Vlada FBiH

Sitna buranija

Re: Vlada FBiH

Post by Sitna buranija »

Pa izbjegli su angažman upravo oni koji su nekom drugom napakovali aferu i koji je sada u zatvoru samo zato što je peuzeo odgpvornost da uradi ono što se u tom momentu od njega očekivalo da uradi. Znaju oni dobro šta su radili i kakve nečasne stvari su činili, zato su se i bojali preuzeti odgovornost da im se ne vrati na isti način.

A što se tiče opozicije, reaguje ona ali nema medijsku podršku i podršku stranaca koju su ovi imali dok su bili opozicija. Nemoj kriviti opoziciju zato što ti nisi pročitao ili saslušao njihova saopštenja (SDA, DF, SBiH), date izjave ili intervjue. Ako żeliš čuti kritiku onda napravi mali napor da čuješ (ključno je ovo ako želiš čuti), otvori ponekad faktor, hayat i sl., a na fb zaprati Faruka Kapidžića ili Harisa Zahiragića. Ne može opozicija biti kriva što mainstream mediji podržavaju vlast i ne prenose kritičke prozivke vlasti od strane opozicije, a ti se i ne trudlš vidjeti ili čuti šta opozicija kaže. A onda tvrdiš da šute ili da ne pričaju dovoljno.
panzer

Post by panzer »

Ako su spali na te pomenute onda ništa. Mislio sam na ljude i političare koji imaju integritet,struku i iskustvo.Kapidžića ne znam.
panzer

Post by panzer »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/biscevi ... /250712102

Evo drugarice.
Koji klinac petlja poskupljenje struje i Pretis u zaduženje za održavanje budžeta kada ima da im nabije nos sve ono što je @elkombar jutros nabrojao.

Toliko je stručna koliko pročita naslova na kliksu.

Kažem, ista nesposobna mraka. Samo jeftini populizam.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Drugarica je pokušala pobrojati neka od većih sranja koja ovi krelci prave. Po struci nije ekonomista nego doktor, ljekar. I nije ni u čemu pogriješila. Šta je to Panzer ona pogrešno rekla?

Je li Fadil otkant'o MMF? Da li se ovi debili zadužuju po Dodikovom principu? I budali je bilo jasno da budžet nije realan i da znaju samo spiskati pare, a da o prihodovnoj strani i ne misle. Dok ne zafali para, a onda se zadužuju. A ne treba zaboraviti da ista rupa u budžetu čeka i iduće godine. Znači da idu i nova zaduženja.

Meni se čini da ti imaš neki problem sa Fadilom. A i politički afiniteti te ponekad blokiraju. Znam kada sam pljuvao po onim kretenima iz Elektroprivrede, čim su ih doveli, da me je frustriralo što ste ti i još par vas sa ovog foruma (a svi ste pametni ljudi, u to sam se uvjerio) stalno davali kredit i priliku da kreteni pokažu da možda znaju nešto ili da će se naučiti poslu, i nadali se i očekivali dobar rezultat. Kako tada, tako i sada, samo pogledaš temu o Elektroprivrefi. A ja vam pokušavao nacrtati da neko ko nije iz neke specifične struke ne može biti u tome stručan i da su ovo obične nekompetentne neznalice. Međutim, vi odlučili vjerovati da će se čudo desiti. To mogu pripisati samo ovom političkom afinitetu koji vas blokira u razumnom razmišljanju i velikoj želji da nešto nije tako kako očito jeste.

Dakle, ovo je najgora vlada ikad. Druga najgora vlada je bila ona iz Nikšićevog prošlog mandata. Nijedna druga vlada im nije ni blizu po tom pitanju i bezobrazno je bilo koga staviti u isti kontekst s njima po tom pitanju. Ista stvar je i sa upravom i NO Elektroprivrede, i to sam im otvoreno rekao na skupštini.

I na kraju da ponovimo, ako nešto izgleda kao govno, smrdi kao govno, pa onda mora da i jeste govno.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... inu/224777

Nije da opozicija ne kritikuje. Pitanje je da li neko želi to vidjeti, pročitati, čuti... Ko želi taj i pronađe...
Muzafer

Post by Muzafer »

Pored slaganja sa prethodnim upisima, samo da se ponovi:

Znaci vlada FBiH se na londonskoj berzi zaduzuje 700 mio. KM, uz kupon od 5.5%.

Da li je moguce da su toliko i do te mjere pokvareni, da nisu htjeli ovo razbiti u nekoliko emisija koje bi preuzele banke u FBiH i mozda neki manji iznos banke u RS-u, i sve bi otislo uz kupon od maksimalno 3.5%...

