@Sitna B
Sad vidim da si potpuno neobjektivan i jedini braniš tu jednu opciju čak i kad sama sebe ne zna niti može odbraniti. Potpuno si preskočio moju primjedbu da 9 godina nisu podigli cijenu struje a plate i penzije otišle 60%. I sad to još kako vidim, braniš kao pozitivno, cijela zemlja jbt napredovala na jeftinoj struji. Doduše EP oštećena za milijarde, onemogućene investicije da ne kažem razvoj, riknuće energetika I rudnici dugoročno ali koga briga. Narod je happy. Nikad čuo za tu vrstu ekonomije, skrši javna preduzeća da razveseliš građane. Preskočio si I golemi pad proizvodnje baš u vrijeme prethodne Vlade I uprave I držanje stotina miliona na gomili u vrijeme godišnje inflacije od 15% što ne bi ni osnovac. Kao da su naložili 50 m godišnje na lomači. I to da je Andelija sam imao gubitak na polugodištu kad je otišao, ko zna koliki bi bio na kraju. I to da u rudnicima nije napravio ništa a stanje katastrofalno, nerad nered.. . I to da nisu napravili nijedan infrastrukturni objekat za 30 godina, da je blok 7 obustavljen u njihovom mandatu itd I sl. Nisam ja sretan sa 60 m gubitka niti sam to ikad rekao molio bih da ne izvlačiš riječi iz konteksta. Ja sam ove sad kritikovao i kad su tek došli na poziciju kad sam vidio neke poteze a kritikovao sam ih na sastanku s njima argumentovano graficima, formulama, statistikama i to više nego ti. Ali jedno je argumentovana kritika a drugo neprestano ponavljanje da su nesposobni hvaleći prethodne kako su super sposobni, previđajući im namjerno bezbroj katastrofalnih grešaka. I kako to ja mogu pisati gluposti o očekivanom rezultatu na bazi povećanja cijene kad je povećanje bilo efektivno svega 3-4 mjeseca krajem prošle godine. I sad tvrdim da 3 povećanja, građanstvu, privredi i onim koji su prešli na tržišno daju godišnje bar dodatnih 100 do 150 miliona. To ne znači direktnu dobit od toliko nego može značiti ako je sve isto. Plus mi i ne znamo koji je rezultat uopšte jer se sa FI manipuliše. Može sad na polugodištu biti realno 30 m plusa a oni će nabaciti troškove ili plaćati otpremnine, otpisati nešto, praviti remont ili šta već, da bude recimo minus 50 čisto kao PR pred predstojeće poskupljenje. Kao što su i onih minus 300 napravili otpisima čisto da prethodnike prikažu kao nesposobne a sebe kasnije kao sposobne. Iz tih fiktivnih cifri ne može se izvući nikakav zaključak jer su lažne. A ti pričaš o njima kao o objektivnim podacima. Što ti sve vrlo dobro znaš ali izabireš podatke selektivno kako ti odgovara, tzv cherry picking. Pa je tih 300 m minusa katastrofalno i realno jer je u mandatu ovih ali je ista cifra samo koji mjesec iza Andelije pa je u tom smislu nerealna i izmišljena. Realno toliki minus ne možeš stvoriti za 3-4 mjeseca da pare ložiš lopatom. Sve je to samo teatar a pravi FI nismo vidjeli ima 3 godine uključivo 2x kad je za Andelije otpisano po 100injak m na samom kraju godine.
Ja moje ljubimce nemam meni su svi isti i gledam stvari objektivno a ti za svoje očito imaš šarene naočale i posebno visok prag tolerancije. Tako da se ne bih više trošio na to. Ko je shvatio shvatio je.
Vlada FBiH
Re: Vlada FBiH
Isto mislim. Nemam dobro mišljenje ni o jednim ni o drugim.
'Ovi su najgori" ....Dobro, najgori su i pomest ćemo ih za godinu dana.
