja sam siguran da najpozitivnija promjena uz sve navedeno dolazi od grijanja na struju i masovne ugradnje klima. Stalno napominjem kako lokalna firma proda kamion klima sedmično i sad je u toku hype (slično kao pelet nekad), a to će ih htjeli ili ne natjerati na rekakciju, potrošnja na distribuciji samo raste. Takođe promjena mišljenja o siromašnoj populaciji koja ima luksuz da se hladi i grije na struju, i dosta novih uređaja - potrošača za razbibrigu tipa romobili... Mislim da je ovo cikličan proces i ponavljanje priče sa peletom. Napomena i sam se grijem na invertere, ali kako bi rekli kladioničari pokrio i 1 i 2.
Da se citiram, ne zbog ega, ja nešto pametan, nego zaista mislim da je klima hype za nas oštećene pozitivan trend, tj. svi znamo osnovni postulat ekonomije o ponudi/potražnji, a ovdje je još i zanimljivo da je ponuda traženog proizvoda (struje) u ograničenim količinama i ne može se povećavati kao npr. maline, ostaje samo jedan mogući instrument ograničavanja prekomjerne potražnje i po potrebi da se spasi el.en. sektor od urušavanja, a to je cijena. Već smo mogli čuti promjene u komunikaciji kod Nerke o "luksuzu klime u svakoj sobi", "luksuzu grijanja na struju" ...

Da još dodam podatak koji sam uspio saznati, tržište prodanih klima uređaja za cijelu BiH u 2024. je oko 136500kom, projekcija rasta za 2025. je 5-6%.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Oni su skontali pokrenuti medijsku kampanju ubjeďivanja ljudi da ne trebaju toliko koristiti klima uređaje i trošiti struju, i još će na tu kampanju potrošiti novac Elektroprivrede. A onih 400+ zaposlenika koje su planirali zaposliti u svom mandatu (od kojih je više od pola već zaposleno) neće dovesti do rasta proizvodnje struje, nego je naprotiv planirano da se proizvodnja smanji. Dakle, Alan Ford...
brzi

Post by brzi »

Izvještaj za juni je tu. I u junu su dokupili 72 GWh. U prvih pola godine 402 GWh deficita.
U prvih pola godine u HE proizvedeno 580 GWh, u TE 1680 GWh.
Poređenja radi, u 2020. je to bilo 2.449 GWh i 2021. 2.320 GWh, u 2022. proizvedeno 2.223 GWh, pa u 2023. samo 1.700 GWh, pa u 2024. 1.850 GWh i sad rekordno niskih 1.680 GWh ili blizu 800 GWh manje nego u 2020.
Dakle ni blizu plana.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Ja se samo nadam da mi necemo podleci pritisku i prodati dionice po nekoj smijesnoj cifri. Ja vjerujem da treba jos malo vremena da dionica krene gore bez obzira na poslovanje jer sve druge polako dolaze do svog maksimuma. Ja imam 5000 dionica i nazalost samo sam ulozio u Ep i rekao sam sebi sad u junu prodaj sve. Sreca pa mi ne treba jer imam normalan zivot i rekao sam sebi neka ostane djeci. Tako da cekam i necu odustati. Moj prosjek je oko 11,90
mikriza

Post by mikriza »

Nikakve medijske kampanje neće pomoći osim cijene, to je bačen novac, jer se krug korisnika grijanja na struju povećava i prenosi svoje iskustvo u bližoj okolini. Npr. mene ni dupla cijena neće poremetiti, trenutno tek x3 je prag boli u odnosu na ostale opcije, naravno prag tolerancije je manji kod konvektora ili termo bloka.

Nema prodaje, dugoročno, sa željom da se pozicija pojača. Kad tad naša rahat patnja i kokošarenje se neće moći oduprijeti globalnim trendovima i stvarnoj vrijednosti energije ili infrastrukture za distribuciju.
brzi

Post by brzi »

Ili će nesto poduzeti ili će im MMF i Europska komisija određivati cijene, ili će većinski paket prodati privatnicima.
U svakom slučaju za dioničare može biti samo bolje.
Meni najlogičnije izgleda opcija da se razdvoji proizvodnja od distribucije, da se proizvodnja privatizira a distribucija ostane pod drzavnom šapom.
Onda bi distribucija formirala prodajne cijene na osnovu nabavnih cijena bez obzira kolike bi one bile.
Post Reply