Elektroprivreda BIH

novi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by novi »

a zasto mislite da je ''njima'' u cilju da firma posluje pozitivnoi i da se razvija, mozda je cilj da je oslabe i naravno lakse i jeftinije prodaju. igrokaz koji ja gledam izgleda upravo tako, samo je RS ispred FBiH dvije godine i po unistavanju EP i po zaduzivanju, princip je potpuno isti
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja ne znam Monty da li se ti namjerno trudiš da izgledaš glup ili to radiš da bi nekoga iznervirao? Pa naravno da ne piše da dižu cijenu struje da bi pokrili minuse, ali ako razmisliš svede se upravo na to što sam napisao.

Eto digli su cijenu nešto preko 10% građanstvu, digli su privredi možda i preko 20%, prebacili su i dio kupaca na skuplju tarifu... Uradili sve što bi trebalo da poveća prihod i rezultat... I? Gdje to mi kao dioničari vidimo korist od toga? Svi mi znamo da se struja građanstvu prodavala ispod proizvodne i svi znamo da to nije normalno. Ali, tu anomaliju treba ispravljati da bi se firma postavila na zdrave osnove, a ne da bi oni imali više manevarskog prostora za pljačku, nerad i pokrivanje svoje nesposobnosti i neznanja. Ako će oni cijenu dizati da bi i dalje radili sa minusom, onda neka je ne dižu. Bar će imati manje manevarskog prostora za zapošljavanje planiranih 400 stranačkih kadrova, štimanje raznih tendera i izvlačenje para na koješta.

Znaš, kada napraviš minus od 60 miliona u punoj godini svog mandata nakon što si već digao cijenu struje kako sam naprijed naveo (nekome početkom godine, a nekome zadnja 4 mjeseca) i nakon što si u ovom polugodištu napravio još ko zna koliko desetina miliona gubitka, onda to znači da ti ta povećanja cijene koristiš za sve drugo, samo ne za ono zbog čega bi trebala cijena struje da raste. Kada su digli cijenu struje prognozirao si plus, a oni na 28 miliona minusa sa polugodišta dodali još 32 miliona minusa do kraja godine kada je ta nova tarifa već stupila na snagu. Da li ti to nešto govori? Sada bi ti mogao odgovoriti da ti to govori da nisu dovoljno digli cijenu struje :roll: Ali nadam se da shvataš da zapravo, koliko god oni dignu cijenu struje, mi od toga nikakve koristi nećemo vidjeti jer će oni i dalje praviti minuse...

Znam da si pametan, pa bih te zamolio da se oslobodiš tih svojih emocija i da pažljivo pročitaš šta sam napisao i pokušaš shvatiti poentu.
panzer

Post by panzer »

Pa nemojte sad 9-10% poskupljenja uzimati kao potrebni iznos koji im je bio dovoljan da izađu u plus.

Svi se slažemo da je trebalo tri ili četiri takva poskupljenja makar u 8 godina. Ako ovi izganjaju dva i to će biti dobro. Iako opet ostane problem količine uglja, koji se realno može izbjeći kupovinom na tržištu.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Panzer, pa ako je 2022. bez poskupljenja i građanima i privredi napravljeno plusa desetak miliona, što to ne bi bilo moguće uz dva poskupljenja privredi (po 20% čini mi se) i jedno poskupljenje građanstvu (cca 10%) napraviti u 2024. i 2025. godini po 50-60 miliona plusa (da ne kažem 100 miliona).

Ili su ipak dizali cijene da bi mogli isfinansirati veće troškove, npr. plata onih 200+ novih zaposlenih (koje su doveli u EPBiH iako je planiran smanneni obim proizvodnje), te kako bi mogli umanjiti gubitak koji je direktni rezultat njihove nesposobnosti...

Znači, korekcija cijene je bila neophodna kako bi firma sa cirka 3 milijarde kapitala pravila bar 100-150 miliona dobiti, a možda i više. Jer dobit od 5-15 miliona je ta firma pravila i bez dizanja cijene struje... A oni umjesto toga podigli cijenu kako bi gubitak umjesto 100 miliona bio 60 i kako bi imali prostora uz smanjenje proizvodnje povećati broj zaposlenih za 400...
panzer

Post by panzer »

2022. su kupili više od milion tona uglja sa strane i imali su solidne izvozne cijene.

Ovi su poremetili višedecenijasku poslovnu formulu i nisu našli kratkoročno rješenje da premoste gubitke jer kao treba rudnike vratiti na veće proizvodne kvote. A realno Kreka ima određeni pomak, Kakanj je očajan vjerovatno.
brzi

Post by brzi »

novi wrote: 18 Jul 2025, 17:02 a zasto mislite da je ''njima'' u cilju da firma posluje pozitivnoi i da se razvija, mozda je cilj da je oslabe i naravno lakse i jeftinije prodaju. igrokaz koji ja gledam izgleda upravo tako, samo je RS ispred FBiH dvije godine i po unistavanju EP i po zaduzivanju, princip je potpuno isti
Elektroprivreda RS-a će definitivno da bude raskomadana.
Ako to prođe mirno, bez velikih potresa onda će i Elektroprivreda BiH sa nekim zakašnjenjem istim putem.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 18 Jul 2025, 18:45 2022. su kupili više od milion tona uglja sa strane i imali su solidne izvozne cijene.