Ali koji će nam klinac doktorica koja svoje mišljenje zasniva na naslovima na kliksu i što nam ta ista urušavati državnu firmu -elektroprivredu glasajući za ograničenje cijena struje prema firmama kao što su to radili na dvije parlamentarne skupštine za redom.
Ili bi šutila na kriminalnu prodajnu FDS ili udjela u Bosnalijeku.
Ista mraka ,isti populisti.
Trebamo opet imati iste,tj druge populiste pa da gledamo još jednu,ili četiri upropaštene godine.
'Ovi su najgori" ....Dobro, najgori su i pomest ćemo ih za godinu dana.
Ali koji će nam klinac doktorica koja svoje mišljenje zasniva na naslovima na kliksu i što nam ta ista urušavati državnu firmu -elektroprivredu glasajući za ograničenje cijena struje prema firmama kao što su to radili na dvije parlamentarne skupštine za redom.
Ili bi šutila na kriminalnu prodajnu FDS ili udjela u Bosnalijeku.
Ista mraka ,isti populisti.
Trebamo opet imati iste,tj druge populiste pa da gledamo još jednu,ili četiri upropaštene godine.
Mislim da smo zbog negativne selekcije (kao napisa aid) degradirali i kao društvo i kao pojedinci do te mjere da sada više ne postoji bolja alternativa. Namjerno neću reći "čast izuzecima" jer izuzetaka nema. Svi smo mi manje-više isti, jer drugačiji u ovom okruženju ne bi ni opstali...
Ovaj forum se zove "invest.ba" i valjda smo svi tu jer želimo kroz investiranje da zaradimo novac, a umjesto toga sve češće tražimo krivce u drugima za naše promašene investicije.
Ovaj forum se zove "invest.ba" i valjda smo svi tu jer želimo kroz investiranje da zaradimo novac, a umjesto toga sve češće tražimo krivce u drugima za naše promašene investicije.
-
Panzer, dao sam ti link i na kritiku koju je uputio onaj Šabanović vezano za zaduživanje, a ti se doktorice uhvatio. Oni su političari i pričaju onako kako bi ih cijeli narod razumio, a ne uža grupa ljudi. Imaš i Zlatana Begića sa onim njegovim čuvenim "Svanulo?". Ali mainstream mediji uglavnom ne prenose kritike jer su svi na istoj pipi. A ti tvrdiš da niko ne kritikuje. Pa kako ja nađem i pročitam te kritike?
Ja apsolutno ne pokušavam idealizirati one prethodne jer nema osnova za to, ali isto tako ne prihvatam ni trpanje svih u isti koš. Oni prije su za ove "doktori nauka", što ne znači da u idealnim okolnostima zaista jesu to. Ali u usporedbi sa ovima, jesu.
Međutim, ono što me nervira jeste to kada vidim koliki prag tolerancije se ima za ove imbecile, a ranije se prigovatalo i za pozitivne stvari jer nisu dovoljno pozitivne. I ne mislim da je prvi Novalićev mandat predstavljao upropaštene godine. Naprotiv, to su bile četiri kvalitetne godine u kojima su stabilizovani fondovi, budžeti, donesena dva važna sistemska zakona (o radu i o PIO), povećan broj zaposlenih, značajno poboljšani ekonomski pokazatelji. Nažalost drugi Novalićev mandat, ovaj tehnički, je obilježila korona nažalost. Ali i u tim otežanim okolnostima, koje nisu proizvod vlasti nego su nam došle izvana, su u konačnici poboljšani gotovo svi ekonomski pokazatelji. Ovo sad je živa propast...
Ja apsolutno ne pokušavam idealizirati one prethodne jer nema osnova za to, ali isto tako ne prihvatam ni trpanje svih u isti koš. Oni prije su za ove "doktori nauka", što ne znači da u idealnim okolnostima zaista jesu to. Ali u usporedbi sa ovima, jesu.