Uhhhh... Svasta bih nesto napisao...
montypython

Post by montypython »

Izgleda da u SDA čitaju ovaj forum. Nakon godinu-dvije njihove šutnje i 2 dana nakon što sam na kraju posta napisao
"Ko je od silnih stručnjaka i opozicije upitao zašto se najednom toliko zadužujemo I to ne formalno pitao nego detaljno i analitički razložio stvar I razotkrio skandal i kriminal? Niko. "
odjednom 2 kritike isti dan Šabanović i ova. OK bolje ikad nego nikad. I mogu se složiti sa njenom analizom i time kada kamate dospijevaju, međutim povezivanje cijene struje i zaduživanja jeste čisti populizam I potpuno joj uništava i razvodnjava sve ostalo što je rekla. Može li jednom bez tog populizma I uvlačenja u gu....cu glasačima.
Što se tiče "političkih afiniteta" ja sam npr potpuno apolitičan, nisam ni u jednoj stranci nit sam crven ni zelen ništa, čak i ne glasam I gledam samo realne postupke. Lično nemam potrebe za bilo kakvo natezanje za bilo koga. U tom smislu kad pominjemo Fadila jeste osuđen je zbog onog za šta je najmanje kriv, kupnje bezveznih respiratora za koje bi najbolje bilo da su kupljeni pokvareni jer su upravo ispravnima ubijali građane. I koječim drugim spomenuću Remdesivir i onda "čudesni lijek". Stekao sam utisak da je Fadil to pokušao izbjeći koliko je mogao. Neću dublje u tu nekima osjetljivu temu o kojoj sam saznao dosta i to dubinski. Reći ću ono što mislim:Fadil je osuđen jer je spasio živote mnogo građana i time pokvario monstruozni plan.
Što se tiče činjenice da je u njegovom mandatu isticala deveta godina kako struja nije dizana a da su u tih 9 godina plate i penzije narasle 60-70 % kao i svi drugi troškovi EPBiH, (a struja za domaćinstva dakle 0%) kriv je Fadil koliko je dug i širok i nikakvog opravdanja tu nema. Jeste stručniji je od ovih sad ali se sa EP nije proslavio. I u njegovom mandatu struja je građanima prodavana ispod proizvodne. A to je urađeno iz čistog populizma i kupovine glasova. Ostale mu grijehe neću pominjati jer manje je kriv nego trista drugih koji bi trebali biti u zatvoru danas. Međutim i ti ćeš ako sam nemaš političkih afiniteta to priznati jer ne može nesposobnost i populizam ovih biti opravdanje za populizam i nesposobnost prethodne vlasti. Ko god mi u kritici sadašnje vlasti pomene kao argument poskupljenje struje, ne čitam dalje i njegovo mi je mišljenje potpuno nevažno. Jer ako nije jasno da je struja trebala skočiti bar 50% u zadnjih 9 godina dakle I prije nego su "nesposobni" preuzeli vlast, a NIJE, onda nemamo o čemu pričati. Mislim svaka čast Zahiragiću ali nisam čuo kritiku bezbrojnih grešaka sa viših nivoa SDA. Npr o energetici, zelenoj tranziciji, gašenju TE do 2050, blokadi bloka 7, Vranduka. Ko je iz vrha SDA rekao NE agendi?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Prodaja struje po cijenama koje su niže od proizvodne je suludo za dugoročni opstanak firme i boli prije svega nas male dioničare, nas 7-8 hiljada. Međutim, 2 miliona stanovnika FBiH i kompletna privreda je na tome zahvalna, mada bi sigurno više težine trebali posvetiti tome što su plate i penzije u tom periodu realno povećane za tih 60-70%, što su stabilizovani fondovi, što je povećan broj zaposlenih za skoro 90 hiljada u tih 8 godina. Na kraju krajeva, i pored te jeftine struje uspijevali su pozitivno poslovati. Sjećam se da si im ti prvi zamjerao što umjesto 10-15 mio dobiti nisu napravili 100-150 ili 250 mio dobiti, a sada si sretan sa 60 mio gubitka, shvataš ih i razumiješ i nadaš se da su uvozili jeftino a prodavali skupo pa da će već ove godine preokrenuti na plus. Kao što si se i prošle godine nadao. Pa si računao da će sa povećanjem cijene napraviti bar 50 mio doniti, a oni opet žestoko podbacili. Samo pročitaj kakve si gluposti po pitanju očekivanog rezultata pisao na temi EPBiH potpuno zanemarujući činjenicu i realnost da nesposobni i nekompetentni kadrovi kakve su ovi nametnuti idioti postavili u EPBiH ne mogu i da hoće u tako jednom kompleksnom biznisu napraviti dobar rezultat.

Konačno, sva ova povećanja cijene struje služe samo da bi se pokrila njihova ogromna nesposobnost i da bi umjesto 100 mio gubitka iskazali 60. E to je problem. Oni i da 30% povećaju cijenu, neće biti u stanju napraviti pozitivan rezultat, jer bi se tada krenulo sa besprizornom pljačkom kroz tendere i nabavke, pa bi veći dio tog povećanja otišao u džepove likovima kao što je Ramo Isak preko njegove zaštitarske agencije koja bi takođe poskupila svoje usluge i sličnima... A dio tog povećanja bi otišao na onih 400 uhljebljenja koliko su planirali za mandata navući u EPBiH. U tom slučaju, i bolje je da je ne poskupljuju...
Post Reply