Ovi su poremetili višedecenijasku poslovnu formulu i nisu našli kratkoročno rješenje da premoste gubitke jer kao treba rudnike vratiti na veće proizvodne kvote. A realno Kreka ima određeni pomak, Kakanj je očajan vjerovatno.
Pa što su poremetili višedecenijsku poslovnu formulu koju su osmislili malo pametniji i kompetentniji od njih? Odgovor - nesposobne neznalice. Jer da znaju, uz manje-više iste tržišne okolnosti i uz povećanu cijenu struje bi zaradili i više para. A oni uz sve to napravili debeli gubitak. Upravo o tome ja i pričam...
montypython

Post by montypython »

Kad bi na ovom polugodištu bio rezultat recimo minus 40 miliona bio bi i već je sada, potpuno sumanut zaključak da "poskupljenjem pokrivaju minus" . A čuo sam ga već sa dvije tri strane što znači da je orkestrirano. A kad bi slučajno bilo plus 40 miliona onda bila priča "što će im poskupljenje kad posluju pozitivno". Tj kako god uzmeš zaključak "stručnjaka" ispada isti I u oba slučaja šupljak-neka cijene struje 30% ispod proizvodne to je prava stvar. Ne ulazeći uopšte u stručnost i namjere postojećeg vodstva jasno je i onom ko je imao dvicu iz logike da se radi o potpunoj hipokriziji i neznanju tzv "kritičara". Jer iz nekog razloga niko od njih ne stavlja fokus na nabavku uglja sa strane npr od Lagera, kvalitet i cijenu istog, ili npr zašto još uvijek nema licence za samostalnu trgovinu EPBiH strujom tj zašto se dopušta da firme sa jednim zaposlenim koje trguju strujom imaju desetine miliona dobiti, ko su ti i kome se "prelijeva" a firma sa 1.3 milijarde prihoda preko koje se svi ti bogate, sa hiljadama zaposlenih, ne smije imati ništa. Ali iz nekog razloga niko to ne pominje ali je interesantno i minimalno i totalno nedovoljno poskupljenje. Valjda za tu priču I ne treba nikakva stručnost a svi te vole.
panzer

Post by panzer »

Da, ekonomski zdravologičko razmišljanje novinara, "stručnjaka", nekakvih energetičara i političara je totalno šizofreno.
A u stvari sve skupa jeftini populizam dok magarac ne crkne.

Što se tiče te firme sa "jednim zaposlenim", to su normalne firme koje normalno posluju.
Nenormalne su birokrate u elektroprivredi.

Andelijini "stručnjaci" su tri godine za redom kao osnovni problem za registraciju na stranoj berzi navodili nemogućnost otvaranja bankovnog računa za to poslovanje.
A evo, ikanović je stao na " prepreci " dobijanja carinskih dozvola.
Ja lično učestvovao u procesu sličnih licenci i sve završeno za nešto više od 6 mjeseci.

Pored " objektivnih poslovnih problema" njih ustvari handri i vlastita birokratija.
aid

Post by aid »

https://tuzlalive.ba/analiza-velika-pre ... na-ep-bih/

Oduvijek je bilo I ima I sad studija I savjetnika koji ne moraju biti zlonamjerni.

Ali domaća pamet je najčešće radila po svome.Često se pitam isto što I Panzer zašto sadašnja opozicija ne koristi jače argumente na ekonomske teme protiv trojke kad im ovi obilato od početka mandata nabacuju same zicere.Nije to toliko do medija ,oni će prenijeti sve ,koliko para toliko muzike, ali se ovi sve nešto prenemažu I okoliše.Da li je pozadina u onoj narodnoj :vrana vrani očiju ne vadi .Od pompeznih najava nove vlasti o korupcionaškim aferama u javnim firmama nema za sad ništa.
Nas male dioničare bi usrečila dobit EP u 2025. od samo 33 mil. KM što je 1 KM po dionici, ili 9% povrat na sadašnju cijenu dionice. Za to bi rezultat trebao biti bolji za 80 mil. nego u prošloj godini.To je manje od 10 km viša cijena mjesečno po jednom kupcu EP, uz zadržavanje istih troškova. Sve bi to u bilo kom biznisu bili minimalistički ciljevi.Zamislimo šta mora uraditi jedan Bingo ,ili neki mali obrtnik samo da zadrže postojeći broj kupaca, što je EP zagarantovano.
Dakle priključujem se stavu onih forumaša koji misle da EP ima potencijal preko noći napraviti veliku dobit,ali….ko još (u ovom trenutku) osim malih dioničara ima interes za pozitivno poslovanje? Kad se udruže Interesi I ljudska glupost u stanju su uvijek napraviti nezamislivu katastrofu.
Ali možda u proljeće slijedeće godine tajming bude drugačiji I pritisak opozicije na ovom emitentu, ne protiv poskupljenja struje, nego za pozitivno poslovanje, bude puno jači, a uvijek se javi barem poneki insajderski stručnjak s integritetom koji zna podmetnuti nogu opštem ludilu, bez obzira na cijenu.
Post Reply