Međutim, ono što me nervira jeste to kada vidim koliki prag tolerancije se ima za ove imbecile, a ranije se prigovatalo i za pozitivne stvari jer nisu dovoljno pozitivne. I ne mislim da je prvi Novalićev mandat predstavljao upropaštene godine. Naprotiv, to su bile četiri kvalitetne godine u kojima su stabilizovani fondovi, budžeti, donesena dva važna sistemska zakona (o radu i o PIO), povećan broj zaposlenih, značajno poboljšani ekonomski pokazatelji. Nažalost drugi Novalićev mandat, ovaj tehnički, je obilježila korona nažalost. Ali i u tim otežanim okolnostima, koje nisu proizvod vlasti nego su nam došle izvana, su u konačnici poboljšani gotovo svi ekonomski pokazatelji. Ovo sad je živa propast...
-
Monty, ako poskupljenja struje svima (i građanstvu i privredi) donose dodatne prihode kako se to ne reflektuje na rezultat? Ili to služi samo da se pokrije nesposobnost postavljene uprave? Ako će oni dizati cijenu struje svako malo da bi i dalje pravili minus, onda bolje da je ne poskupljuju. Jer ovako gubim i kao dioničar i kao korisnik, onako bih gubio samo kao dioničar.
Oduvijek sam smatrao da EPBiH na stanovništvu treba da bude na "pozitivnoj nuli" a da zarađuje na privredi i izvozu. I tu bi bilo dovoljno i za nas dioničare ali bi i stanovništvo imalo koristi od javnog preduzeća. Ali nikad nisam rekao da treba prodavati struju ispod proizvodne. Ali ovi ne dižu cijenu da bi unaprijedili poslovanje nego da bi pokrili dio gubitaka koje su oni svojim neznanjem napravili. Znači da bi rupa bila manja...
Oduvijek sam smatrao da EPBiH na stanovništvu treba da bude na "pozitivnoj nuli" a da zarađuje na privredi i izvozu. I tu bi bilo dovoljno i za nas dioničare ali bi i stanovništvo imalo koristi od javnog preduzeća. Ali nikad nisam rekao da treba prodavati struju ispod proizvodne. Ali ovi ne dižu cijenu da bi unaprijedili poslovanje nego da bi pokrili dio gubitaka koje su oni svojim neznanjem napravili. Znači da bi rupa bila manja...
SSenseiSS wrote: ↑14 Jul 2025, 00:04 Mislim da smo zbog negativne selekcije (kao napisa aid) degradirali i kao društvo i kao pojedinci do te mjere da sada više ne postoji bolja alternativa. Namjerno neću reći "čast izuzecima" jer izuzetaka nema. Svi smo mi manje-više isti, jer drugačiji u ovom okruženju ne bi ni opstali...
Bravo. U zadnje vrijeme sam postao vrlo selektivan pa sve što nije konkretno izbjegavam da razmišljam. Više se fokusiram na ono gdje se može zaraditi.
I tog razloga i imam " visok prag tolerancije". Tu su ,na vlasti su i šta ćemo sad. Ne mogu ja ništa promijeniti još za godinu dana.
Isto kao kao i sa Trumpom.
-
Jasno je da se poskupljenje mora reflektovati na prihode i poslovanje međutim od poskupljenja smo imali samo jedan finansijski izvještaj a to je onaj za prošlu godinu a u kojem je poskupljenje bilo efektivno tek od septembra dakle jednu trećinu. Ovaj novi polugodišnji još ne znamo. Dakle nemamo zasad nijednu mogućnost poređenja efekata poskupljenja sa bilo čim. Pritom smo nažalost u jednoj od najsušnijih godina ikad tako da je i zbog toga nezahvalno za poređenje. A ako i ovaj izvještaj bude friziran nećemo znati ništa o poslovanju još pola godine. Da ne uvodim sad efekte predloženog poskupljenja čije ćemo efekte znati tek nakon polugodišnjeg za 2026.
Malo I o konstrukciji "ako će oni dizati cijenu struje svako malo da bi i dalje pravili minus.... " Dakle to je mantra likova poput Bačarevića, Čavalića i sličnih. Istina okrenuta na glavu. Ne diže se cijena "da se pokrije minus" nego je minus i nastao jer je cijena bila ispod proizvodne. Među ostalim. A to" svako malo" je zasad jednom u 10 godina. S tim da cijena još 30 ak % ispod proizvodne I trebalo bi je koliko sad dignuti za minimum toliko. Nisam pristalica ni toga da za domaćinstva budu na pozitivnoj nuli. Treba imati min 10% dobiti i tu. Firma je to koja treba da investira i razvija se kao i svaka druga, upravo sa bi služila tom istom narodu i ubuduće, tako da je bilo koja socijalna I netržišna mjera samo populizam.
Malo I o konstrukciji "ako će oni dizati cijenu struje svako malo da bi i dalje pravili minus.... " Dakle to je mantra likova poput Bačarevića, Čavalića i sličnih. Istina okrenuta na glavu. Ne diže se cijena "da se pokrije minus" nego je minus i nastao jer je cijena bila ispod proizvodne. Među ostalim. A to" svako malo" je zasad jednom u 10 godina. S tim da cijena još 30 ak % ispod proizvodne I trebalo bi je koliko sad dignuti za minimum toliko. Nisam pristalica ni toga da za domaćinstva budu na pozitivnoj nuli. Treba imati min 10% dobiti i tu. Firma je to koja treba da investira i razvija se kao i svaka druga, upravo sa bi služila tom istom narodu i ubuduće, tako da je bilo koja socijalna I netržišna mjera samo populizam.
-
Daj ba Monty, eto nije nikad bilo sušne godine, nije nikad bilo pada proizvodnje, sve se to prvi put desilo? Imaš istu firmu, vrlo slične okolnosti u kojima radi firma i dva različita menadžmenta (ili više njih). Uvijek radili pozitivno samo su sa ovim menadžmentom ogromni minusi. I ti im vazda tražiš opravdanje, te sušna godina, te nije dovoljno dugo bilo poskupljenje na snazi da dadne efekta, te... Evo dvije godine te gledam kako pišeš "već u narednom izvještaju bi mogli iskazati 50, 100 mio dobiti" jer možda kupuju kada je jeftina struja pa i tu zarade, jer će poskupljenje struje donijeti 100-150 mio prihoda pa će dobit biti sigurna i sl. A onda svaki godišnji i polugodišnji izvještaj ide hladan tuš. Ljudi su bolan nesposobni i oni su i bez onog naknadnog otpisa za godinu i po napravili 200 mio minusa. A ti ispadaj smiješan i dalje...
Samo otiđite na temu o EPBiH i pročitajte svoje postove unazad dvije godine. Te koliko je kiše palo, te kolike su cijene popodne na HUPEX-u, te možda su kupovali struju kada je bila jeftina (možda im treba preporučiti da je kupuju kada drugi tebi plaćaju da je kupiš
ali i tada bi minus napravili), te moglo bi ove godine biti minimalno 50-60 miliona dobiti (a onda bude gubitak toliki) i sl. Smiješno. Zato sam i digao ruke od Elektroprivrede, samo mi je žao što je nisam na vrijeme prodao... Sad nek' stoji, pišaj je, valjda će nekad ponovo tamo doći neko ko zna...
Naravno, za sve ovo je kriva vlada na čelu sa Nikšićem koja je i postavila ove diletante u upravu i nadzorni odbor...
Samo otiđite na temu o EPBiH i pročitajte svoje postove unazad dvije godine. Te koliko je kiše palo, te kolike su cijene popodne na HUPEX-u, te možda su kupovali struju kada je bila jeftina (možda im treba preporučiti da je kupuju kada drugi tebi plaćaju da je kupiš

Naravno, za sve ovo je kriva vlada na čelu sa Nikšićem koja je i postavila ove diletante u upravu i nadzorni odbor...